gasztronómia

2020.01.26. 14:30

Együnk a garantáltan jobb kedvért

Szerencsére van néhány olyan étel, amely hozzájárul, hogy jobb kedvre derüljünk.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

A The Happy Egg Company szakemberei szerint, mivel a sárga színt a legtöbben a vidámsághoz és a boldogsághoz kötjük, ha sárga ételeket eszünk, vidámabbak leszünk – olvashatjuk a mindmegette.hu oldalon. Kiderült, hogy 30 százalékkal több ember társítja a sárga élelmiszereket a boldogsághoz, mint a többi ételt.

Az eredmények szerint az omlett a legvidámabb étel, amit a sajtos makaróni, a banán, a palacsinta és a buggyantott tojás követ. De miért is vidám a sárga? A pszichológusok azt állítják, hogy már egészen kicsi korban elkezd kialakulni a színekhez való kötődésünk. A sárga pedig az agy bal oldalát stimulálja, ami miatt melegnek és vidámnak könyveljük el.

Édes élvezetek

A csokoládé nemcsak nagyon finom, de körülbelül háromszáz ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. A kakaó serkenti a szervezet endorfin nevű hormonjának termelődését is, mely csökkenti a depressziót, derűlátóvá tesz, és a boldogság érzésével ajándékoz meg bennünket. A csokoládéban egy, az amfetaminokkal rokon vegyületet, a fenil-etil-amin is megtalálható, ami növeli a vércukorszintet, emiatt élénkítően hat a szervezetünkre – tehát igazán jól jöhet levertség ellen. Persze azért nem kell túlzásba vinni, néhány falat is elég belőle. Ha pedig inkább valami folyékonyra és melegre vágyunk ezeken a hideg téli napokon, egy pohár kakaóval is hasonló hatást érhetünk el!

Hatékony kombinációk

Táplálkozási szakemberek szerint a jó hangulat alapja, hogy szervezetünkbe olyan tápanyagokat juttassunk be, melyek szükségesek az ingerületátvivő anyagok előállításához. Ezért a magvak és az erjesztett vagy élőflórát tartalmazó ételek is fontos szerepet játszanak a hangulatunk javításában. Például a különböző sajtfélék, joghurtok, kefirek és tejfölök. Ha pedig ezeket gyümölcsökkel és magvakkal is kombináljuk, például a sajtot almával és dió­val, azzal tovább növelhetjük a hatást. HBN

Csínján az erős ízekkel!

Egy kutatás szerint a különböző érlelt vagy füstölt hús­ételek is jótékonyan hathatnak, mivel az intenzív ízanyagok serkentik az agy endorfintermelő folyamatát. Azért ügyeljünk a mennyiségre; mint a csokoládéval, a csípős falatokkal is vigyázzunk kell. Ha nem tudjuk, hol a határ, nagyon leterhelheti az emésztésünket, a túlzott teltségérzet pedig könnyen újra elveheti a jókedvünket, így éppen a kívánt hatás ellentétét érjük el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában