Advent

2020.12.22. 19:00

Karácsonyfa-díszítés és ünnepi dekor: egy lakberendező tanácsai

Utat tört magának a havas díszek trendje, a népies jellegű mézeskalácsok és a vintage stílus.

A karácsony rohamos közeledtével ünnepi lázban égnek az emberek, sokan már hetekkel ezelőtt beszerezték a saját fenyőfájukat, amely színesíti az otthonuk légkörét. Az utóbbi években hangsúlyt kapott a csúcsdísszel dekorált, ajándékokkal körbevett karácsonyfa mellett a lakásunk csinosítása is. Mégis egyénfüggő, hogy egy ember mikor kezd bele a díszítésbe, illetve melyik napon állítja fel a vásárolt örökzöldet. Többségében akkor kezdjük el, amikor az adventi időszak beköszönt, és meggyújtjuk az első gyertyát a koszorún. – A fenyőt általában december 24-én szoktuk elhelyezni a lakásban és szépíteni. Ezen a napon a tudat, hogy szentestét ünneplünk, valamint a díszítés sajátos hangulata átjárja a lelkünket – mondta Szőke Éva lakberendező. – Ennek ellenére többen erősítik azt a tábort, akik jóval hamarabb otthonuk öltöztetésébe kezdenek, és már november végén beborítják a lakásukat égősorral. A hagyományok úgy diktálják, hogy a házat és a kertet advent első vasárnapján ki lehet csinosítani, a fenyőfát pedig közvetlenül az ünnepek előtt – tette hozzá.

A debreceni dekoratőrök karácsonyi lakás- és fenyőfadíszeket készítettek | Fotó: Matey István

Egyedi és egységes

Manapság divat, hogy dézsás élő fenyőfát vásárolnak az emberek, ami több szempontból is jó: nem kell egy növényt kivágni, továbbá az ünnepek után ki lehet ültetni a kertbe. Más kérdés, hogy egy átlagos családi ház udvarán hány ilyen darab fér el, de helyhiány esetén ajándékozáskor is tökéletes meglepetés lehet. – Ha élő fát veszünk, érdemesebb egy kicsit hűvösebb helyiségbe elhelyezni, akár egy télikertbe. Ezek a növények nem szeretik a meleget – emelte ki a lakberendező. – Hagyományosan a karácsonyfa elhelyezésére a lakás közösségi tere alkalmas, amely az esetek többségében a nappalit jelenti. Ebben a helyiségben történik az ajándékozás, itt gyűlik össze a család, és a szenteste vacsorája is sokszor itt zajlik. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a gyerekszobába is beékeljünk egy kisebb termetű örökzöldet – mondta.

A lakásdíszítés folyamán a felhasznált színekben és formákban mindössze a fantáziánk szab határt. A fenyőágak megjelenítése a belső térben kifejezetten hagyományos, emellett szorosan kötődik a karácsonyhoz. – Amennyiben veszi valaki a fáradtságot, és egy lépcsőkorlátot valódi fenyővel díszít, az nem csupán a látványával, hanem az illatával is ünnepi hangulatot varázsol a négy fal közé. Az ágak mellett jellemző a színes gömbök használata, valamint a lakás felvértezése angyalka motívummal. Ami pedig manapság már elmaradhatatlan, a ledes izzósorok használata, amivel sosem lehet mellé lőni – emelte ki, majd hozzátette: a túldíszítettség elkerülése érdekében, a használt formákban és színekben tudatosnak kell maradni, fontos minden esetben törekedni az egységesítésre.

„Az ízlésekről nem szabad vitatkozni, mindenkinek saját elképzelései vannak.”

Világítás- és színtrendek

A lakásban használható ünnepi fények különböző variációit végeláthatatlan kínálattal tárják elénk az áruházak, melyek közül az idei év sztárja az ablakba illeszthető fényfüggöny. Ez az egyetlen olyan elem, amely akkor sem fogja a „sok” hatását kelteni, ha a lakás összes szegletét kidekoráljuk vele. A fényözön mellett a színek is domináns jelentőséggel bírnak a mindennapjainkban. – A tél az év legsötétebb időszaka, így a világosságra kifejezetten szükségünk van, valószínűleg ezért egyre népszerűbbek az égős füzérek – mutatott rá Szőke Éva. – Évekkel ezelőtt minden évnek egyetlen színtrendje volt. Hosszú időn keresztül a piros és zöld kombinációja szerepelt az otthonokban, bár ez a mai napig nem ment ki a divatból. Míg eddig azt részesítették előnyben az emberek, ha a karácsonyfájuk egyetlen színben pompázott, ezzel szemben manapság a szivárvány minden árnyalatát szeretik használni a dekorálás közben – fűzte hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában