kiskert

2021.03.03. 16:01

Félni azért nem kell a növényektől

Legtöbbjük ártalmatlan, akadnak azonban olyanok is, amelyek mérgezőek lehetnek.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– A dísznövények tudatosan lettek szelektálva, hiszen ezek mind olyan példányok, amelyek kedvelik a szobahőmérsékletet, jól érzik magukat a belső terekben, és általában nem mérgezőek – nyilatkozta a Naplónak Vasas Gábor, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékének vezetője. A szakember kiemelte, vannak olyan szobanövények, amelyek okozhatnak egészségügyi problémákat, de egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhetjük a bajt.

A közkedvelt zöldek mellett sokan tartanak otthonukban gyógynövényeket és fűszernövényeket, hiszen azok is nagyon jól mutatnak a konyhában, a balkonon vagy a teraszon, ráadásul hasznosíthatók is. – Ez utóbbiakkal ellentétben a dísznövények fogyasztásra nem alkalmasak. A kisgyermekekre, főleg kétéves kor felett, jellemző, hogy kíváncsiságukból fakadóan szeretnek mindent megkóstolni, megdörzsölni vagy letörni. Ezért érdemes olyan helyre raknunk a növényeket, ahol számukra nehezen elérhetők – fogalmazott Vasas Gábor. Kiemelte, a szobanövényeknek csupán elenyésző része mérgező, azokra viszont fokozottan figyelni kell. – Például a liliomfélék beltéri rokonainak olyan alkaloidtartalma van, amely elfogyasztva súlyos problémákhoz vezethet. Az amarillisznak, amely rendkívül közkedvelt, leginkább a hagymája veszélyes, de maga az egész növény is mérgező lehet – figyelmeztetett.

Elkerülhetjük a bajt

A szakértő arra is kitért, vannak bizonyos növények, amelyek törés, vágás esetén nedveket termelnek. – Ilyenek például a fikuszfélék, vagy a szintén közkedvelt mikulásvirág, amely a kutyatejfélék családjába tartozik. Ha megsérül, nedveket termelhet, amelyek irritációt okozhatnak, szembe kerülve pedig fokozottan veszélyesek – részletezte Vasas Gábor. Hangsúlyozta, leginkább a gyermekekre jellemző, hogy elfogyasztják egy-egy növény valamely részét, esetleg hozzádörgölődznek, és ezekben az esetekben jellegzetes allergiás tünetek léphetnek fel, például hasfájás vagy irritációs bőrelváltozás.

– Ha megtörtént a baj, fontos, hogy tudjuk, a háztartásunkban melyik növény okozhatta a problémát. Így ha orvoshoz fordulunk, meg tudjuk mutatni, mi állhat a baj hátterében – tájékoztatott a szakember. Azt tanácsolja, legalább egy fotót mutassunk fel az adott növényről, de a legjobb, ha magunkkal visszük a rendelőbe. – A dísznövények nem véletlenül népszerűek, tehát nem kell tőlük megijedni. Arra viszont fokozottan figyeljünk, hogyha kisgyermek van a háztartásban, akkor lehetőség szerint tartsuk távol a növényektől. Tegyük a cserepeseket a szekrény tetejére vagy egyéb védett helyre, így elkerülhető a probléma – tette hozzá Vasas Gábor.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában