inspirációk

2020.07.15. 09:37

Az önkifejezés formája is, ahogyan öltözködünk

Varga Liza debreceni divattervező arra törekszik, hogy időtálló darabokat alkosson.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Liza számára mindig is fontos volt az öltözködés és a divat, már gyermekkorában rajongott a stílusos ruhadarabokért.

Liza már gyermekkorában érdeklődött a divat
iránt
Fotó: Varga Liza-archív

– Mindig is magával ragadott a letisztult elegancia. Számomra ez testesíti meg a teljes harmóniát, ezért igyekszem a kollekcióimban is tudatosan képviselni ezt. Emellett nagy álmom volt, hogy divattervezőként segítsem a nők önkifejezését az öltözködésben – nyilatkozta a Naplónak Liza, aki tavaly májusban végzett női szabóként. Ezzel pedig rá is térhetünk arra a mondásra, miszerint valóban a ruha teszi-e az embert. – Hiszek abban, hogy a ruha nemcsak felszín, hanem önmeghatározás. A valahova tartozás kifejezésének eszköze, amivel szavak nélkül közöljük környezetünk felé kik vagyunk, hova tartozunk, és mi felé haladunk. Közöl rólunk, a személyiségünkről, a pillanatnyi állapotunkról valamit – fejtette ki a 22 éves debreceni divattervező.

A múlt inspirálja

Liza elmondta, ha ruhát tervez, az az elsődleges szempont, hogy a nőies szabásvonalak mellett kényelmes is legyen a megálmodott ruha a viselője számára. Emellett arra is törekszik, hogy időtálló darabokat alkosson, melyek évek múlva sem veszítenek a vonzerejükből. – Inspirálnak azok a múlt század elején készült képek, amelyeken mai szemmel is feltűnően csinosnak mondható ruhák láthatók. Olyanok, amelyek sosem mennek ki a divatból. Én is ebbe az irányba törekszem – fogalmazott. Liza úgy véli, az öltözködés és a külső mindig is középpontban állt a nők életében.

– Napjainkban ez a szépségkultusz egyre több tényezőből tevődik össze: fiatalok, csinosak, vonzók szeretnénk lenni, és nem csak fiatalkorunkban. Egyre inkább elmosódnak a generációk közti határok az öltözködési preferenciákban. Ma már a közép- és az idős korosztály is szívesen és természetesen viseli az alapvetően fiatal korosztálynak szánt darabokat. Én igyekszem támogatni ezt a tendenciát, és olyan darabokat alkotni, amelyekben fiatalok és idősek egyaránt megtalálhatják önmagukat – fejtette ki.

Adódik a kérdés, hogy vajon a kényelmet fel lehet-e áldozni azért, hogy divatosak legyünk.

– Véleményem szerint nem. Lehet bármilyen szép és csinos egy ruha, ha nem érzi benne jól magát egy nő, akkor sosem fogja felvenni, és címkével együtt fog lógni a szekrényben. Számomra a kényelem legalább olyan fontos, mint a ruha vonzereje. Egyiket sem helyezem a másik elé. Arra törekszem, hogy az általam megálmodott ruhadarabok minőségileg tegyék szebbé a nők mindennapjait. Érezzék általa még vonzóbbnak magukat, és közben élvezzék az életet – mondta Liza.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában