Ételteszt

2023.08.22. 20:00

Megkóstoltuk az ország egyik legfinomabb lángosát, ez a debreceni Sanya Lángosozó titka!

Utánajártunk, valóban igaz-e az állítás, miszerint a debreceni Galamb utcán lévő lángosozónál kapjuk itthon az egyik legfinomabb lángost.

Nagy Emese

Kázmér Sándorné Gyöngyi csaknem 20 éve lángosozik

Forrás: Czinege Melinda

Ahogyan azt a közelmúltban megírtuk, kedvező árú, minőségi alapanyagokból készült lángoskölteményeivel került fel a toplistára egy debreceni büfékocsi. Az Itt Jártam oldal összeszedte az ország 12 legjobb lángosozóját, a listán pedig a Sanya Lángosozó is előkelő helyet kapott.

Manapság már nem csak a klasszikus formájában, tejföllel és reszelt sajttal kínálják, léteznek töltött verziók is, ám ne szaladjunk ennyire előre. Előbb ismerjük meg Kázmér Sándorné Gyöngyit, a debreceni lángosozó tulajdonosát, aki már nagyon várta a Haon stábját. Hétfőn kicsivel 11 óra után érkeztünk a Galamb utcára, és már az autóból kiszállva éreztük a finom illatokat. Augusztus vége felé járunk, mondhatni utolsókat rúgja a nyár, szóval minden adott volt ahhoz, hogy ne tudjunk nemet mondani egy ínycsiklandozó lángosnak. Ottjártunkkor a vendégek egymásnak adták a kilincset a büfében, ami azt sejteti, az itt dolgozók igencsak jól értik a szakmájukat. – Csaknem húsz éve sütünk lángost, eleinte a debreceni zsibvásáron árusítottunk. Akkoriban egy kedves hölgy, Tóth Józsefné vetette fel, mi lenne, ha társulnánk, és együtt készítenénk a finom ételt – akkor kezdődött minden. 

Tőle tanultunk meg igazán finom lángost készíteni, minden fortélyát megtanította velünk, de néhány év múlva úgy döntöttünk a férjemmel, hogy nem a zsibvásáron, hanem itt, a Galamb utcán fogadjuk a jövőben a vendégeket

– fogalmazott Kázmér Sándorné Gyöngyi. Hozzátette, a debreceni nagyvásárokban lehet velük találkozni, büfékocsijukat ott is sokan keresik. De strandokon, más rendezvényeken nem árusítanak.

A klasszikus sajtos-tejfölös
Forrás: Czinege Melinda

Titkos a tészta receptje

Sokan azt vallják, a lángos igazi strandétel, pedig higgyük el, ugyanúgy vágytunk a forró tészta után a Sanya Lángosozóban, mint a vízpart mellett. Ittuk minden szavát a tulajdonosnak, hiszen olyan áhítattal beszélt a finomságról, hogy öröm volt őt hallgatnunk. – A tészta receptjét nem árulnánk el – kacagott fel. Mint mondta, az interneten nagyon sokféle recepttel találkozhatunk, megéri böngészni és kísérletezni, mert a végén úgyis rátalálunk arra a receptre, ami nekünk a legízleteseb

Egy biztos, az alapanyagot nem sajnáljuk ki belőle. Nálunk is megtalálható a sima vagy a fokhagymás lángos, és persze a közkedvelt sajtos-tejfölös, továbbá a vevők igényei szerint elkezdtünk bővíteni, már nálunk is van töltött lángos

– emelte ki. Megjegyezve, ő maga a káposztás lángost szereti a legjobban.

Töltött lángost is készítenek 
Forrás: Czinege Melinda

Egész évben kelendő

Sokan úgy tartják, hogy tipikus nyári étel a lángos, ám a tulajdonos ezzel nem ért egyet. Nem tudja se a nyárhoz, se a télhez kötni, ők minden évszakban árusítanak, és tapasztalatai szerint ugyanúgy vásárolnak tőlük decemberben, mint júliusban. 

– Naponta körülbelül 200-300 darab lángost készítünk el. Nem kis munka ezt a mennyiséget előállítani, a kollégák folyamatosan dagasztanak, pogácsáznak, majd újrakelesztik a tésztát és végül olajba teszik azt. Mindemellett az olaj hőfokán is nagyon sok minden múlik. Ha túl alacsony, megszívja magát a lángos, ha túl magas, könnyen odaéghet – fűzte hozzá. Rámutatva, egy alap lángos 10-12 dekagramm, erre jönnek később a szükséges feltétek.

Az olaj hőfokán is nagyon sok minden múlik
Forrás:  Czinege Melinda

50 fokban is sütik a tésztát

Természetesen megkóstoltuk a laktató ételt, igaz, csak egy-egy felet bírtunk megenni belőle, hiába ebédidő volt. Minden egyes falatban érezhető hogy értő kezek készítették. Nem lehet egyszerű több órán át a forró olaj mellett állni, ugyanis megtudtuk, a legforróbb nyári napon akár 50 fok is lehet bent a konyhán. Ennek ellenére Diószegi Éva és Kosztin Zsuzsanna arcán egyáltalán nem látszik, hogy megerőltető lenne számukra a munka. Élvezettel készítik a mennyi mannát, aminek talán tényleg a klasszikus fajtája a legfinomabb. 

Diószegi Éva jól ismeri a törzsvendégeket
Forrás: Czinege Melinda

Egy lángos attól tökéletes, hogy melegen kiveszik a forró olajból, bedörzsölik fokhagymával, lekenik tejföllel és sajttal gazdagon megszórják – ezt a verziót próbáltuk ki mi is, és azonnal elállt a szavunk. Kívül ropogós, belül puha, a sajt beleolvad a tejfölbe, és minden egyes harapásnál lehet érezni, hogy a fokhagymát se sajnálták tőlünk.

Kosztin Zsuzsanna szeret lángost sütni
Forrás: Czinege Melinda

Kázmér Sándorné Gyöngyi örül annak, hogy akkoriban néhai férjével, Sándorral (róla kapta nevét a lángosozó) úgy döntöttek, hogy belefognak a lángos bizniszbe. Férje imádott részt venni a háttérmunkában is, sokat dolgoztak mindketten azért, hogy híre menjen a lángosuknak. 

Örülök, hogy ilyen sokaknak ízlik az általunk készített étel. Mi már ezt soha nem adjuk fel, addig sütünk lángost, amíg csak kell! – szögezte le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában