haon.hu PODCAST

2024.05.05. 07:00

Az anyáknak sem szégyen segítséget kérniük!

Anyává a gyermek születése után válik egy nő, mégis szinte alig kap hangsúlyt ezt az időszak. Népszerűek a szülésre felkészítő tanfolyamok, könyvek, honlapok, de mi történik, miután világra jött a baba? Többek között a gyermekágyas időszakról beszélgetett Somló-Bakos Dalma, termékenységtudat oktató, anyakör facilitátor és gyermekágyas segítővel Dubóczky Krisztina a Haon podcast stúdiójában.

Kosztin Éva

Az anyáknak is szükségük van a segítségre

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

– Azt tapasztalom, ha egy nő várandós lesz, csak a szülésre készül, és háttérbe szorul, hogy utána még van elég sok idő, amit a kisbabával el kell tölteni. Különösen a szülés utáni, gyermekágyas időszak nagyon érzékeny. Sokan csak legyintenek, hogy úgyis lesz valahogy, vagy más is megoldotta már, de utána ott állnak egy csecsemővel, aki nem úgy viselkedik, mint ahogyan a nagy könyvben meg van írva, mert a csecsemő bizony nem olvasta a nagy könyvet. Ilyenkor sokan kétségbe esnek, normális-e, ami történik – osztotta meg az anyaság első heteinek nehézségeit. 

Somló-Bakos Dalma többek között arról beszélt, egy anya nyugodtan kérhet segítséget
Somló-Bakos Dalma többek között arról beszélt, egy anya nyugodtan kérhet segítséget
Forrás: Napló-archív

Egy anya merjen segítséget kérni!

Mint elmondta, az angolszász országokban már elterjedt, de az ázsiaiakban sem példa nélküli, hogy a szülést követő hat hétben, azaz a gyermekágyas időszakban gyermekágyas segítőket fogadnak fel a családok. Hazánkban azonban úgy tűnik, mindez még szó szerint is gyerekcipőben jár. Somló-Bakos Dalma úgy látja, ez elsősorban a társadalmi elvárásoknak köszönhető. 

Rámutatott, hogy legtöbben azért is küzdenek a segítségkéréssel, mert szégyellik a problémáikat, és egyébként is úgy gondolják, hogy mindent egyedül kell megoldaniuk. Mint fogalmazott, létezik egy „lógjon ki a beled, meg amúgy is, minek panaszkodsz, nem ezt akartad?” mentalitás, ami megterhelő kihívást jelent az anyáknak.

Hozzátette, egyébként sincsenek ilyenkor könnyű helyzetben, a jelentős hormonváltozásokkal is járó új élethelyzetben gyakran még maguknak is nehezen tudják megfogalmazni, hogy mire lenne szükségük, miközben folyamatosan érkeznek a kért és keresetlen tanácsok az egészségügyi szakemberektől, a rokonoktól és a barátoktól.

 –A nők magukra akarják venni a világ terhét, hogy mindent ők csináljanak. Holott nem véletlenül mondják, hogy a szülést követő hat hét legyen pihentető, ne erőltessék meg magukat, mert komoly egészségügyi következményei lehetnek. Tipikusan ilyen a méhsüllyedés, ami megterhelő fizikai aktivitás hatására jön létre – mondta a debreceni szakember.

Elsőre legyen az a cél, hogy tartsák életben a gyereket, semmi más nem számít. Hadd szaladjon az a háztartás, nem kell az első héten a világ legjobb anyukájának lenni 

– fogalmazta meg a gyermekágyas segítő.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában