Fotókkal

2021.07.31. 19:19

Csalogató finomságok a Nagyerdő szívében

A hetedik Kenyérlelke Fesztiválnak adhatott otthont Debrecen.

Fotó: Kiss Annamarie

Immáron hetedik alkalommal gyűlhettek össze a kenyér szerelmesei a Kenyérlelke Fesztiválon, azonban most nem a főváros, hanem Debrecen adott otthont az ország egyik legnagyobb szénhidrát bulijának és versenyének. Akik kíváncsiak voltak arra, milyen is az igazi kovászos kenyér, azok szombaton a Nagyerdő szívében megrendezett eseményen kedvükre falatozhattak a különféle finomságokból.

Barcsa Lajos alpolgármester | Fotó: Kiss Annamarie

Az eseményen Barcsa Lajos alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, aki elöljáróban kiemelte, örül annak, hogy a hagyományosan sütők találkozója a cívisvárosban is otthonra talált. – Több olyan gazdasági szereplővel büszkélkedhet városunk, akik a malomiparban jelentős szereplőnek számítanak az országban. A mai rohanó világban egyre kevésbé foglalkozunk azzal, hogy milyen termékeket fogyasztunk, pedig arra kellene törekednünk, hogy minőségi árucikkeket vásároljunk. A mostani összejövetel egyik fő célja, hogy az érdeklődők a jövőben jobban odafigyeljenek, mit emelnek le a boltok polcairól – fogalmazott.

Ízletes finomságok

A kenyérsütő versenyre huszonkilencen jelentkeztek, leginkább környékbeliek, de volt, aki Romániából érkezett. Fehér és félbarna, egy kilogrammos cipókat kellett készíteniük, illetve kikötés volt, hogy alapanyagként csak sót, lisztet és vizet használhatnak. A kész terméket a rendezvény napján kellett bemutatniuk, nem a helyszínen, hanem otthon készítették a magyarok által kedvelt ételt. Kicsik és nagyok egyaránt érkeztek a fesztiválra, már a délelőtt folyamán többen pogácsát, perecet és mindenféle édessüteményt falatoztak. Választék volt bőven, ugyanis az ország minden tájáról érkeztek pékek és cukrászok. Liptai Flóra és Liptai Tibor nagyon várták a fesztivált, kíváncsiak voltak, milyen harapnivalókat hoznak magukkal a kiállítók. – Főzni szeretek, de a sütés nem az erősségem, azokat inkább a hozzáértőkre bízom – mondta mosolyogva. – Nagyon finomak voltak, amiket eddig kóstoltunk, teljesen eltérő ízük van, mint a bolti péksüteményeknek. Bizonyára sokat számít, hogy kemencében készülnek, nem olyan, mint egy fagyasztott termék, amit gyorsan a sütőben megsütünk – fűzte hozzá a fiatal nő, akinek a párja is hasonlóan vélekedett, több mindent megízlelt, neki leginkább a perec ízesítése nyerte el a tetszését.

A zsűrik a kenyér külalakját és ízét pontozták, formai kikötés nem volt, viszont a legtöbb buci különböző motívumokat is ábrázolt, aminek a bíráló bizottság nagyon örült. A közel harminc versenyző közül Nagy-Bujdosó Mária helyi lakos kenyere volt a legfinomabb a szakemberek szerint, második helyezést ért el Berecz Edit, harmadik pedig Molnár Csabáné lett.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában