húsvét

2021.04.02. 07:30

Ünnepi étkezések: fontos a mennyiség is!

Húsvétra lezárul a böjt időszaka, az ünnepi asztalra már bőséges, nehéz, húsos ételek kerülnek.

Az ünnepi asztal körül kevésbé figyelünk oda az elfogyasztott étel menynyiségére | Fotó: illusztráció / Shutterstock

Hagyományosan a húsvéti ételek közé soroljuk a Jézus áldozatát szimbolizáló bárányhúst, a kalácsot, az újjászületést képviselő tojást, a sonkát és Krisztus vérének jelképét, a bort. – Többnapos ünnep alkalmával a szokottnál akár több száz kalóriával többet veszünk magunkhoz – figyelmeztetett Pecséri-Baranyi Szilvia dietetikus. Mint mondta, nem figyelünk a teltségérzetünkre, és még akkor is mindent megkóstolunk, amikor már csak a szemünk kívánja az ételt.

Az ünnepi asztal körül kevésbé figyelünk oda az elfogyasztott étel menynyiségére | Fotó: illusztráció / Shutterstock

– Húsvétkor leggyakrabban a sonka kerül az asztalra. Már a vásárlásnál érdemes figyelni arra, hogy megbízható helyről minőségi alapanyagot válasszunk. Tájékozódjunk a hús típusáról, a pácolási eljárásról, és válasszuk a hagyományos eljárással készült termékeket. Érdemes tudni, hogy a bárány sokkal soványabb a zsírosabb, karakteresebb ízű birkahúsnál, így diétás megfontolásból válasszuk a bárányt, annak is az egészben sült változatát. A tojás szintén hagyományos húsvéti ételünk, aminek a sárgája magas koleszterintartalmú. A tojásból a főtt változaton túl készülhet töltött verzió, amit egészségesebbé tehetünk akkor, ha zöldséggel, például zöldborsóval, medvehagymával, spenóttal, avokádóval vagy lencsével töltünk. Emellett rúdfasírt tölteléke is lehet a tojás, ebben az esetben pedig a hús felét helyettesíthetjük egyebek mellett borsóval, sárgarépával. A klasszikus salátáinkat a hagyományos majonézes verzió helyett készítsük kefirrel, ezzel jelentősen csökken a zsírtartalma, mégis helytálló marad az ünnepi asztalon – javasolta a dietetikus.

Már a kis változtatás is nagyon sokat jelenthet

Szendvics, kicsit másképp | Fotó: illusztráció / Shutterstock

A húsvét nem telhet el szendvics nélkül, de van, amire a vendégváró falatok készítésénél is figyelhetünk.– A hagyományos fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű, magvas kenyeret válasszunk, a feltéteket pedig humusz, avokádókrém, pástétom, gomba- vagy tonhalkrém felhasználásával variáljuk – mondta Pecséri-Baranyi Szilvia dietetikus, hozzátéve, a sütemények készítésében is lehetünk tudatosak. – Ha kalácsot vagy kiflit sütünk, akkor a recept által előírt liszt mennyiségének legalább az egyharmadát teljes kiőrlésű lisztre vagy zabpehelylisztre cseréljük le. A sütéshez használjunk csökkentett zsírtartalmú margarint, és az előírt cukormennyiséget helyettesítsük édesítőszerrel. Ha süteményt sütünk, akkor válasszuk a gyümölcsös, joghurtos, túrós recepteket – tanácsolta a szakember.Szilvia arra is figyelmeztetett: tudatosan újra is tudjuk hasznosítani az ünnepek után megmaradt ételeinket, így a kimaradt főtt tojásból készíthetünk krémet, a sonkát levesbe, főzelékbe, péksüteménybe is tehetjük, vagy akár pástétomot is csinálhatunk belőle.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában