Lakberendezési tippek

2021.03.06. 13:21

Otthonunkba is megérkezhet a tavasz

Hódít a tavaszzöld árnyalat, a lila, rózsaszín kiegészítők és a természetesség.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Egyesek napra készen követik lakásuk dekorációjával az aktuális időszakokat, másoknál viszont nem ritka, hogy a karácsonyi díszeket csak a húsvéti váltja le valamikor a két ünnep között félúton. Lapunk Nagyné Koch Noémi lakberendezővel beszélgetett arról, mik a tél végi, tavasz eleji dekorációs irányvonalak. – Érdemes már a karácsonyi díszítést úgy végiggondolni, hogy amikor vége az ünnepeknek, fennmaradhassanak vízkereszt után is. Például a zöld ágak a vázákban még nagyon is aktuálisak lehetnek. Aztán persze elérkezik a télűzés ideje, vágyunk a színekre: a tavaszzöldre, a hunyorok finom árnyalataira, az ibolyák és jácintok liláira, rózsaszíneire – fogalmazott a szakember. – Tegyünk a vázákba friss vagy jó minőségű textil virágokat, cseréljük le a párnahuzatokat tavaszi színekre, a karácsonyi arany vagy piros gyertyák helyére a gyertyatartókba tavaszi színű gyertyák kerüljenek; ha illatosak, még jobb – látta el tippekkel a Napló olvasóit.

Fotó: Nagyné Koch Noémi-archív

Nem sokan rendezik át a lakásukat az időszerű irányoknak megfelelően. – Nálunk sajnos kicsit statikus a lakberendezés, állandó dekoráció van a falakon, polcokon. Néhány asztali dísz, esetleg párnahuzat kicserélődik a szezonnak megfelelően, de nehezen nyúlunk például a képekhez a falon – osztotta meg tapasztalatait Nagyné Koch Noémi. – Jómagam szeretem az enteriőröket semlegesre tervezni, hogy lehetőség adódjon a kiegészítőkkel egészen más hangulatot teremteni. Használok például úgynevezett galériapolcokat, amelyekre szintén kitehetjük a festményeket, de könnyűszerrel váltogathatjuk is azokat, illetve egymás elé „halmozva” őket kicsit könnyedebb hatást tudunk elérni – tette hozzá.

A járványhelyzet felértékelte az otthoni környezet fontosságát. – Most kénytelenek vagyunk más ünnepeket is otthon tölteni, még vacsorázni sem ruccanhatunk ki valahová egy-egy családi esemény miatt, ezért otthon kell megteremtenünk az ünnepi hangulatot. Szánjunk kicsit több időt a terítésre, szalvétákra, mécsesekre, virágokra. Kerülhetnek az asztalra apró tárgyak, füzérek, amelyekkel különlegesebbé, meghitté tehetjük az asztal mellett töltött időt – adott ötleteket az otthon kiszínesítéséhez a szakember. Sok helyen ki kellett alakítani otthoni munkahelyeket, és az online oktatás is új kihívásokkal állította szembe a családokat.

„Most többféle funkciónak adnak teret az otthonok. Jó, ha a különböző tevékenységeket különböző helyszínen végezzük, azoknak más-más karaktert adva”

– fogalmazott Nagyné Koch Noémi. – Sok új tárolóbútorra lett hirtelen szükség, ezt jó, ha kreatív kihívásként kezeljük: vessünk be kosarakat, kárpitos ládákat, mintás dobozokat, amelyekkel hangulatosabbá tehetjük környezetünket – tanácsolta.

Egyre többen viszik be a természetességet otthonukba. – A szobanövények térhódítása már a koronavírus előtt megjelent, most annyival gazdagodott, hogy a kaspók, a növények elrendezése még bensőségesebb, természetközelibb részletekkel gazdagodott. Sok a rattan, de a fonott kosár és a makramé is szívesen használt díszítő motívumok. A natúr fadarabok, kérgek, kavicsok, termések a növények között még inkább becsalják a természetet otthonunkba – tette hozzá.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában