2020.01.26. 14:30
Együnk a garantáltan jobb kedvért
Szerencsére van néhány olyan étel, amely hozzájárul, hogy jobb kedvre derüljünk.
Fotó: Illusztráció, Shutterstock
A The Happy Egg Company szakemberei szerint, mivel a sárga színt a legtöbben a vidámsághoz és a boldogsághoz kötjük, ha sárga ételeket eszünk, vidámabbak leszünk – olvashatjuk a mindmegette.hu oldalon. Kiderült, hogy 30 százalékkal több ember társítja a sárga élelmiszereket a boldogsághoz, mint a többi ételt.
Az eredmények szerint az omlett a legvidámabb étel, amit a sajtos makaróni, a banán, a palacsinta és a buggyantott tojás követ. De miért is vidám a sárga? A pszichológusok azt állítják, hogy már egészen kicsi korban elkezd kialakulni a színekhez való kötődésünk. A sárga pedig az agy bal oldalát stimulálja, ami miatt melegnek és vidámnak könyveljük el.
Édes élvezetek
A csokoládé nemcsak nagyon finom, de körülbelül háromszáz ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. A kakaó serkenti a szervezet endorfin nevű hormonjának termelődését is, mely csökkenti a depressziót, derűlátóvá tesz, és a boldogság érzésével ajándékoz meg bennünket. A csokoládéban egy, az amfetaminokkal rokon vegyületet, a fenil-etil-amin is megtalálható, ami növeli a vércukorszintet, emiatt élénkítően hat a szervezetünkre – tehát igazán jól jöhet levertség ellen. Persze azért nem kell túlzásba vinni, néhány falat is elég belőle. Ha pedig inkább valami folyékonyra és melegre vágyunk ezeken a hideg téli napokon, egy pohár kakaóval is hasonló hatást érhetünk el!
Hatékony kombinációk
Táplálkozási szakemberek szerint a jó hangulat alapja, hogy szervezetünkbe olyan tápanyagokat juttassunk be, melyek szükségesek az ingerületátvivő anyagok előállításához. Ezért a magvak és az erjesztett vagy élőflórát tartalmazó ételek is fontos szerepet játszanak a hangulatunk javításában. Például a különböző sajtfélék, joghurtok, kefirek és tejfölök. Ha pedig ezeket gyümölcsökkel és magvakkal is kombináljuk, például a sajtot almával és dióval, azzal tovább növelhetjük a hatást. HBN
Csínján az erős ízekkel!
Egy kutatás szerint a különböző érlelt vagy füstölt húsételek is jótékonyan hathatnak, mivel az intenzív ízanyagok serkentik az agy endorfintermelő folyamatát. Azért ügyeljünk a mennyiségre; mint a csokoládéval, a csípős falatokkal is vigyázzunk kell. Ha nem tudjuk, hol a határ, nagyon leterhelheti az emésztésünket, a túlzott teltségérzet pedig könnyen újra elveheti a jókedvünket, így éppen a kívánt hatás ellentétét érjük el.