Közgyűlés

2022.02.25. 11:39

A legmagasabb főösszegű költségvetés lesz idén Nádudvaron

A fejlesztések éve lesz 2022 a Hortobágy-széli kisvárosban.

Az Emőd-tó körüli sétány is megújul | Fotó: Marján László

A 17 napirendi pont legfajsúlyosabbika kétségtelenül a város önkormányzatának idei költségvetésének megtárgyalása volt a csütörtöki képviselő-testületi ülésen. Ám ezen kívül is voltak érdekes, aktuális témák: megválasztották az április voksolásokra a szavazatszámláló bizottságok tagjait, pályázatok benyújtásáról beruházási célú projektek közbeszerzési folyamatait indították el, illetve – egyebek mellett – zárt ülés keretében a város idei kitüntetettjeiről is döntöttek.

 

Négymilliárdhoz közelít

 

A település büdzséjét is elfogadták 3 milliárd 932 millió forint főösszeggel, ami Nádudvar történetében a legmagasabb érték. A fejlesztések és a színvonalas üzemeltetés éve lesz ez a városnak.

 

A költségvetés tervezésénél három irányelvet tart szem előtt a városvezetés: takarékosság, gazdaságosság, hatékonyság. E gondolatok jegyében zajlottak a kötelező béremelések, minimálbér és a garantált bérminimum növekedése miatt, aminek nagy részére az állam fedezetet biztosít.

 

Adóbevételben is várnak egy körülbelül 10 százalékos növekedést; 730 millióval kalkulálnak e téren.

 

Közterületi felújításokra, amely utak, sétány, szökőkutak, térfigyelőkamerák rendbetételét, felújítását jelenti 143 milliót irányoznak elő főként hazai, pályázati pénzekből és saját forrásból.

 

Összességében az idei közel négymilliárdos büdzsé 29 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. Projektjeik megvalósítása prioritást élvez az önkormányzati költségvetésben. A felhalmozási célú, azaz fejlesztési kiadások megduplázódtak, ami hatalmas teljesítmény egy ekkora kisváros életében. Ez számokban kifejezve: a beruházások összértéke mintegy 30 százalékát teszi ki a teljes költségvetési főösszegnek, s jelenleg 19 folyamatban lévő projektjük van. A projektek nagy része – a tervezéseket és az előkészítéseket követően – már a kivitelezési szakaszba lép, így 2022 és 2023 is a megvalósítások évei lesznek.

 

ML

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában