Egyik epizód a másik után…

2020.02.29. 15:00

Sorozatfüggőség: kedvenceink rabjaiként

Számos káros hatása lehet ennek a szenve­délynek is, ha nem tu­dunk gátat szabni neki.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Sokan habzsolják a filmeket, sorozatokat, és képesek órákig, akár napokig, egy egész hétvégét – kisebb szünetekkel – arra szánni, hogy megnézzenek egy-egy évadot, netalán a teljes sorozatot. Régen heteket is vártunk, hogy megszülessen egy újabb rész a kedvenc szériánkból, azonban manapság ez nincs így: mindent azonnal megkapunk, csupán néhány kattintás a kedvelt médiaszolgáltató oldalunkon, és indulhat is a filmnézés, de vajon milyen árat fizetünk érte?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus a sorozatfüggőségről általánosságban elmondta, mikor is beszélhetünk addikcióról, illetve milyen hatásai, következményei lehetnek.

„Ha a szokás tartósan fennáll vagy ismétlődő, s a személy különböző életterületein vagy az egészségére nézve káros következményekkel jár, akkor problémás viselkedésről, netalán függőségről beszélhetünk.”

– Még árulkodóbb, ha a negatív következmények ellenére sem tud a személy leszokni az adott tevékenységről. Milyen következményekről lehet szó? Tanulmányi nehézségek, munkahelyi teljesítménybeli problémák, elszigetelődés a környezettől vagy (pár)kapcsolati problémák. A sorozatfüggőség is ezeknek a szempontoknak a mentén állapítható meg. Okoz-e valamilyen kárt a személy számára? Például: rosszabbak a jegyei? Zavarja a környezetet? A próbálkozásai ellenére sem tudja abbahagyni a személy? – sorolta a kérdéseket a szakember.

Megengedő hiedelmek

– A sorozatfüggőség egy viselkedéses addikciónak tekinthető. Az addikciók másik nagy csoportja szerekkel függ össze, ilyen például az alkohol- vagy a nikotinfüggőség. A legizgalmasabbnak tartott sorozatok egy-egy évadát egy ismert szolgáltató adatai szerint akár 4 nap alatt is elfogyaszthatják a felhasználók, naponta akár 2,5 órát is filmezve. Ezt a jelenséget hívjuk „binge watching”-nak. Ezek a számok mediánok, tehát vannak olyan személyek, akik ennél jóval több órát tölthetnek ezzel naponta, s az már elgondolkodtató. Elképzelhető azonban, hogy ez a függőség nem jár egyedül, könnyen társulhat hozzá kóros mennyiségű internetezés, más platformokon történő videófalás. Így egy nap akár számos óra mehet el céltalanul, haszontalanul, káros következményekhez vezetve. A függők ilyenkor megengedő hiedelmekkel csillapítják a szégyenérzetüket: a videónézés vagy a cikkek olvasása akár hasznosnak is tűnhet, nem ártanak ezzel senkinek. Ahogy a nikotinfüggők szokták mondani, hogy „valamiben meg kell halni” – fűzte hozzá.

A szakpszichológus elmondta, mindenkinek mást és mást ad egy sorozat, függhet ez a történettől is. A kulcs abban lehet, hogy ha némiképp lebilincselő a cselekmény, akkor megfeledkezhetünk a saját problémáinkról, a rossz érzéseinkről.

„Segít megnyugodni, nem törődni a gondokkal. Éppen ebben rejlik minden függőség legnagyobb veszélye is.”

– Ha nem szembesülünk a problémáinkkal, mikor, hogyan és főleg ki fogja őket megoldani? Sajnos senki. A kötelességek, a megoldandó nehézségek pedig csak tornyosulnak – hangsúlyozta, majd folytatta.

Hiányzik a betegségbelátás

– Nehéz megbecsülni a sorozatfüggőség gyakoriságát. Általában igaz ez minden függőségre, mert az egyik legnagyobb kihívás, hogy nehezen látják be a személyek, hogy baj van. Gyakran hiányzik az úgynevezett betegségbelátás. Emiatt kevesebb függő kerül ellátásba, mint amennyi van. Az biztos, hogy a szélessávú internet elterjedése erősített a jelenségen, s ha valami elérhető, akkor könnyebben válunk tőle függővé. Az bizonyos, hogy nagyon sok személy szívesen kerüli el a rossz érzéseit és a problémáit. Ami időnként rendben is van, de ha túl gyakori, akkor mint már említettem, következményekkel jár – mondta.

Knapek Éva úgy véli, hogy számos hasonlóság van a viselkedéses függőségek és a szerektől való függőség között. Az alkoholfüggőség a testet kifejezettebben rombolja, ezért kívülről nézve veszélyesebbnek tűnhet a viselkedéses függőségeknél. De a viselkedéses függőségek következményei is lehetnek veszélyesek és károsak, gondoljunk csak egy eladósodott játékfüggőre.

Milyen jelei vannak?

A szakember elmondta, ha több órán át (vagy annál többet nézünk) filmeket, sorozatokat egy nap, akkor érdemes elgondolkozni, hogy talán sorozatfüggőségről lehet szó. – Ha az érdeklődésünket elvesztettük más, korábban fontos területek iránt, akkor az figyelmeztető jel lehet. Ha a környezetünk megjegyzéseket tesz, ne menjünk el mellette. Ha szégyelljük a sorozatnézési szokásainkat, érdemes felfigyelni rá. Ha nem tudjuk kontrollálni, hogy hány részt nézünk meg egymás után, s minden igyekezetünk ellenére „sorozatosan” többet nézünk, mint szeretnénk, érdemes segítségért fordulni. Ha vizsgára tanulás helyett inkább sorozatokat nézünk, s emiatt nem tudunk felkészülni egy számonkérésre, szintén beszéljünk valakivel erről, s lehetőleg szakmai segítséget vegyünk igénybe – hívta fel a figyelmet.

Kialvatlansággal járhat

Knapek Éva klinikai szakpszichológusnak feltettük a kérdést: Hatással lehet-e magánéletünkre a sorozatfüggőség? Válaszában elmondta, amennyiben a függő személy hanyagolja a kötelességeit a kialvatlanság miatt, előbb-utóbb meg fog látszódni a munkáján. – Fennáll a veszélye, hogy olyan fáradt, hogy bemenni sem tud a munkahelyére. Ezt senki sem fogja jó szemmel nézni. Az intim kapcsolatok elkerülésére is lehetőséget ad a sorozat- vagy bármilyen más függőség. Tehát adott esetben vagy elmagányosodás vagy az emberi kapcsolatok elhanyagolása feltűnhet a környezetnek, s a személy szerettei jó esetben ezt nem szokták szó nélkül tűrni – kezdte a tájékoztatást.

Önsegítő csoport

Nem kell elkeseredniük a függőknek, a szakember elmondása szerint van kiút. Ha a problémás viselkedés kapcsán a személyben már felmerült a változtatás igénye, egy jól képzett szakember át tudja segíteni ezen a folyamaton, hogy fontolgatásból leszokás legyen. – Érdemes klinikai szakpszichológushoz vagy pszichoterapeutához fordulni, s ezzel párhuzamosan önsegítő csoportba járni. Néhányan külső segítség nélkül is meg tudják ezt állni, ahogyan a dohányzást is abba lehet hagyni egyedül. Aki a lelki problémák elkerülése érdekében nézett túl sok sorozatot, annak fel kell készülnie arra, hogy a leszokás mellett, után ezekkel a problémákkal is szembe kell nézni, s ehhez jön igazán jól a szakmai segítség. Menekülés helyett üdvözítő tud lenni a szembenézés, de jóval nehezebb és nem véletlenül nem sikerült addig – fűzte hozzá.

Pozitív hatások

Tudjuk, nem véletlenül imádjuk a sorozatokat, vannak olyan pozitív hatásaik, ami mellett nem szabad elmenni: egészséges lehetőség lehet a kikapcsolódásra, szórakozásra. – Arra figyeljünk oda, hogy kerüljük a „binge watching” nevű jelenséget, ne nézzünk egymás után több részt egy napon. Sokat lehet nevetni egy szellemes sorozaton, akár endorfinokat is termelhet a számunkra. Jó közösségi élmény is együtt nézni, vagy utána beszélgetni róla. Ahogy a sorozatfüggőség elválaszthat a környezettől, az egészséges használat összeköthet minket egymással – mondta végül.

Nagy Emese

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában