Fogyasztóvédelmi ellenőrzések

2021.03.31. 13:30

A csokinyuszik és kalácsok rendben voltak, a sonkáknál adódtak gondok

Közeleg a húsvét, a legtöbben már beszerezték az ünnepi menü hozzávalóit, azonban sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást. A legnépszerűbb termékek között vannak a csokinyuszik, a kalácsok és a sonkák is, azonban érdemes tudni, mire figyeljünk ezekkel kapcsolatban.

20210311 Domaszék Száraz Ferninánd hentes , húsbolt képen: Húsvéti sonka Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: illusztráció / MW-archív

– Az Innovációs és Technológiai Minisztérium élelmiszer és vegyipari laboratóriuma minden évben ellenőrzi az ünnepi időszakok jellegzetes termékeit, így az idei évben is elvégezte a vizsgálatait. Közel ötven ellenőrzött termék közül minden csokinyuszit és kalácsot rendben talált, azonban ötféle sonka sótartalmát soknak találták a vizsgálatot végző szakemberek. Ebben az évben is a vizsgálat fő szempontja, hogy az árucikkek teljesítik-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és a címkén feltüntetett összetétel megfelel-e a valóságnak, tehát a termékeken olvasható tájékoztatás helytállóságát kérik számon a megtévesztő gyakorlatok kiszűrése érdekében. A nem megfelelőnek talált sonkák gyártóit a hatóság arra kötelezi, hogy a termékeket csak az előírásoknak való megfelelés esetében forgalmazzák sonkaként – tájékoztatta a Naplót dr. Kiss-Benedek Damarisz jogász, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesület munkatársa.

Fotó: illusztráció / MW-archív

Az összetevők alapján

A szakember figyelmeztetett: érdemes a szezonális termékek esetén is körültekintően vásárolni, például néhány pillanatot szánni a termék csomagolásán feltüntetett összetevők elolvasására. Jó tudni, hogy csokoládé vásárlásakor az Élelmiszerkönyv előírása alapján a csokoládéban csak akkor lehet idegen, vagyis kakaóvajtól eltérő növényi zsiradék, ha mennyisége nem haladja meg az öt százalékot és jelenlétét a címkén jelölik. A szövegnek jól olvashatónak, az összetevők listájával egy látómezőben, de a felsorolástól világosan elkülönítve, legalább ugyanakkora betűkkel, és a megnevezés mellett kell lennie. A sonkáknál a címkén szerepelnie kell, hogy milyen állatból készült (kivéve a sertést), milyen az előkészítés (darabolt, kötözött), valamint a hőkezelés (nyers, főtt), illetve a pácolás és/vagy füstölés módja, továbbá az is, hogy a termék nyersen és/vagy hőkezelve (főzve, sütve) fogyasztható.

Fontos, hogy minden esetben kerüljük az alkalmi árusokat és megbízható, legális helyről vásároljunk!

Mindig legyen meg a blokk!

A szakértő kifejtette: különbséget kell tenni az önkéntes és a hatóság által elrendelt termékvisszahívásról. Amennyiben a gyártó vagy a forgalmazó úgy ítéli meg, hogy a termék nem felel meg a vonatkozó előírásoknak, úgy a szükséges intézkedéseket köteles haladéktalanul megtenni, elvégezni a minták felülvizsgálatát, és ha kell, intézkedni a termékvisszahívásról, értesíteni a forgalmazókat és a piacfelügyeleti hatóságot. Természetesen a hatóságok is időről időre ellenőrzéseket tartanak, és ha problémát találnak, akkor elrendelik a termék forgalomból való kivonását és visszahívását, a forgalmazónak ekkor kötelessége visszavenni a terméket és megtéríteni annak vételárát.

Termékvisszahívás esetében minél hamarabb vigyük vissza a terméket abba az üzletbe, ahol vásároltuk vagy önkéntes visszahívásnál a gyártó valamelyik márkaboltját is felkereshetjük, és visszakapjuk a teljes vételárat. Általában a kereskedők saját márkás termékeknél még a számla bemutatásához sem kötik a termék visszavételét, jobb azonban, ha a termékek blokkját, számláját, jótállási jegyét megfelelően őrizzük, mivel ez nemcsak ilyen esetben, hanem reklamációnk esetén is előfeltétele a kifogás rendezésének.

Vass Kata

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-legjobb-a-halos-combbol-allitja-a-profi-husfeldolgozo-5129068/

https://haon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/sonkamustra-debrecenben-nagy-arkulonbsegekkel-szembesulhetunk-5121799/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában