Tettek a környezetvédelemért

2019.08.29. 19:56

Termálvizes fűtési rendszert adtak át Földesen

Egy mintaprogramban öt intézmény termálvizes fűtésre állítása valósult meg.

Fotó: Kovács Péter

Olyan projektről van szó, amely önkormányzati rezsicsökkentést és energiaköltség megtakarítást eredményez, egyúttal földgázt vált ki helyi energia felhasználásával, és ezáltal hozzájárul a klímapolitikai célunk megvalósításához. Nem mellékesen pedig javítja Magyarország energiafüggetlenségét, hiszen földgázt nem kell importálni, helyette helyi energiaforrással, termálvízzel fűti az intézményeket – Kaderják Péter, klímaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár jellemezte így a földesi beruházást, amelyben a polgármesteri hivatal, a sportöltöző, a Kállai úti és a Rákóczi úti óvoda, valamint az általános iskola épületének fűtésrendszerét korszerűsítették egy termálvíz hulladékhő hasznosító rendszer kiépítésével. A száz százalékban támogatott, közel 270 millió forintos beruházás másfél év alatt valósult meg. Cél, hogy a rendszerbe további közintézmények, később pedig lakások kapcsolódjanak be.

Egy fűtési idényben 10 millió lehet a megtakarítás

– Fontos beruházás első szakasza zárult le településünkön – eképpen jellemezte az öt intézmény fűtéskorszerűsítését Jeneiné dr. Egri Izabella, Földes polgármestere a csütörtök délután megtartott átadó ünnepségen. A településen egy mintaprojektben a faluközponttól két és fél kilométerre lévő strand termálkútjától földalatti csőrendszeren odavezetett termálvíz hulladékhőjével fűtenek öt intézményben. A próbaüzemen túl vannak, a mögöttünk lévő fűtési idény felében már az új rendszer melegített az intézményekben. A tapasztalatok kedvezőek, hiszen az idő alatt mintegy ötmillió forint fűtésköltséget takarított meg az önkormányzat, és csak a legnagyobb hidegben kellett rásegíteni hagyományos fűtéssel.

A termálkutat fel kellett újítani, a termálvíz hulladékhő hasznosító rendszert hőcserélővel és szerelvényeivel, szivattyúival ki kellett építeni egy zárt, hőszigetelt konténerben. Innen vezették az épületekhez a termálvizet.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában