Márton-nap

2022.11.12. 13:50

Hétvégén is jöhet még egy falatnyi libalakoma?

Bár Márton napját tegnap már magunk mögött tudhattuk, még szombaton délben is sokan álltak sorba a debreceni Vár utcán.

Forrás: Molnár Péter

Ahogy arról korábban beszámoltunk, november 11-én, éppen Márton napján nyitotta meg kapuit – idén a hagyományoktól eltérő módon a Barabás Étterem környékén – a Márton-napi vigadalom Debrecenben.

Bár Márton napját tegnap már magunk mögött tudhattuk, még szombaton délben is sokan álltak sorba egy falatnyi libalakomáért. Ki a finom falatok miatt, ki a népszokásnak eleget téve látogatott el a hétvége első, napsütéstől kedves napján a belvárosi vendéglátóhelyhez. Mi sem maradtunk otthon, körbenéztük a Vár utcára költözött rendezvényen. Ottjártunkkor a 300 négyzetméteres udvaron éppen senki nem ebédelt, de az étterem előtt felállított bódék előtt folyamatosan cserélődtek a sorban állók. A látogatók néhány perces várakozás után kezükben tarthatták gőzölgő, illatos lakomájukat, melyet többen az étterem előtti téren elhelyezett sörpadoknál fogyasztottak, míg mások hazasiettek vele.

Van, aki hiányolja a hangulatot

Most tízféle libás lakoma közül választhatnak a résztvevők, többek között libacomb, libatoros, zúzapörkölt, libahúsos töltött káposzta, libakolbász és ludaskása szerepel a Márton-napi étlapon. A legtöbben pedig úgy tűnik, komolyan veszik a népszokást, mely szerint ha Márton napján libát nem eszünk, egész évben éhezünk. A látogatók sorra a libás ételek közül választottak, a legtöbben sült libacombbal, burgonyapürével és illatos lilakáposztával laktak jól szombaton délben.

Meglepetésünkre ugyanakkor olyannal is találkoztunk, akit nem a szárnyas étel vonzott a Vár utcára. Oláh Sándorné azt mondta, a csőröge miatt jött el a rendezvényre, és alig várja, hogy megkóstolhassa a finomságot. – Nagyon szeretünk jönni, a lányommal mindig kilátogatunk a debreceni rendezvényekre. Két éve költöztem a városba Biharkeresztesről. Kicsit sajnálom, hogy most nem a Kossuth téren kapott helyet ez az esemény, de így fogadjuk el, ahogy van. Szeretünk kikapcsolódni, és amíg bírunk, kijövünk a rendezvényekre – mondta el.

Az új helyszínnel nem mindenki volt ilyen elnéző, a sorban állók közül többen sérelmezték a változást. Sokak szívében ért össze az évek alatt a Márton-nap a főtéri vigalommal, talán éppen ezért voltak, akik kérdésünkre azonnal kifakadtak, és mint mondták, most is eljöttek libás ételt vásárolni, mert szeretik, de szerintük elveszítette a hangulatát a rendezvény. Sokan mások viszont nem törődtek sem a helyszínnel, sem a hangulattal, és egyértelműen tudtunkra adták, hogy számukra a finom falatok dominálnak, így ma is, épp úgy mint tegnap, libát választottak ebédre. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában