Szenzációs bejelentés!

2022.08.12. 11:49

Debrecenben a CATL: megállapodtak Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházásáról

A több mint 7 milliárd eurós beruházásról Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára beszélt pénteken.

Forrás: catl.com

Ami júniusban pletykaként kelt szárnyra, mától hivatalos: Debrecenben építkezik a világ legnagyobb akkumulátorcége, mely többek között a BMW-nek, a Teslának, a Hondának és Hyundainak is beszállító partnere. Ezzel pedig megvalósul hazánk eddigi legnagyobb beruházása több mint 7 milliárd euróból. A hírt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára jelentette be a közmédiának pénteken.

Mint ismert: már júniusban beszámoltunk arról, hogy Debrecenben építhet gyárat a kínai CATL, a világ legnagyobb akkumulátorcége. Elsőként a dél-koreai Bloterre hivatkozva a Világgazdaság írta meg, hogy a CATL (Contemporary Amperex Technology Limited) 200 hektárnyi területet vásárolt Debrecen közelében. A CATL mára a világ legnagyobb elektromos jármű akkumulátor gyártó cége, a piaci részesedés 33 százalékát birtokolja. A vállalatot 2011-ben alapította Robin Zeng, a korábban laptopokba és mobiltelefonokba szánt akkumulátorok gyártásával foglalkozó ATL vállalat tulajdonosa.

Az elektromos autók iránti kereslet növekedésével a cég termelése évről évre megduplázódott. Jelenleg 33 ezer főt foglalkoztat, és elsősorban az elektromos autók és az erőművek területén dolgozik. Mint ismert, szoros együttműködés köti a BMW-hez, mely szintén a cívisvárost választotta új gyárának otthonaként. Az akkumulátorgyár a debreceni Déli Gazdasági Övezetben épül fel, a területen már jelenleg is zajlanak a munkálatok, a régészeti feltárások.

Az államtitkár elmondta, hogy pénteken egy több mint két éves tárgyalássorozat zárult le, aminek eredményeként 221 hektáros területen épül majd fel a CATL létesítménye, ezzel létrehozva mintegy 9 ezer új munkahelyet Magyarországon – hallható a Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter Facebook-oldalán megosztott videóban.

Hozzátette, hogy a kínai cég részvényesi tanácsának jóváhagyását követően hozzák nyilvánosságra a beruházás további részleteit.

– A kínai beruházás az elektromosjármű-gyártás területén valósul meg. Ez is alátámasztja, hogy a kormány helyes döntést hozott akkor, amikor meghirdette a kínai nyitás stratégiát és az elektromosjármű-ipart a magyar gazdaságfejlesztés egyik fő tengelyeként határozta meg – emelte ki Magyar Levente.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború Európát gazdasági válságba sodorta. A kormány célja, hogy Magyarország lokális kivételként kimaradjon ebből az egyre mélyülő válságból, ami úgy lehetséges, ha a gazdasági növekedést fenntarják a nagyberuházások folyamatos Magyarországra vonzásával.

A Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) közleményében olvasható, hogy 7,34 milliárd eurót fektet be egy 100 gigawattóra (GWh) kapacitású akkumulátorgyár építésébe Debrecenben. Ez lesz a második európai akkumulátorgyára a németországi üzem után. A részvényesi közgyűlés jóváhagyásától függően az első gyártóüzem építése még az idén megkezdődhet.

A debreceni Déli Ipari Parkban megvalósuló projekt európai autógyártóknak szállít majd akkumulátorcellákat és modulokat.

A vállalat közleményében hangsúlyozta: Magyarország – és különösen Debrecen – stabil üzleti környezettel, fejlett infrastruktúrával és logisztikai kapcsolatokkal, hosszú múltra visszatekintő autóiparral és számottevő versenyképes munkaerővel büszkélkedhet, így tökéletes választás a CATL második európai akkumulátorgyára számára.

Mivel a magyarországi üzem közel van vevői - például a Mercedes-Benz, a BMW, a Stellantis és a Volkswagen - néhány autógyárához, a CATL képes lesz jobban kielégíteni az európai piac akkumulátorkeresletét, továbbá fejleszteni tudja globális termelési hálózatát és hozzájárul az e-mobilitás, valamint az európai energetikai átállás felgyorsításához - olvasható a közleményben.

Az akkumulátorgyártás karbonlábnyomának csökkentése iránti elkötelezettségének részeként a CATL megújuló energiákból származó villamosenergiát használ majd és fontolóra veszi a napenergiára épülő fejlesztések megvalósítását is Magyarországon helyi partnerekkel együttműködésben – írják a közleményben.

A fenntartható és körforgásos akkumulátor-értéklánc kiépítése érdekében a CATL azt is vizsgálja, van-e mód arra, hogy helyi partnerekkel közösen hozzon létre Európában akkumulátor-alapanyagokat előállító létesítményeket.

– A debreceni gyárunk minden bizonnyal lehetővé teszi számunkra versenyelőnyünk további fokozását, az európai ügyfeleink igényeinek jobb kielégítését és az e-mobilitásra való átállás felgyorsítását Európában – mondta Robin Zeng, a CATL alapítója és elnöke. Hozzátette: a magyarországi zöldmezős beruházás óriási ugrás lesz a CATL globális terjeszkedésében és egyben fontos lépés azon törekvéseinkben, hogy számottevően hozzájáruljunk az emberiség zöldenergiára történő átállásához.

A CATL európai vevői kedvezően fogadták az új projektet. Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának tagja, fejlesztésért és beszerzésért felelős műszaki igazgató elmondta: a CATL új, korszerű európai üzeme Magyarországon újabb mérföldkő az elektromosjármű-gyártás kulcsfontosságú partnereikkel közösen történő bővítésében.

– A CATL-ben olyan csúcstechnológiát előállító partnert ismerhettünk meg, amely a legmagasabb minőségű, karbonsemleges akkumulátorcellákat biztosít számunkra mint az új üzem első és legnagyobb megrendelőjének az újgenerációs elektromos járművekhez Európában, követve ezzel a helyi partnereket előnyben részesítő beszerzési szemléletünket – idézi a CATL közleménye Markus Schäfert.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, mind a globális, mind az európai gazdaság nagy kihívásokkal nézett szembe az elmúlt időszakban. – Nekünk Magyarországon az a célunk, hogy kivételt képezzünk a kontinenst érintő recesszió alól – nyilatkozta, hozzátéve, ennek elérése érdekében a legjobb eszköz, ha az autóipar legforradalmibb ága, az elektromobilitás legkorszerűbb beruházásait magunkhoz csábítjuk. – Büszkék vagyunk rá, hogy a CATL Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása mellett döntött. Nemrég a világ egyik vezető akkumulátorgyártó telephelyévé váltunk, és ezzel az óriási beruházással tovább erősítjük pozíciónkat.

A Reuters a Mercedes közleményére hivatkozva azt írta, a német cég lesz az első partner, aki a magyar gyárból szállít akkumulátorcellákat, a lehető legnagyobb kezdeti rendelési mennyiséggel.

A Reuters továbbá arra is rámutatott, hogy a debreceni gyár építése idén elkezdődik, és a CATL közlése szerint nem tarthat tovább 64 hónapnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában