Egyház

2024.02.11. 17:44

Tizenegy pár fogadott újra örök hűséget a házasság hete nyitónapján Debrecenben

A programsorozat a Nagytemplomban indult el vasárnap.

Haon.hu

Három olyan pár volt a résztvevők között, akik ötven éve kötöttek házasságot

Forrás: ttre.hu / Miskolczi János

A debreceni Nagytemplomban kezdődött meg a házasság hete országos rendezvénysorozata vasárnap. A következő napokban ötven településen mintegy 200 hivatalos eseményt szerveznek meg hazánkban az ökumenikus felekezetek és civil szervezetek, ezenfelül számos gyülekezet csatlakozik saját programokkal a kezdeményezéshez – olvasható a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján.

Az ember ezért elhagyja apját és anyját, és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté. Nagy titok ez

– Pál apostol efezusbeliekhez írt szavait idézte Beszterczey András, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora a program nyitóistentiszteletén, majd az ötvenedik házassági évfordulóját ünneplő házaspár, Tárczy István és Tárczyné Mányi Sarolta vezette az igeolvasás és imádság szolgálatát.

házasság hete Debrecen
Tárczyné Mányi Sarolta és Tárczy István
Forrás: ttre.hu / Miskolczi János

„Jézusnak az esküvő ünnep”

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a kánai menyegző történetével kapcsolatban elmondta: ez volt Jézus első csodatétele, amely tovább gazdagította a házasság szimbólumát, hiszen Krisztus misztériuma összekapcsolódik a házasság misztériumával. 

Jézusnak az esküvő ünnep, mert Ő ott van, amikor az ember magasságokat él át, és akkor is, amikor élete mélységeiben küszködik. Jézus osztozik az emberek érzéseiben, és a házasság pártján áll

– tette hozzá Fekete Károly.

házasság hete Debrecen
Fekete Károly püspök
Forrás: ttre.hu / M

Az igehirdetést követően Oláh István, az egyházközség lelkipásztora ismertette a házasság hete rendezvénysorozat történetét, céljait. Elmondta, hogy gyülekezetükben ehhez kapcsolódva kialakult egy hagyomány: immár hatodik alkalommal köszöntik a jubileumi évfordulót ünneplő házaspárokat.

Idén tizenegy férfi és nő erősítette meg fogadalmát ünnepélyesen, az istentisztelet keretei között, köztük három olyan pár, amelynek tagjai ötven éve kötöttek házasságot Isten színe előtt.

Végezetül Mucsi Zsófia, a házasság hete programjaiban aktív szerepet vállaló Magyarországi Református Egyház Gyökössy Endre Intézetének szakmai igazgatója – aki maga is kerek, huszadik évfordulóját ünnepli házasságkötésének – egykori lelki kísérőjük szavaival köszöntötte a jelenlévőket, és indította útjára a házasság hete idei programsorozatát: 

Sose feltételezzétek, mit érez és gondol a másik. Bármi történik veletek, bármilyen változás áll be az életetekben, soha ne felejtsétek el megkérdezni a párotoktól, hogyan hat ez rá, mi van benne ezzel kapcsolatban

– tanácsolta Mucsi Zsófia.

A házasság hetének történetéről, idei programjairól a hivatalos honlapon lehet tájékozódni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában