társként kell kezelni

2020.09.10. 21:05

Egyre népszerűbb házi kedvenc a ló

Mezőgazdasági használatáért való tartása lecsökkent, a katonai megszűnt, a többi már csak a szeretetről szól.

Egy ló annyira hozzá tud nőni egy emberhez, mint egy kutya | Fotó: Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület / Somogyvári Anett

Gyakorlatilag évezredek óta foglalkoznak az emberek lótenyésztéssel; a régi időkben a vadászatot és a szórakozást egyaránt szolgálta, így az egyik legősibb barátja az embernek.

„A ’60-as években kezdtem el lovagolni, majd mikor elvégeztem az egyetemet, tudtam, hogy lótenyésztéssel szeretnék foglalkozni”

– mondta el a Naplónak Zilahy István, a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület elnöke. – Egy hagyományos magyar fajtával foglalkozunk, amit Magyarországon tenyésztettek ki. Jelenleg kis létszámban létezik, így az egyik fő feladatunk, hogy ezt a fajtát fenntartsuk – tette hozzá.

Törődésre van szüksége

Egy lónak nyilvánvalóan a használati célnak megfelelően méltó körülményeket kell teremteni. – Abból kiindulva, hogy az embernek a társa, megfelelő törődésre és figyelemre is szüksége van. Emellett anyagilag is megterhelő a tartása, és az objektív feltételek is kellően meghatározóak – tájékoztatott Zilahy István. – A modern világ oda jutott, hogy uniós és magyar rendeletek egyaránt megszabják azt, hogy mi jár egy állatnak, és milyen kezelési mód mondható méltó társként való tartásnak – folytatta. – Ezután következnek azok a dolgok, amik a mindennapokhoz szükségesek, mint az etetés és tisztítás. Egy sportló esetében a folyamatos versenyeztetés több millió forintba kerül – fűzte hozzá.

Egy ló annyira hozzá tud nőni egy emberhez, mint egy kutya | Fotó: Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület / Somogyvári Anett

Anyagiak és érzelem

Egy lovat azért tart az ember, mert beleszeret. – Az egész folyamat már a hobbiállat-kategóriába sorolható. A tartásuk mezőgazdasági használat miatt lecsökkent, a katonai célú megszűnt, a rendőri pedig újból népszerűségnek örvend – részletezte az elnök. – Minden más arról szól, hogy szeretik magát az állatot, vagy sportolni akarnak vele. Sokan olyan társuknak tekintik a lovakat, mint egy embert, szívesen töltik velük a szabadidejüket, és nagyon sok érzelmet táplálnak irántuk – magyarázta. – Anyagiak tekintetében onnan kell elindulni, hogy ha valahol bérelni akarunk egy bokszot a lónak vagy istállót – ahol alapellátással tartják –, az ország különböző részeitől függően nagyjából százezer forint körül van, így egy ló, egy évben, egymillió forintnál olcsóbban nem tartható – jelentette ki.

Egy ló részben ugyanazt tudja nyújtani, mint egy kutya. Ugyanúgy állandó odafigyelést igényel, társává válik az embernek, része a szabadidejének, így sok kikapcsolódást nyújt. – A lovaglások folyamán nem közös munkáról, hanem sportról és kellemes időtöltésről beszélünk – emelte ki Zilahy István.

„Mindenképpen társként kell kezelni. A fiatalok körében fontos nevelő funkciója is van, mivel egy ló fegyelmet követel, alapvető szabályok és biztonságtechnika van jelen, amiket be kell tartani”

– hangsúlyozta. – Egy kisgyerek, amikor végignézi egy csikó felcseperedését, életre szóló kötelék tud kialakulni köztük – vélekedett.

Betanítási folyamat

Egy ló tanítása rögtön a kiscsikó megszületése után kezdődik. – Már pár napos korban hozzányúlunk a csikóhoz. Megszokja, hogy törődünk vele, és ezt követően az embert nem idegenként kezeli, hanem megismeri és elfogadja – osztotta meg az elnök. – A ló hároméves koráig van egy fiatalabb időszak, amikor állandó emberi felügyeletre van szüksége, ebben az intervallumban szokták kötőfékezni, és napi szinten akár külön is etetik. Ezt követően jön a betanítási időszak, amely alapszinten egy 3-4 hónapot igénybe vesz, és attól függően, hogy mit szeretnénk elérni, lehet évekig fejleszteni – ismertette.

VKF

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában