megújul az iskola

2021.07.23. 17:08

Végre felújítják és bővítik a debreceni Mechwartot

A szigetelés és tetőfelújítás mellett teljes Wifi-lefedettség is lesz.

20210116 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Illusztráció a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumról.

Fotó: Napló-archív

A BERÉP-TERV Beruházó, Épitő és Tervező Kft. végezheti a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum 110 éves épületegyüttese fejlesztésének tervezését.

A július 23-án közzétett eredmény szerint a nyertes ajánlattevő feladata a Debreceni SzC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum belső tereinek komplex felújításához, meglévő tantermek, tanműhelyek korszerűsítéséhez, átalakításához, a külső nyílászárók cseréjének befejezéséhez, a helyi védettség alatt álló épület homlokzatának felújításához, a tetőszerkezet javításához, szükség esetén cseréjéhez, az új szárny hőszigeteléséhez és az új beruházások (új tantermek, tanműhelyek építése, közösségi tér kialakítása, épületbővítés) építési munkáihoz szükséges tervezési feladatok elvégzése.

Régészeti lelőhelyen fekszik

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény arra is kitér, hogy az intézmény főépületébe 1911-ben költöztek be az első tanulók. Az 1980-as években egy új szárny épült hozzá, de a növekvő tanulói létszám miatt az intézmény bővítése halaszthatatlan. 2018-ban a főépület nyílászáróit kicserélték. Kisebb karbantartási, felújítási munkákat is végeztek az elmúlt években, de az épület teljes egésze felújításra és bővítésre szorul.

Az iskola épülete napjainkban | Fotó: Napló-archív

A nettó 58,4 millió forintért elvégzendő munka leírása azt is tartalmazza, hogy az épületegyüttes összalapterülete 3650 négyzetméter, s az önkormányzati tulajdonú intézmény vagyonkezelője a Debreceni Szakképzési Centrum. Az intézmény régészeti lelőhelyen fekszik, és a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet szerint helyi védelem alatt áll. Az intézmény műszaki és informatikai téren képezi kiváló eredménnyel a tanulókat, s a járműipari szakember-utánpótlásnak egyik bázisa.

Új tantermek és műhelyek

A meglévő épületen, épületben több felújításokat is terveztek. Idetartozik a víz- és csatornarendszer, elektromos hálózat felújítása, hőleadók és fűtési csőhálózat felülvizsgálata, szükség esetén radiátorok cseréje, továbbá a belső és az új szárnyban a külső-belső nyílászárók cseréje. Magában foglalja a projekt a vizesblokkok, burkolatok és a homlokzat felújítását, az új szárny szigetelését, tetőszerkezet javítását, valamint a meglévő tantermek és műhelyek átalakítását. Ki kell építeni a teljes kábeles és Wifi-lefedettséget is.

Új beruházásként valósítandó meg a Külső vásártér utca felől egy 3 szintes épületrész hozzáépítése a főépülethez, amelyben tantermek, tanműhelyek, irodák épülnek; a meglévő raktársor elbontása, pihenőkert kialakítása az udvaron; fedett közösségi tér kialakítása (a büfé áthelyezésével); hátsó porta kialakítása. Az építészeti-műszaki dokumentációnak kötelező része a látványterv is.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában