Helyi gazdaság

2017.07.03. 13:44

Nem örülnek a gazdák az idei dinnyeáraknak

Budapest - Békés megyében 55-60 tonnás termésátlagok várhatók, itt terem a dinnye negyede.

Budapest - Békés megyében 55-60 tonnás termésátlagok várhatók, itt terem a dinnye negyede.

A hétvégén elkezdték szedni a dinnyét Medgyesegyházán a termelők, akik máris keveslik a felvásárlási árakat. Békés megyében hektáronként akár 55-60 tonnás termésátlagok is várhatók, az országban a becslések szerint pedig 210-220 ezer tonna dinnye teremhet idén.

Bel- és külföldre

Ennek körülbelül 40 százalékát exportálják, főként Lengyelországba, Németországba és Csehországba, valamint a balti és a skandináv államokba. Ami továbbra is problémát jelent, hogy kevéssé haladnak a gazdák a szövetkezés irányába, pedig az növelné az érdekérvényesítő képességüket – mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke. A békés megyei gazdák jó szezonra számítanak, de keveslik a felvásárlási árakat. Az elmúlt egy hónap időjárása kedvezett a szabad földön termesztett görögdinnyének, és Cseh György dinnyetermesztő 50 tonnás átlagtermésre számít. Ennek nagyobb részét egy-két kereskedőnek adja el.

Önköltségi áron

A mag nélküli dinnyét főként a skandináv államokba és Németországba exportálja az egyik felvásárló. A dinnye kilójáért kompenzációs felár nélkül 52-54 forintot kap majd, amely a 40-45 forintos önköltségi árat épphogy fedezi. Az alacsony ár miatt az elmúlt években az egy-két hektáron termelő gazdák közül már sokan abbahagyták a dinnyézést – közölte Cseh György. Kilónként 35 forint alatti átvételi ár esetén a gazda csak veszteséget termel. Gond, hogy az utóbbi években egyre nehezebb magyar idénymunkást találni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában