Táborfigyelő

2023.05.17. 13:00

Extrém tábortémák nyárra: a paraszt-wellnesstől a fociakadémiákig

Megtanítják a gyerekeknek az állatok etetését, gondozását, sőt a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a túró- és sajtkészítést is.

A táborkínálat idén is igen sokszínű

Forrás: Illusztráció/MW-archív

Nyáron minden évben rengeteg tábor közül válogathatnak a gyerekek, de az idei kínálat témáit elnézve kiemelkedően sok a különleges, extrém és meghökkentő tematika. A hagyományos táborok mellett a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál összegyűjtötte az idei vakáció legérdekesebb, legfurcsább, legextrémebb táborait. Paraszt-wellness vagy egy hónapos katonai kiképzőtáborban is részt vehetnek a gyerekek. Sőt, felfedezheti gyermekét a Barcelona vagy a Juventus focicsapat is – tájékoztatta a Haont Tóth Béla, a Táborfigyelő portál vezetője.

Paraszt-wellness, tanyasi olimpia és kutyasuttogók

Tanyás gazdatábor leírása szerint van lehetőség kipróbálni naponta a paraszt-wellness élményeit, tehenet fejni, sajtot, igazi gyümölcsös házi joghurtot készíteni, csordát terelni, szénát betakarítani, szénás szekeret rakni. A farmtábor is nagyon népszerű, ahol megtanítják a fiataloknak az állatok etetését, gondozását, sőt a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a túró- és sajtkészítéstt is.

Egy „tanyasi kalandozások” táborban mezei kincsek felkutatása, különböző ügyességi feladatok megoldása, csónakázás, állatok körüli teendők mellett kecskesajt készítés, sőt tanyasi olimpia is szerepel a programban. De az állatos programlehetőségek közül nem lehet kifelejteni a gyermek-kutya kommunikációs tanfolyamot sem, ahol a kutyák viselkedését, szokásait, a kutyakiképzés fortélyait ismerhetik meg a gyerekek, igazi kutyasuttogókká válhatnak – részletezte Tóth Béla.

Bizonyos táborokban az állatokhoz is közelebb kerülhetnek a gyerekek
Forrás: Illusztráció/MW-archív

Dzsungelharcos gyerekek

Mint kiemelte, a modern szegmens iránt érdeklődőknek sem kell aggódniuk, elérhető idén robotika-, drón, mesterséges intelligencia tábor, de foglalható olyan digitális élménytábor, ahol kipróbálhatják a gyerekek a 3D tervezést, nyomtatást, a mikrovezérlők programozását, robotok irányítását, greenboxos kisfilmek készítését is. Sőt, a film és rajzfilmkészítés is terítéken van, egyes nyaralásokon kézzel rajzolt megoldásban, klasszikus metodikával készítenek saját rajzfilmet a gyerekek, míg a másik lehetőség programja egy 3D-s animációs film teljes elkészítésére tanítja a táborozókat.

A katonai, military és honvédelmi táborok témája sok éve még extrémnek tűnt, míg tavaly – felmérésünk alapján – már a negyedik legkeresettebb vakációs tematika volt. Itt is a klasszikus katonai táboroktól egészen a különleges, sőt merész területekig terjed a kínálat: van olyan military tábor, ahol dzsungel körülmények között hajtanak végre egy missziót a gyerekek, de olyan Pest vármegyei tábor is elérhető, ahol nem csak egy hetes, hanem egy hónapos turnusok is vannak. Azaz elmegy gyermekünk a táborba, és egy hónap múlva látjuk újra

 – mondta.

Tiktoker, youtuber, podcaster vagy tőzsdecápa

Megjegyezte, a sporttáborok kínálata is rendkívül széles, a csapatsportoktól – kézilabda, röplabda, foci – egészen az egyéni sportokig – úszás, görkorcsolya, kajak-kenu, evezés – minden megtalálható. A csapatsportok közül kiemelkednek a Barcelona és a Juventus magyarországi táborai, ezek különösen népszerűek. 

A média és a közösségi média hatása sem kerüli el a táborkínálatot, lehet idén a táborozókból videós, tiktoker, youtuber, podcaster, rádiós, újságíró, blogger, sőt brókernek és tőzsdecápának tanulhatnak a táborozók.

Ebben a gazdasági és pénzügyi nyári táborban többek között felderítik a világválságok okait, az értékpapír-kereskedés csínját-bínját és az igazán tuti cégindítás hozzávalóit. A pénzügyi tudatosságot célozzák, szóba kerül a hitel és a befektetés, górcső alá kerülnek olyan pénzügyi fogalmak, mint a kétszintű bankrendszer, az árfolyamok, a betéti és hitelkártya, a tőzsdék és a pénzalapok működése, illetőleg az öngondoskodás, az előtakarékosság és a tanulmányok finanszírozása is – fogalmazott.

Hozzátette, területi eloszlásban azt lehet elmondani, hogy országosan elérhetőek különleges vagy extrém táborok, a legnagyobb kínálat Bács-Kiskun vármegyében van, de minimálisan van csak elmaradva e tekintetben Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy vagy Veszprém vármegye is, illetve a modern és egyben különleges táborok esetében Budapest. Hajdú-Bihar vármegye táborkínálatban kevésbé látszik az témák tekintetében vett extremitás. 

Hajdú-Bihar vármegyében az országos átlaggal egyezik a kínálat, sok sport-, angol- és kalandtábor érhető el, ahogy van szuper készségfejlesztő, rajz-, színjátszó-, animációs tábor, de iskolaelőkészítő tábor is foglalható. A kínálatról elmondható, hogy a nagyvárosokban, elsősorban Debrecenben kifejezetten magas a napközis táborok aránya, ahogy az ottalvós táborokat a városhatárokon kívül találhatják az érdeklődők

 – válaszolta a Haon érdeklődésére. 

NE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában