Friss rendelet

2022.08.19. 09:09

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a debreceni akkumulátorgyárat

Az erről szóló rendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a CATL-beruházást – jelent meg a csütörtöki Magyar Közlönyben.

Egész pontosan a „Debrecenben megvalósuló ipari telephely kialakításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyekről” van szó. Egy 2015-ös kormányrendelet módosítása történt meg. Konkrétan megjelölik az érintett ingatlanrészeknek az Egységes Országos Vetületi Rendszerben (EOV) megadott koordinátáit.

Az adott területen sajátos beépítési szabályok és egyedi építési követelmények alkalmazandók, többek közt a telek beépítési módja szabadon álló, a beépítettség legnagyobb megengedett mértéke 60 százalék, illetve a zöldfelület legkisebb mértéke 15 százalék. A parkolóhelyek kialakításánál az egyébként szükséges parkolóhelyek fele elég, és autóbusz-várakozóhelyet nem kell biztosítani.

A rendelet péntektől hatályos.

Ugyanebben a Magyar Közlönyben egy kormányhatározat mindösszesen 87 milliárd 718 millió 849 ezer forint kötelezettségvállalást is rögzít a debreceni Déli Gazdasági Övezet bővítésével összefüggő infrastruktúra-fejlesztésekhez. Ebből az összegből különböző energetikai fejlesztéseket (villamosalállomás-bővítés, átviteli hálózat átalakítása, távvezeték létesítése stb.) finanszíroznak majd költségvetési forrásból a támogatási szerződés megkötését követő 60 hónapon belül.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. által megvalósítandó átviteli hálózati fejlesztések megépítéséhez 45 milliárd 55 millió forint, az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. által megvalósítandó elosztó hálózati fejlesztések megépítéséhez 16 milliárd 684 millió 222 ezer forint, az MVM Démász Áramhálózati Kft. által megvalósítandó elosztó hálózati fejlesztések megépítéséhez 1 milliárd 738 millió forint, illetve a debreceni önkormányzat által fizetendő teljesítményarányos csatlakozási díj, területszerzés és előkészítés, valamint projektkoordináció költségeinek megfizetéséhez 24 milliárd 241 millió 627 ezer forintot ad a központi költségvetés.

Az összegből 2022-ben 6,8 milliárd forintot, 2023-ban 10,966 milliárd, 2024-ben 20 milliárd, 2025-ben 23 milliárd, illetve 2026-ban 26,7 milliárd forintot juttatnak a projektre.

Azt is rögzítik, hogy a Debrecennek nyújtott támogatásból 3 milliárd 912 millió 93 ezer forint visszatérítési kötelezettséggel járó, valamint 20 milliárd 329 millió 534 ezer forint vissza nem térítendő támogatás. Ha az önkormányzat a terület értékesítése során a vevőre áthárításra kerülő teljesítményarányos csatlakozási díj tekintetében többletbevételre tesz szert, az is a központi költségvetést illeti. 

HBN

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában