közgyűlés

2021.09.28. 20:08

Helyet csinálnak a körforgalomnak a Panoráma útnál

Módosíthatják Debrecen településszerkezeti tervét és helyi építési szabályzatát annak érdekében, hogy helyet biztosítsanak egy épülő körforgalomnak – erről a képviselőtestület dönt a csütörtöki közgyűlésen.

20210116 Szigetvár Szigetváron új körforgalomat alakítottak ki a településen. Fotó: Löffler Péter lp Duántúli Napló

Fotó: Illusztráció / MW-archív

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyek közt szerepel a „48. számú főút, Debrecen és Nyírábrány, országhatár szakasz fejlesztése” tárgyú beruházás, ennek része a 48-as főút felújítása és a Panoráma úti csomópont áttervezése. Az előterjesztés szerinti módosítás célja a tervezett körforgalmi csomópont helyigényének biztosítása az érintett tervezési területen, a tervezett közlekedési elem Debrecen településrendezési eszközeibe történő beépítése.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a „48. sz. Debrecen – Nyírábrány II. rendű főút fejlesztéséhez szükséges tervezői feladatok elvégzése a 48. számú főút felújítás – Panoráma úti csomópont áttervezése” tárgyú kiviteli terv elkészítésével egy debreceni mérnökirodát bízott meg.

A 48-as főút – Panoráma út csatlakozásánál a hatályos településrendezési eszközök szintbeli négyágú útcsatlakozás helybiztosítását tartalmazták. A csomópont biztonságos kialakítása érdekében azonban a módosított úttervek szerint körforgalmi csomópont kialakítása javasolt. Mivel a megvalósítandó fejlesztés területigénye eltér a jelenleg hatályos településrendezési eszközökben biztosítottól, ezért szükséges az út menti területek szabályozásának módosításával a helyigény biztosítása – indokol az előterjesztés.

Ez a tervezett változás a településszerkezeti terv és helyi építési szabályzatát módosítását is indokolja. Előbbi módosításának célja a fent említett körforgalmú csomópont kiépítését megalapozó területfelhasználás rögzítése, vagyis az építési beavatkozással érintett terület közúti közlekedési célú területté alakítása. Tekintettel arra, hogy, a hatályos tervek már tartalmazzák a csomópontot és a főúthálózati elemet is, csak területigény változásából adódó módosításról van szó, így az ingatlanhatárokat és területfelhasználási jellegeket csupán pontosítják. A területfelhasználás változásából eredően a beépítésre szánt terület nagysága nem nő, új beépítésre szánt területet nem jelölnek ki – áll a dokumentumban.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában