Helyi gazdaság

2013.04.04. 17:55

Elkészült a középtávú nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági stratégia tervezete

Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Több mint egyéves előkészítő munka után elkészült a középtávú, 10 évre szóló nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági stratégia tervezete - közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Több mint egyéves előkészítő munka után elkészült a középtávú, 10 évre szóló nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági stratégia tervezete - közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Az Élelmiszer című szaklap által szervezett szakmai konferencián a helyettes államtitkár elmondta: a világban végbement változások miatt a szakterületen előtérbe kell helyezni a társalmi tudásrendszer fejlesztését és a szemléletformálást, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági kockázatok hatékony kezelését.

Bognár Lajos szólt arról, hogy szakértői becslések szerint belföldön évente mintegy 3 millió embert érint az élelmiszer eredetű megbetegedés. Hozzátette, az érintetteknek csak töredéke fordul orvoshoz.

A 10 évre szóló nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági stratégia legfontosabb célja, hogy a megvalósuló programok nyomán a társadalom számára átláthatóbb, egyben érthetőbb és jobb működési minőségű, komplex élelmiszerlánc-biztonsági rendszer jöjjön létre.

A helyettes államtitkár ezen belül fontosnak nevezte az élelmiszerlánc kifehérítését, új információs adatbázisok létrehozását, az állami tudásbázis újraépítését. Továbbá nélkülözhetetlen az oktatási rendszer korszerűsítése ezen a területen, a központi, állami hatósági felügyelet esetleg még hiányzó elemeinek létrehozása, megerősítése - mondta.

Józwiak Ákos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) igazgatóhelyettese elmondta, hogy újra kell szervezni a laboratóriumi rendszert is, továbbá a kockázatkezelést is a további kockázatcsökkentés irányába kell elmozdítani.

Kasza Gyula, a Budapest Corvinus Egyetem adjunktusa közölte, felméréseik szerint az emberek döntő többsége számára nagyon fontos a biztonságos élelmiszerek fogyasztása, és a biztonság garantálását elsősorban az államtól várják, mindamellett, hogy a cégek felelősségét is fontosnak tartják. Emellett azonban ma már a vásárlók a saját felelősségükkel is tisztában vannak.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában