teljes harmónia

2021.04.04. 18:18

Valóra vált álomban él a világutazó házaspár, Emese és Zoltán

Nagy Zoltán és felesége, Ollari Emese a folytonos utazás mellett döntöttek.

Fotó: Nagy Zoltán-archív

A világutazók mindennapjait sokan megirigyeljük, talán még azt is gondoljuk, csak abból állnak a mindennapjaik, hogy kirándulgatnak – pedig ez egyáltalán nincs így.

Nagy Zoltán és párja, Ollari Emese az elmúlt években folyamatosan utaznak, úgy alakították az életüket, hogy bárhol is legyenek a világban, tudjanak online dolgozni. El sem tudnák már képzelni egy helyben – országban – az életüket.

A harmincas éveiben járó fiatalember megosztotta a Naplóval, mikor fogalmazódott meg bennük, hogy folyamatosan turistáskodni akarnak, illetve mi az, ami miatt biztosan nem adnák fel a mostani életüket. – Fantasztikus érzés, hogy az elmúlt körülbelül négy évben bárhol lehetünk a világon, nem vagyunk helyhez kötve. Ennek köszönhetően számtalan országban megfordultunk. Bejártuk Ázsiát, valamint Európában is megannyi államban voltunk, november óta pedig Tenerifén tartózkodunk, ami egy csodálatos sziget, a Kanári-szigetek legnagyobbika. Fotózással foglalkozom, weboldalakat készítek, így a munkámban is nagy segítség, hogy rengeteg helyen járunk. Ezáltal folyamatosan feltöltődöm, és soha nem fogyok ki az ötletekből – mondta lapunknak.

„Élvezzük az életet!”

A fiatal világutazó már gyermekkora óta az utazás szerelmese, imádja halmozni az élményeket, valamint új embereket, kultúrákat megismerni. – Mindig azt éreztem, akkor lehetek igazán önmagam, ha úton vagyok, egyszerűen feltöltődöm minden egyes alkalommal. De eszembe se jutott, hogy lehet olyan, létezik olyan élet, amilyen most a miénk. Évekkel ezelőtt egy nap – hideg téli estén – úgy döntöttünk, hogy szeretnénk elutazni egy olyan helyre, ahol mindig meleg van, így döntöttünk Tenerife mellett.

„Majd ezen a csodálatos szigeten fogalmazódott meg bennünk, hogy számunkra nem elég évente egy-két alkalommal világot látni, ezért úgy döntöttünk: egyszer élünk, élvezzük ki!”

A tavalyi évben hat hónapot voltunk úton, előtte pedig körülbelül tízet, ez nyilván sok embernek túlzás, viszont nekünk ez a mindenünk, és soha nem fáradunk el, mert folyamatosan töltődünk. Természetesen nem azt mondom, hogy nem hiányzik Magyarország, hiszen a gyökértelenségnek is vannak hátulütői, de megszokja az ember, ezt a fajta életformát. Hazánkban egyébként kialakítottunk egy bázist, ahova bármikor hazamehetünk, van egy lakásunk, amit még albérletbe sem adunk ki, már a tudat is jó érzéssel tölt el: van otthonunk! – mondta.

Nagy Zoltán és Ollari Emese semmi pénzért nem adnák fel a mostani életüket, ez jelenti számukra a legnagyobb boldogságot | Fotó: Nagy Zoltán-archív

A legjobb választás

A házaspárnak nem esik nehezére, hogy szinte havonta új környezetbe csöppennek, más életszemléletet ismernek meg, valamint új emberekkel kell megismerkedniük, vagy éppen alkalmazkodniuk a szokásaikhoz. – Olyan ez, mint amikor valaki folyamatosan edz, akkor elmaradoznak a mozgás utáni izomlázak, így van az utazásnál is: a kezdeti nehézségek rutinszerűvé válnak. Ha megérkezünk egy új helyre, akkor azonnal felvesszük a helyi ritmust, könnyen nyitunk mások felé. A Kanári-szigeteken már többször jártunk, de soha nem tudnánk megunni, hiszen egy fantasztikus övezet, ahol a lakók is nagyon barátságosak. Tökéletes számunkra, munka szempontjából is, hiszen egy óra eltolódás van Magyarországhoz képest, mindig jó az idő, és nagyon biztonságos térség. A mostani helyzet miatt még nyugodtabb itt minden, lelassult az élet, ami miatt még kiegyensúlyozottabbak vagyunk, és szerintem ez az egyik legfontosabb az életben.

Az utazások közt itthon töltődnek egy kicsit

Ha egy mesebeli helyre sodor bennünket az élet, akkor bizonyára gondolni sem akarunk a munkára; nehéz elképzelni, hogy a „paradicsomban” elővegyük a laptopunkat, és az aktuális feladatainkat végezzük. Nagy Zoltán és Ollari Emese már megszokta ezt a fajta életvitelt, és bármennyire is meglepő, ugyanannyit dolgoznak, mint egy átlagember. Többnyire hétköznapokon, heti 40 órát munkával töltenek, fontos számukra, hogy a hétvégéjük szabad legyen, mert imádnak kirándulni. Attól függetlenül, hogy sokszor utaznak, fontosnak tartják az egészséges étkezést, ezért többnyire maguknak főznek. Ezért is mindig olyan albérletet keresnek, ahol van konyha.

A házaspár tudatos a pénzügyek terén is, hiába van számtalan étterem a közelben, csak nagyon ritkán engedik meg maguknak, hogy ott vacsorázzanak. Úgy vélik, az ételen lehet megfogni a pénzt.

– Jövőre szeretnénk többet jönni-menni, mint tavaly, vissza akarunk menni Ázsiába, illetve biztosan célba vesszük Törökországot is. Vágyunk már kicsit haza, találkozni a rokonokkal, barátokkal, körülbelül másfél hónapot kívánunk otthon lenni, töltődni egy kicsit – mondta Nagy Zoltán.

Mind többet szeretnének felfedezni a világból | Fotó: Nagy Zoltán-archív

Kifejtette, miért fogalmazott úgy, hogy „töltődni”. – Ha az ember nagyon sokat tartózkodik csodálatos helyeken, akkor egy idő után nem értékeli annyira, ezt pedig nem szeretném megélni. Jelen pillanatban harminc méterre lakom az Atlanti-óceántól. Most éppen, miközben beszélgetünk, az udvaron lévő medencét nézem. Amikor az ember ilyen környezetben van, akkor egy idő után megszokja, és talán meg is unja, egyszerűen eltelítődik – fűzte hozzá.

– Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy másfajta életformát kövessünk, így érezzük jól magunkat, teljes harmóniában élünk. A szabadidőnket mindig a szabadban töltjük, felfedezünk mindent, amit lehet. Ez okozza számunkra a legnagyobb örömet. Az élményszerzést nagyon fontosnak tartom, voltaképpen ebből táplálkozunk. Nagyon szeretjük az emberek, valamint a kultúrák különbözőségeit felfedezni. Voltaképpen így tanulunk legtöbbet a világról – mondta.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában