Debrecenben készült el Az ország burgere

2022.09.04. 11:30

Minőségi hús, egy kis sajt és egy remek buci: több nem is kell egy jó hamburgerhez

Ezrek gyűltek össze a hívogató füstjelekre a dicső napon, amikor a Hamburgerek Fővárosává avatták Debrecent.

Forrás: Czinege Melinda

Második alkalommal rendezték meg a Békás-tónál a Szaft 'N Burger országos hamburger- és steaksütő versenyt. Hús-, grill- és füstimádók ezrei töltötték meg a Nagyerdőt és korgó hasukat szeptember 3-án, a nyár talán utolsó szombatján. Csaknem száz ínycsiklandozó pályamű pirult a fa-, szén- és gáztüzelésű sütőkön. Csattant a bacon, sercegett a Hortobágyi Angus, és gőzölgött a sajt a nevező baráti társaságok és családok rostlapjain.

Forrás: Czinege Melinda

Tömöri Krisztián, az egyik egyéni versenyző fatálcán kóstoltatta a liofilizált, szárított mézből készült fűszerkeverékkel édesített sertéscsászárt, amit 120 fokon, hat órán keresztül füstölt cseresznyefával a smokerben.

Várallyai Zoltán és Sajó József a DZ Burgers színeiben serénykedtek. – Kétféle burgerrel neveztünk a profi kategóriában. Az egyik egy curry-s majonézes szósszal készített angus burger, madársalátával és cheddarral. A másik egy kicsit összetettebb: itt egy pirított fokhagymás majonézre kerül az angus húspogácsa, a cheddar, a bacon, és a karamellizált hagyma. A freestyle kategóriára egy újítással, apróra vágott kacsamellel készült karamellizált körtés kockaburgerrel készültünk – mondta a Haonnak Várallyai Zoltán.

Forrás: Czinege Melinda

A rendezvényen bemutatót tartottak a Grillakadémia szakemberei, akik egész délután nagy üzemben gyártották a burgereket a sorban toporgóknak. Amikor épp kilátszottak a füstből, megkérdeztük őket a jó burger titkáról. – Faszéntüzeléssel alkotunk meg mindent, így kellő füst is van benne. Ezzel nagyobb sikerünk van, mint egy emeletes konstrukcióval. Mezítlábas burgereket készítünk, aminek a lényege, hogy nem pakoljuk tele mindenféle extrával, ami különböző irányba tájolná az ízlelőbimbókat. A húshangsúlyos buciba saját készítésű szósz kerül, a jégsaláta és a sajt azért kell bele, hogy jobban csússzanak a falatok – fejtette ki Nagy Bence, a Grillakadémia pitmestere.

Forrás: Czinege Melinda

A zsűri junior, egyéni és csapatos amatőr, freestyle, profi és steak kategóriában fogadta a nevezéseket.

– Nagyon erős volt a mezőny. A steak és a profi kategóriában születtek kiemelkedő munkák is, de el kell ismerni, hogy olykor érvényesült a „kevesebb több” elv. Nem mindig jó ugyanis, ha minden belekerül a hamburgerbe. A prímet a junior kategóriában vitték a fiatal srácok, kimagaslóan jó ételekkel – nyilatkozta portálunknak Thür Ádám. Az Ikon étterem Michelin-csillagos tapasztalattal rendelkező séfjét megerősítette zsűritársa is. Zákány Dániel humorosan megjegyezte: egyértelműen elvette volna a profiktól a díjakat, és a lelkes apró séfeknek adta volna Az ország burgere címet. Bár nem kóstoltuk a gyerekek által készített ételeket, de a verseny báját kétségtelenül a legkisebbek adták meg.

Forrás: Czinege Melinda

Jancsa Jani budapesti gasztroblogger, a zsűri elnöke elismerte: egy ilyen nagyszabású versenyen, ahol a profi kategóriában ilyen különleges ízekkel és magas színvonalú burgerekkel találkozik, Debrecen érdemli a Hamburger Fővárosa címet.

Széles Diána alpolgármester örömmel fogadta a város nevében a kulináris főváros kinevezést. Egyúttal elismerését fejezte ki a zsűri teljesítménye előtt, amiért mind a 97 nevező burgerét végig kóstolták. – Debrecen minden olyan rendezvény megszervezésében partner, ami emeli a város fényét, és brandet ad. Külön öröm, hogy Hortobággyal közösen ismét egy jó hangulatú gasztronómiai programot sikerült rendezni – fogalmazott.

A különálló kategóriákban számos nevező gazdagodott fűszerekkel, húspogácsával, pénzjutalommal. A legjobbnak járó, Az ország burgere címet Valkó Tamás pályamunkája érdemelte ki. – Egy olyan ételt próbáltunk elkészíteni, ami mindenki hamburgere. Szerintem a buci viszi az egészet, amit Gerda Péterrel hajnalig sütöttünk. Kellett még egy jó minőségi Hortobágyi Angus, egy kis sajt, és ezzel meg is vagyunk – foglalta össze szerényen a győztes.

Forrás: Czinege Melinda

Az eredményhirdetés közben besötétedett, így a szószos flakonokat leváltották a pálinkás palackok, és egészen estig koccintásokkal folytatódott a fergeteges hangulat. 

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában