fotókkal

2019.09.09. 14:58

Mentorálják, segítik a cégeket

Számos kkv mellett a Continental, az FAG, az NI, a Hajdúsági Zrt. és a Medicor vesz részt a megyei mentorprogramban.

Fotó: Matey István

  • Az Országos Vállalkozói Mentorprogram hajdú-bihari nyitórendezvényét tartotta a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány hétfőn a megyei iparkamara székházában.
  • A cél a hazai mikro-, kis- és középvállalatok termelékenységének fokozása, továbbá az előrelépésük, beszállítóvá válásuk segítése. A mentorprogramra a kormány 3,3 milliárd forintot különített el.
  • A célokat hangsúlyozta megnyitójában Miklóssy Ferenc, a HBKIK vezetője: – A kormányprogramban két éve vetődött fel a mentorprogram gondolata. Ez abba a rendszerbe tagozódik, aminek célja, hogy a magyar kkv-k versenyképessége növekedjen, minél többoldalúan kapcsolódjanak a nemzetközi piachoz.
  • Miklóssy Ferenc, a HBKIK vezetője köszöntőjében hangsúlyozta: elsősorban az lehet a mentorprogram célja, hogy minél több magyar mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) ismerje meg azokat a munkakultúrákat, globális versenyképességi kihívásokat, a humán tőkével kapcsolatos teendőket, a pénzügyi hatékonyságnövelés feltételeit, amelyeket ő a maga területén hasznosítani tud. Továbbá abból le tud olyan következtetéseket vonni, hogy a jövőben milyen fejlesztéseket lépjen meg hatékonyságnövelésre, hogy magasabb szintű munkakultúrával párosuló tevékenységet végezzen.

    Több program is van

    – A kormányban két éve vetődött fel a mentorprogram gondolata. Ez abba a rendszerbe tagozódik, aminek célja, hogy a magyar kkv-k versenyképessége növekedjen, minél több oldalúan kapcsolódjanak a nemzetközi piachoz – folytatta Miklóssy Ferenc. – A növekedés társadalmi céljai megvalósításának feltétele, hogy minél több magyar cég sajátítsa el az idetelepült multicégek munkakultúráját, erősödjön az exporttevékenysége, illetve ők is helyezzenek ki tőkét, akár külföldre is.

    Az iparkamara megyei vezetője kitért arra is, hogy a hazai gazdaság az első félévben öt százalék felett növekedett, és a gazdaság bővülésének legjobb tartaléka a magyar kkv-k termelékenysége.

    – Több gazdaságélénkítő program is van, ezek közül az egyik a mentorprogram. Ez már több országban jelentős eredményeket ért el. Tapasztalatszerzéssel, munkakultúra meghonosításával ma már a kkv-k a nagyvállalkozások egyenjogú partnerei, esetleg a külföldi piacokra történő exporttevékenységekben is. Bízunk benne, hogy a kisebb kkv-k is versenyképesek tudnak lenni. A magyar tudás bizonyítja, hogy egyenrangú menedzsmentet tudunk biztosítani bármelyik multinacionális cégben. A megszerzett tudásukat adják tovább, tapasztalataikat ismertessék – fogalmazott Miklóssy Ferenc.

    Az Országos Vállalkozói Mentorprogramot és a szakmai mentorálás jelentőségét Balla Gergely, a projekt operatív vezetője mutatta be. Elöljáróban elmondta, hogy a kkv-k döntő része fejlődni szeretne, beszállítókká akarnak válni, hosszú távon is sikeresek szeretnének lenni. Jelenleg azonban a szektor teljesítményét összehasonlítva a külföldi hasonló nagyságú cégekével vagy a multivállalatokéval, elmondható, hogy a hazai kkv-k termelékenysége alacsony, csekély a külpiaci tevékenysége és alacsony fokú az innovációs képessége. Mindezen történő kedvező irányú változtatást szolgálja a mentorprogram, amelyre a kormány 3,3 milliárd forintot különített el.

     

    – A mentorálás személyes és szakmai szinten valósulhat meg. A mentorok csoportokat hoznak létre, ez azért is hasznos, mert a program résztvevői egymástól is tanulhatnak, fejlődik a munkatermelékenységük, az együttműködési kultúrájuk, át tudják adni és át tudják venni a gyakorlati tudásukat, pontosabban tudnak tervezni – emelte ki Balla Gergely, aki a tapasztalatokról elmondta, hogy mentorprogramban korábban részt vett cégek hosszabb ideig működtek és sikeresebbek voltak.

    Jelenleg a mentorprogram jelentkezési fázisában vannak, ezt követi a kiválasztás, majd a tanácsadás. Október 9-éig lehet jelentkezni a programra.

    KZS

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában