Amíg a tonhal el nem választ

2024.02.11. 20:08

Kinek hullik jobban a szőre? – a világ legelső cicás lagziján jártunk Debrecenben – fotókkal, videóval

Kosztin Éva

Esküdni jöttek a párok a Macskávézóban szervezett I. Debreceni Cicás Lagzira

Forrás: Molnár Péter

Kutyás lagzit már szerveztek Las Vegasban, ahol a párok mellett a négylábúak is szerepet kaptak az esküvőn, cicás lagzit viszont még nem rendeztek eddig sehol a világon. Keserü Tamás ceremóniamester ezt az űrt szerette volna betölteni, és ebben a küldetésében a debreceni Macskávézó csapata teljes marmagasságával támogatta.

A földkerekség legelső macskás menyegzőjét 19 boldog, ifjú párral február 11-én, vasárnap tartották.

Az eseménynek a macskás kávézó adott otthont, amelynek ajtaján szigorú házirend fogadja a látogatókat arra vonatkozóan, mire kell figyelni ajtónyitásnál, vihetünk-e be kisállatokat és milyen ételeket kínálhatunk körbe. A kávézóban ugyanis a vendégek között szabadon mászkál, de leginkább alszik egy csapat mentett cica. Az I. Debreceni Cicás Lagzit a Facebook-oldalukon hirdették meg, és olyan párok jelentkezését várták, akik szerették volna egy bohókás ceremónián kimondani egymásnak a boldogító igent – és természetesen szeretik a macskákat.

Az ünnepi napra szívecskés lufikkal díszítették a helyet, két macska pedig még nyakkendőt is kötött, bár vélhetően nem a saját mancsukkal. A párok szintén elegáns öltözetben érkeztek, néhányukat megszólaltattuk a ceremónia előtt, arról érdeklődve, mi hozta őket erre a különleges rendezvényre.

20240211_I. Debreceni Cicás Lagzi a Macskávézóban_MP_HBN-8
Ünnepi alkalomhoz ünnepi öltözék dukál
Forrás: Molnár Péter

Lány- és fiúkérések előzték meg az eseményt

– Mi most megújítjuk az eskünket, öt éve házasok vagyunk – mondta Tóth Alíz, aki Hajdúnánásról érkezett a férjével, Reszegi Gáborral. Nagyon szeretik a cicákat, a feleség régóta követte már a Macskávézót, de még korábban nem jártak itt, úgy gondolták, ez ideális alkalom az első látogatásra. A hivatalos lánykérésről megtudtuk, váratlanul érte a menyasszonyt:

Egy átlagos baráti összejövetel volt, laza délutáni grillezés. Rövidnadrágban és atlétában tettem-vettem, amikor Gábor megszólított, hogy – Kicsim, kérhetek valamit? Én azt hittem, azt szeretné, hogy hozzak egy sört, vagy vigyem a húsokat, mert kezdjük a sütést, de azt mondta: A kezedet kérem

– osztotta meg portálunkkal Tóth Alíz. A cicás lagzinál ezzel ellentétben cserélődtek a szerepek. – Fiúkérés volt – mondta Reszegi Gábor, akinek a felesége hívta fel a figyelmét a rendezvényre.

Újfehértóról érkezett Váradi Bíborka és Bulátkó József, akik 2014 óta ismerik egymást, de csak négy évvel később lettek egy pár, amikor együtt táncoltak a szalagavatón. – A legjobb barátok voltunk, padtársak, aztán a keringő hozzátett, rájöttünk, hogy többet érzünk a másik iránt – elevenítette fel Bulátkó József. – Mindketten nagyon szeretjük a cicákat, ezért bejelöltem Facebookon, hogy érdekel az esemény. A sógornőm hívta fel rá Józsi figyelmét, hogy vedd már észre, hova kell jönni – mondta Váradi Bíborka, akitől azt is megtudtuk, tavaly volt náluk a lánykérés, jövőre várhatóan megtartják az esküvőt.

20240211_I. Debreceni Cicás Lagzi a Macskávézóban_MP_HBN-19
Játékos feladatok is voltak
Forrás: Molnár Péter

A debreceni Gál Zsoltné Nagylöki Evelin és Gál Zsolt gyakran jár a Macskávézóba, minden születésnapot itt ünnepelnek. Mint a nevük is elárulja, házasok, a lánykérésre a férj emlékezett vissza. – Mindketten úgy gondoljuk, nagyon romantikus körülmények között történt. Otthon feldíszítettem az erkélyt, amit kivilágítottam, és elmondtam egy verset, amit én írtam, a végén belefoglalva a nagy kérdést – avatott be Gál Zsolt. – Én pedig azt visítoztam, hogy nem hiszem el, ez komoly? – tette hozzá Gál Zsoltné. Mint kiderült, a cicás lagzinál már kicsivel alacsonyabb hőfokon égtek. – Megláttam az eseményt, és bejelentettem Zsoltnak, hogy tegye szabaddá ezt a vasárnapot – mondta Gál Zsoltné Nagylöki Evelin.

Ahol a mesebeli lovag jelent meg

Ez volt az első randihelyünk, ráadásul másfél hónap múlva lesz az esküvőnk, ez most egy remek lehetőség a főpróbára

– mondta Forgács Attila Kálmán, akinek a menyasszonya nyilatkozott portálunknak az első nagy találkozásról. – A Kerekerdő Élményparkban dolgoztam diákmunkásként, fajátékokat árultam. Egyszer jött egy nagyon zűrös csapat, rosszalkodtak, hangoskodtak, durván bántak a játékokkal. Teljesen kétségbe voltam esve, mert nem bírtam felemelni a hangomat. Attila is ott dolgozott, csak ő lovagként. Egyszer csak elém toppant, és felkiáltott, hogy: – Ki meri felébreszteni Bretónia lovagját? Ettől a gyerekek annyira megijedtek, hogy rögtön elcsendesedtek. Értem tényleg eljött a mesebeli lovag – fogalmazta meg Plongár Dóra. A párnak azonban nemcsak a megismerkedése, hanem a lánykérése is filmbe illő módon zajlott. –Karácsony előtt mindenképpen meg szerettem volna kérni Dóri kezét, de már december 22-e volt, és még mindig nem tudtam, hogyan, amitől Dóri annyira el volt keseredve, hogy már sírt. Éppen ezen tépelődtem, amikor bejött a szobába Pirike, az egyik macskánk, és nyávogott egyet. Onnantól tudtam, mi a dolgom, kis ajándékos szütyőt akasztottam a nyakába, és abba tettem bele a gyűrűt, így jutott el Dórához a kérdésem – részletezte Forgács Attila Kálmán.

A világ első cicás lagzija oktatással kezdődött

A lánykéréses sztorizgatásokkal pont végeztünk, amikor Keserü Tamás ceremóniamester kérette az első nyolc párt, hogy kövessék a kávézó alsó szintjére, amit erre a jeles napra házasságkötő teremként rendeztek be.

20240211_I. Debreceni Cicás Lagzi a Macskávézóban_MP_HBN-11
Keserü Tamás vezette a világ legelső cicás lagziját
Forrás: Molnár Péter

Elsőként tudatosította a párokban, hogy vele együtt történelmet írnak, mert cicás lagzit még nem látott a világ, majd a macskákról és az emberek hozzájuk fűződő viszonyáról beszélt.

A cicák az állatvilág nindzsái, uralkodnak rajtunk. Ezt is bizonyítja, hogy amikor az egyik lagziban a népes vendégsereg már korgó gyomorral várta a vacsorát, hátramentem a konyhába, hogy megkérdezzem, mikor jön a leves.  Misi, bát kérdezd! – mondták, ezért megkerestem a főszakácsot, aki ennyit mondott:  Majd akkor jön a leves, ha Géza jóllakott! Géza pedig nem volt más, mint egy macska, akit a hátsó udvarban etetett a szakács

– hangsúlyozta a macskák hatalmát a házasulandó feleknek. Az esketés előtt a menyasszonyoknak még tartott villám kandúrkezelési ismertetőt, melyben többek között arra hívta fel a nők figyelmét, hogy ne hagyják, hogy a párjuk a WC-csészéből igyon, és jutalomfalatként bátran adjanak nekik kolbászvéget.

Fogadod-e?

– Készen álltok? – tette fel a kérdést Keserü Tamás az oktatás után, majd miután erre mindenki egybehangzó igennel felelt, megkérte a párokat, álljanak fel, és nézzenek egymás szemébe. A menyasszonyok esküt tettek rá, hogy mindig lereszelik a karmaikat és hagyják a másikat fognivaló után kutatni a kanapé mögött, míg a vőlegények azt ígérték meg, hogy mindig megosztják kedvesükkel a friss tonhalat vagy a szárnyasválogatást, megfelelően használják az almot és engedik, hogy a másik egye meg az utolsó jutalomfalatot. Ennél a mondatnál az egyik pár férfi tagja ugyan felkiáltott, hogy: – Soha!, de ez nem gátolta meg abban a párokat, hogy egybekeljenek,

Keserü Tamás a macskauniverzum ráruházott hatalmánál fogva mind a kilenc életükön keresztül elválaszthatatlan társaknak nyilvánította a párokat.

Kinek hullik jobban a szőre?

A ceremónia után az ifjú házasok egy játékban is részt vettek, hogy tanúbizonyságot tegyenek róla ebben a formában is, milyen jól ismerik egymást. Mindenki kapott egy-egy kék és piros szívecskét a kezébe, hogy a házastársnak háttal válaszoljon, kire jellemző inkább kettejük közül az adott állítás – ha a feleségre, akkor a piros, ha a férjre, akkor a kék szívet kellett a magasba emelni. A kérdések között olyanok szerepeltek, mint kinek hullik jobban a szőre, ki tölt több időt az alomban, vagy ki dorombol többet. A párok magabiztosan vették az akadályokat, bonyodalom egyedül akkor adódott, amikor a „Ki a talpraesettebb?” kérdés után az egyik ifjú feleség hátrafordult, hogy megnézze, mit válaszolt a férje, és egy hangos Ferenc! kiáltással fejezte ki nemtetszését, amin egy emberként nevetett fel az alagsori ideiglenes házasságkötő terem.

A játékok után helyet cseréltek a párok, a második turnus következett, hogy ők is kimondják a nyakkendős cicák jelenlétében a boldogító mijaút.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában