Helyi gazdaság

2012.11.27. 16:53

Kamatdöntés - Simor: szűk többség szavazott a csökkentésre

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - A monetáris tanács előtt a 6,25 százalékos alapkamat tartására és 0,25 százalékpontos csökkentésére vonatkozó javaslat volt, és a szűk többség a csökkentésre szavazott - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülését követő budapesti sajtótájékoztatón.

Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - A monetáris tanács előtt a 6,25 százalékos alapkamat tartására és 0,25 százalékpontos csökkentésére vonatkozó javaslat volt, és a szűk többség a csökkentésre szavazott - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülését követő budapesti sajtótájékoztatón.A "szűk többség" vélhetően arra utal, hogy a tanács ismét 4:3 arányban szavazott a kamatcsökkentésről, akárcsak az elmúlt három alkalommal.

Simor András elmondta, az infláció az idén és jövőre is meghaladhatja a középtávú célt, a fogyasztói árakat az élelmiszerárak emelkedése, az adóemelések és az adminisztrációs intézkedések tartják magasan, de 2014-re elérhető a 3 százalékos cél. Az MNB prognózisa szerint idén 5,8 százalékkal, jövőre 5,0 százalékkal nőnek a fogyasztói árak.

Az elmúlt hónapokban kedvező pénzpiaci környezet vette körül Magyarországot, ugyanakkor fel kell figyelni arra, hogy a külvilágban nem javultak a fundamentumok - mondta az MNB elnöke, hozzátéve: a gazdasági növekedés továbbra is lassú, az országok eladósodása nem csökkent. A jövő dönti el, hogy ez az ellentmondás hová vezet: vagy a fundamentumok javulnak vagy a pénzpiaci környezet romlik - jegyezte meg.

Az elmúlt egy évben távolabb kerültünk az IMF/EU-megállapodástól, amit jelez az is, hogy néhány napja a szervezet honlapján megjelent: a hitelmegállapodásról nincs tárgyalás Magyarországgal - felelte újságírói kérdésre Simor András.

A jegybank elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a 3 százalékos államháztartási hiánycél betartása fontos, de az IMF/EU-megállapodás szempontjából nem alapvető feltétel.

A monetáris tanács keddi ülésén is rögzítette, hogy a kockázati megítélés és a hozamok tartósan kedvező alakulása, így az államadósság fenntarthatósága, valamint a hitelezés támogatása és a befektetési környezet kiszámíthatósága szempontjából továbbra is fontosnak tartja a megállapodást az Európai Unióval, illetve a Nemzetközi Valutaalappal.

A jövőjét firtató kérdésre válaszolva Simor András kijelentette: "nem kívánok politikai pályára lépni a mandátum márciusi lejárta után".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában