haon.hu PODCAST

2024.02.24. 12:10

Pénzrablás, áramszünet, döglött pillangók – egy lagzin bármi megtörténhet

Keserü Tomi debreceni ceremóniamester háta mögött több száz esküvő van, podcaststúdiókban vele beszélgettünk a legmeghökkentőbb esetekről.

Kosztin Éva

Emlékezetes lagzikról sztorizgatott a debreceni ceremóniamester

Forrás: illusztráció / MW-archív

Az elmúlt két évben voltak igazán emlékezetesek a lagzik. A covid után felszabadultak az emberek, örültek, hogy ismét lehet mulatni és jobban oda is tették magukat a magukat a mókában

– osztotta meg tapasztalatait.

Emlékezetes produkciók

– Egyszer javában ment a buli, amikor egy 50-60 év közötti úr, aki már láthatóan nem volt szomjas, félrehívott, hogy ő készült egy kis bemutatóval. Én azt hittem, menyasszonyrablás lesz, de közölte, hogy karatebemutatót szeretne tartani. Visszakérdeztem, hogy jól hallottam, tényleg karate? Mondta, hogy igen, ő fekete öves mester, a vőlegényt is ő tanította. Érdeklődtem, hogy akkor mi várható, valakit meg fognak-e most itt verni, de mondta, hogy erről szó sincs, kata gyakorlatokat fog bemutatni, nagyon jó lesz. Én kételkedtem benne, hogy emiatt érdemes megállítani a lagzit, de győzködött, hogy meglátom, óriási show lesz, tíz óra körül fog szólni. Nagyon bíztam benne, hogy a mutatvány nem fog létrejönni, a párnak nem is mertem mondani. Lopva figyelgettem az urat, de tíz óra magasságában nem láttam sehol. Végül kiderült, hogy addigra kirakták az egyik autóba aludni, így végül elmaradt a produkció – számolt be az egyik maradandó élményről Keserü Tomi.

Szintén emlékezetes maradt számára, amikor az egyik menyasszonyrablás alkalmával fogták a menyasszonyt, és elvitték Irie Maffia-koncertre, a vőlegényt pedig a kedvenc shisha bárjába. – Ott maradtunk a násznép többi részével, és hívogattuk a menyasszonyt és elrablóit, de koncerten voltak, fel se vették a telefont. A vőlegény társaságát sikerült elérni, tőlük bizonyos időközönként érkezett üzenet azzal a szöveggel, hogy mindjárt megyünk. Végül a menyasszonyék értek vissza hamarabb, akik szerették volna magukkal hozni a komplett Irie Maffiát is, de nem jártak sikerrel – elevenítette fel a különleges menyasszony- és vőlegényrablást a ceremóniamester.

20240211_I. Debreceni Cicás Lagzi a Macskávézóban_MP_HBN-12
Keserü Tamás ceremóniamester
Forrás: Napló-archív

Éljen az ifjú pár!

Keserü Tomi arra is látott példát szakmai pályafutása alatt, hogy a családi szerepek az esküvőn is szilárd lábakon álltak. 

Az egyik lagzin annyira izgult az ifjú pár, hogy éjfélre már pár üdítő beszaladt. Levonultak a menyasszonytánc után, mindenki őket várta vissza, de helyettük csak az egyikőjük apja jelent meg, hogy menjek már vele, van egy kis baj. Azt láttam, hogy ott volt a pár a falnak állítva, mint a gyerekek, a szülők pedig leszidják őket, miközben próbálnak beléjük erőltetni egy kis kávét, hogy összeszedjék magukat.

A ceremóniamester elmondta, filmbéli esetekkel nem találkozott, amikor valaki nem jött el, vagy meggondolta magát az oltárnál, de arra már volt példa, hogy két család között akkora volt az ellentét, hogy végig résen kellett lenni, nehogy verekedés legyen.

– A párok inkább visszafogottabban viselkednek, én szoktam mondani nekik, hogy engedjék el magukat és a hagyományokat. Nem kell feltétlenül a Szerelemvonatra vonatozni, csináltuk ezt már David Guettára is. Legyenek felszabadultak, hiszen ilyen alkalom jobb esetben csak egyszer van – fogalmazta meg Keserü Tomi.

Mindig akad egy mókamester

A vendégekről azt mondta, hogy mindig van a csapatban egy-két mókamester, akinek mindenhez akad egy vicces visszaszólása, de ez kell is, hogy csinálja a hangulatot. Úgy látja, a nők inkább a zenével vannak elfoglalva, a férfiak menyasszonyt rabolnak és pohárköszöntőt mondanak.

– Az egyik menyasszonyrablásnál nagy pénzrablásos, piros kezeslábast vettek fel, a fejükre pedig Squid Game-maszkot húztak, kezükben airsoft pisztollyal. Amikor láttam, hogy öltöznek, csak néztem, hogy húha, mi készül itt, de végül jó sült el, nagyon látványosra sikerült az akció – számolt be róla a ceremóniamester.

Tapasztalatai alapján a menyasszonytánc már nem feltétlenül kötelező eleme a lagziknak. –Az elmúlt tíz-húsz évben annyi változott még, hogy korábban kezdik, tizenegy óra körül. Az is előfordul, hogy egy rokon egy nagyobb összeget ezresekben ad át, ehhez azért kell idő. Ma már nem mindenki vevő erre, én igyekszem diplomatikusan pörgetni. Ajándékba főként borítékot szoktak adni, hacsak nincsen valami megbeszélve, hogy a párnak szüksége van rá. Hallottam olyan esetről, amikor sorsjegyet kértek, és a végén lekapartak az egészből 30 ezer forintot – mondta Keserü Tomi.

Vészesen vicces helyzetek

Kérésünkre arra is kitért, hogy mik voltak a legrázósabb esetek. – Biharvajdán voltunk, egy vihar miatt mindenhol elment az áram, ott sötétlettek előttünk a Kárpátok. Aztán az egyik vendég kitalálta, hogy ő énekelni akar, és hamarosan már együtt fújta a násznép a Bikini- és Edda-slágereket. Másfél óra úgy telt el, hogy a vendégek szórakoztatták magukat, miközben az após forródróton telefonált az áramszolgáltatóval. Egy másik alkalommal is a nagy szél viccelt meg bennünket, akkor Hajdú-Biharban voltunk. Minden dőlt-borult, az egyik szőnyeget úgy elvitte, hogy utána meg se találtuk. Éreztük, hogy meg fogja bontani a rendezvénysátrat, amiben ott volt mindenféle berendezés, a bárpult és a DJ-pult is. Lezártuk, de így meg alulról belekapott a szél, és egy méter magasra megemelte, volt nagy rohangálás, de végül elvonult a vihar – mutatta be a ceremóniamester az eddig átélt krízishelyzeteket.

A legviccesebb látványok között említette, amikor az egyik vendég a menyasszony harisnyakötőjével a fején mászkált, ami éjfél körül már rá volt csúszva a szemére, és a kukoricás széléről kellett összeszedni. Rosszabbul járt az a fiatalember, aki Keserü Tomi elmondása alapján éjfélre már nagyon elfáradt, és azt találta ki, hogy ő feláll a szökőkútra, hogy ott könnyítsen magán.

Leesett, beverte a fejét, szétnyílt a homloka, amit papírtörlővel tekertek körbe, mint egy turbánt. Én meg néztem, hogy nahát, milyen jól világítanak a fények, de csak a mentő tolatott be éppen érte, neki ott volt vége a bulinak

– mondta.

20210626  Pusztaszer 

Az első esküvő az új pusztaszeri templomban. 
Lengyel Odett és a lajosmizsei Veszelszki Gábor esküvője.
Az ifjú pár ötös fogattal érkezett a templomhoz

Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
A lényeg, hogy az ifjú pár érezze jól magát
Forrás: illusztráció / MW-archív

Állati jó bulik

A ceremóniamester az állatok szerepéről is beszélt, sokan vonulnak be kutyával a szertartásra, és vannak, akik a nyakkendő mellé még cipőt is adnak rájuk. Hozzátette, az egyik kollégája esküvőjén egy törpemalacot is bevittek, de ebből botrány kerekedett, mert a malac eltűnt, valószínűleg megijedt a hangoktól. – Olyan is volt, hogy valaki pillangókat akart reptetni. Én akkor tudtam meg, hogy ez úgy működik, hogy vannak arra szakosodott gazdák, akik káposztalepkéket tenyésztenek kifejezetten erre a célra. A pillangókat hibernálják és beleteszik egy dobozba, amit a reptetés előtt egy órával kell felmelegíteni, és akkor felébrednek. Volt, ahol száz pillangóból úgy tíz maradt életben, ezt a pár darabot kirázni a dobozból nem hozta azt feelinget – tette hozzá Keserü Tomi.

A teljes beszélgetés további érdekességekkel a podcastunkban hallható:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában