Fotókkal

2021.10.27. 13:01

Egyetemi állásbörze: lőszeripari vállalat, multik és oltóanyaggyár a palettán

Fotó: Molnár Péter

Két év után újra állásbörzét és karriernapot szervezett a Debreceni Egyetem (DE), ahol közel 60 kiállítóval várták a kilátogatókat szerdán. A rendezvényen álláslehetőségek, külföldi diákmunkák, önkéntes- és csereprogramok, külföldi szakmai gyakorlati helyek, vállalati ösztöndíjak közül válogathattak az érdeklődők.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes köszöntőjében úgy fogalmazott, a felsőfokú végzettségű szakember-ellátottság terén az egyetem az egész régiónak és sok tekintetben az országnak az egyik legfontosabb intézménye. Mint mondta, a rendezvénynek három pillére van: a hallgatók, a munkaerőpiaci szereplők és az egyetem. A kiállítók között voltak kisebb-nagyobb vállalatok, állami intézmények, tanácsadó szervezetek egyaránt. Molnár Dániel, a DE Doktorandusz Önkormányzatának elnöke arról beszélt, céljuk, hogy segítsék a hallgatókat a tudatos karrierépítésben, ehhez nagymértékben hozzájárul a börze is.

A korábbi évekhez hasonlóan a főépületben felsorakoztak a nagyvállalatok, többek között a telekommunikációval vagy éppen a gyógyszergyártással foglalkozó multik, de a Debreceni Szakképzési Centrum, vagy a Krones és a Sensirion is megjelent egy-egy standdal. Az egyetemen nagy számmal vannak jelen külföldi hallgatók is, ez nem akadály, hiszen több vállalatnál alapkövetelmény az idegen nyelv. Mérnököket várnak például a siroki lőszergyárba. A standnál szóba elegyedtünk a céget képviselőkkel. Mint mondták, azt veszik észre, hogy egy fiatalodó csapat van kialakulóban, a lőszergyártás pedig egy érdekes terület, ami számos kihívást tartogat. A Nemzeti Oltóanyaggyár is megjelent a börzén, bár ők még munkaköröket nem kínálnak, inkább a bemutatkozás volt a jelenlétük oka, hiszen a gyár alapkövét még nemrégiben rakták le, a termelés pedig jövő év végén fog elindulni.

Szabó Petra jövőre végez holland szakon, ő elsősorban multik kínálatát nézte meg, úgy tudja, náluk több nyitott pozíció van nyelvszakos hallgatóknak. Mici Tamara nemzetközi tanulmányok szakos, ő is a multinacionális vállalatoknál nézelődött főként, sikerült is a börzén olyan cégeket találnia, ahová be fogja adni az önéletrajzát.

Míg a földszinten és az első emeleten a munkaerőpiaci szereplők sorakoztak fel, addig a második emeleten a készségek felmérésen volt a hangsúly. Pogány Emese, a Hallgatói Karrierközpont vezetője a Naplónak elmondta, kétfajta tanácsadással készültek, melyekkel a pályaorientációt kívánják segíteni. Egyrészt munkakereséshez szükséges tanácsokat adtak: hogyan kell önéletrajzot, motivációs levelet írni, mire kell figyelni egy állásinterjún, melyek a hiteles álláskereső portálok, másrészt a pszichológus szakos hallgatók készültek pszichológiai tesztekkel.

KD

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/workshop-az-mk-n-fokuszban-a-jarmumernokok-kepzese-5775746/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában