megvan a nyertes

2020.02.17. 14:17

Épül a debreceni giga-hulladékfeldolgozó

Az egész megyére kiterjedően végzi majd a feldolgozást.

20200128 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Makó Balázs az A.K.S.D. Kft. Lakossági Hulladékudvar ügyvezetője adott interjút a Naplónak.

Fotó: illusztráció, Kiss Annamarie

A debreceni székhelyű KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. építheti ki közel nettó 3,5 milliárd forintért a megyeszékhelyen az MBH-hulladékkezelő technológia létesítményeit a Közbeszerzési Értesítő február 13-ai számának közlése szerint. A közbeszerzés kiírója az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a Debreceni Agglomeráció Hulladékgazdálkodási Társulás volt.

A megyében keletkező vegyesen gyűjtött hulladék előkezelése és a hasznosítható anyagok leválasztása történik majd meg a Debreceni Hulladékkezelő Központban telepítendő MBH segítségével. (MBH: mechanikai-biológiai hulladékkezelés; az osztályozatlan települési hulladék és az egyéb gyűjtési eljárások után keletkező maradék hulladék kezelése.) Ugyanitt az MBH-hoz kapcsolódó létesítményeket is kialakítanak, valamint a technológiát kiszolgáló egyéb műtárgyakat, építményeket (kapu, hídmérleg). Továbbá a működéséhez szükséges telepi közművek kiépítése is szükséges – részletezi az értesítő.

A beruházás végleges összértéke nettó 3 milliárd 455 millió 730 ezer 870 forint.

A projekt keretében megvalósul egy 110 ezer tonna/év kapacitású (két műszakban) hulladékfeldolgozó technológia, komplett irányítási rendszerrel, annak beüzemelésével, melynek elemei: süllyesztett szalag, előaprító, rosta, szállítószalagok, mágneses leválasztók, nem mágnesezhető fém leválasztók, ballisztikus szeparátor, optikai válogatók, utóaprítók, porleválasztó, kompresszor, vezérlés. Egy minimum nettó 3 ezer 600 négyzetméteres csarnok is épül, valamint nettó 870 négyzetméteres tároló szín, 10 ezer 500 négyzetméternyi beton tér- és útburkolat, valamint szociális épület.

A nyílt eljárásban 4 ajánlat érkezett, a debreceni KEVIÉP Kft. a biatorbágyi WEST HUNGÁRIA BAU Építőipari Szolgáltató Kft., a budapesti Bazaltech Mérnöki Szolgáltató Kft., illetve a tiszakécskei DUNA ASZFALT Út és Mélyépítő Kft. elől „vitte el” a munkát.

Mint januárban írtuk, 2015-ben több mint 6 milliárd forintból indult megyénk hulladékgazdálkodási projektje, amelynek legnagyobb eleme a Hajdú-Bihar 80 települését kiszolgáló MBH hulladékválogató létrehozása és tevékenységspecifikus gépekkel történő felszerelése. A tervek szerint ez egy év múlva elkészül, és akkortól (Egyek és Tiszacsege kivételével) a megye valamennyi településéről ide szállítják a kukásautókkal begyűjtött háztartási hulladékot. Ezzel együtt azonban nem szűnik meg a jelenleg is működő, berettyóújfalui, hajdúböszörményi és nádudvari hulladékgyűjtő, a szelektíven begyűjtött hulladékot továbbra is azokra a telepekre szállítják.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában