Meghitt esték, családi körben

2020.11.27. 14:00

Összezárva is megőrizni az otthon melegét

Szakember javaslatai az unalom távol tartása és a harmónia érdekében.

20201116 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Riport családokról a covid idején.

Fotó: Matey István

Az este 8 órától kötelező, napi kijárási tilalom a vírus terjedésének megakadályozását szolgálja, ugyanakkor sokakat több okból is megpróbáltatások elé állít. Hiszen a korlátozás alatt nem folytathatják a korábbi praktikus, kedvelt életvitelüket, és emiatt némelyeknek az is kérdés, hogy milyen módszerekkel színesítsék az otthoni együttléteket, és hogyan őrizzék meg a családi, párkapcsolati békéjüket.

A régiekre alapozva

A Napló a fentiek kapcsán fordult Hercz Vilmos közművelődési szakemberhez azért, hogy ossza meg az ötleteit és a saját tapasztalataikat.

A Debreceni Népi Együttes vezetőjeként és a Főnix Rendezvényszervező Nkft. kulturális menedzsereként is tevékenykedő családapa elöljáróban rámutatott, hogy a családjuk és együttesük életében is nagyon nehéz év a mostani. Szeretnek közösen alkotni, dolgozni, táncolni, programokat szervezni és műsorokkal megörvendeztetni a közönségüket.

Most azonban éppen azt nem tudják tenni, amihez jól értenek, és szívből csinálják: egy kis feltöltődést, közösségi élményt adni a kultúrát szerető embereknek. A korlátozó intézkedések miatt nem tartanak próbákat, nem mennek versenyekre, fesztiválokra. Ők is más típusú elfoglaltságokat kerestek – úgy, hogy a régiekre alapoztak.

Hercz Vilmos | Fotó: Napló-archív

– A családban szerencsénk van, mert ilyen hosszú időszakot még nem voltunk együtt az otthoni falak között. Kihasználtuk minden percét tavasszal, és már készültünk lelkileg az újabb őszi hullámra a hírek alapján – elevenítette fel Hercz Vilmos. – Mivel kertes házban lakunk, a ház körül olyan dolgokat is meg tudtunk csinálni, amivel tíz éve le voltunk maradva. Esténként pedig tanulás és online tartalmak készítése is feladat volt a táncosoknak.

Új ötletek, tervek

A személyes példáik között Hercz Vilmos felidézte továbbá, hogy új recepteket is kipróbáltak, kenyeret sütöttek, és erre a gyerekeik is nagyon nyitottak voltak, segítettek. Sokat olvastak, s ezeket esténként megbeszélték. Megannyi új ötletet vetettek papírra, amelyeket szeretnének később meg is valósítani színpadon.

A szakember felhívta a figyelmet a mozgás fontosságára is. Ők korábban naponta két-három órát táncoltak, mozogtak, s ezek pótlására immár nagyokat sétálnak és bicikliznek is. Az utcabeli szomszédokkal sokat beszélgettek, ötleteltek, hogyan tudnak segíteni egymásnak és az időseiknek. Emellett összefogtak, és megtakarították a szeméttől a közeli erdőt. Azóta ez rendszeres; havi egyszeri találkozást tartanak, legközelebb pedig már vadetetőt is állítanak.

A közös főzőcskézés is kiváló és vidám esti program lehet. A képen Ördög-Ludányi Emese és a kisfia, Ördög Máté | Fotó: Matey István

Hercz Vilmos a kijárási korlátozás alatti együttlét színesítésére a zenehallgatást is tartalmas és hasznos programnak tartja. Náluk is előtérbe került mindenféle műfaj, és a régi nagy slágereket is megmutatták a gyerekeiknek. Nagyon várták az újranyitást a nyáron. Augusztus 20-án a Debreceni Népi Együttes és Főnix Néptáncegyüttes „Együtt 100” címmel a Nagy­erdei Szabadtéri Színpadon végre műsort adott, amely szenzációs élmény volt.

Vigyázva egymásra

– A mostani karanténhelyzetre már felkészültebbek vagyunk, de ez egy téli hosszú időszak lesz a családoknak is. Mindenkit arra biztatunk, hogy mozogjanak sokat, sétáljanak, kertészkedjenek, és a környezetünk közös megszépítése is mindig szép gesztus. Az adventi időszakban különösen fontos – még ha az online térben is – a kapcsolatok ápolása, legyen az rokon, barát vagy távoli ismerős. Keressük egymást, érdeklődjünk egymásról, és beszélgessünk. A családban olvassunk sokat, a gyerekeknek meséljünk, mondókázzunk, énekeljünk.

„És ha vigyázunk egymásra, akkor: január, február, és itt a nyár!”

– biztatott mindenkit Hercz Vilmos.

Vass Attila

Borítókép: Dombi Ildikó és Dombi Ákos a gyerekeikkel, Emmával és Marcival a martinkai otthonukban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában