segít a szakember

2019.09.06. 21:00

Munka és magánélet: így legyen egyensúly

Néhány praktika segíthet, hogy teljesen elszakadjunk a munkától.

Fotó: AFP / Jaap Arriens

Sokszor fel sem tűnik, ha lefekvés előtt is rápillantunk a telefonunkra, hogy nem érkezett-e meg a várt munkahelyi e-mail; vagy még egy kiránduláson, meghitt vacsorán sem halkítjuk le a mobilt, nehogy lemaradjunk valami fontosról.

Holott fontos lenne, hogy legyen lehetőségünk rendszeresen teljesen kikapcsolni és önálló időt tölteni barátokkal, családtagokkal, vagy a hobbinkkal foglalkozni.

Érdemes először helyzetfelmérést végezni a napi rutinunk alapján, amihez a naplóvezetés jó kiindulópont. Így képbe kerülünk azzal, mi a fontos számunkra, mely területekre érdemes több időt fordítani. Vezessünk tevékenységnaplót néhány hétig, írjuk össze, mi mindent csináltunk, majd ennek alapján alakítsunk ki tágabb kategóriákat: például család, munka, továbbtanulás, sport, hobbi. Nézzük meg, mivel mennyit foglalkozunk, mi az, amit hangsúlyosabbá szeretnénk tenni, min kell változtatnunk – javasolja Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási cég szakértője.

Digitális „elvonó”

Következő lépésként fogjuk magunkat digitális „elvonóra”! Sokféle apró trükk van a digitális világból történő kiszakadásra, és személyfüggő, hogy kinek melyik jön be. A szakértő szerint kezdetnek mindenképpen jó módszer lehet, ha a mobilunk bejelentkező képernyőjét „biztos fontos?” feliratra változtatjuk, ami minden alkalommal figyelmeztet, hogy talán nem az életünk múlik rajta, ha nem nézzük meg. Meghitt alkalmakkor, vagy például kedvenc tevékenységünk idejére érdemes nemcsak lehalkítani, hanem ki is kapcsolni a telefont. Emellett ellenőrizzük a heti aktív képernyőidőt, amelyről sok mobil ad tájékoztatást, és ha kiugróan növekedni kezd, azonnal kezdjünk a visszaszorításába!

Érdemes a telefon kontaktlistájában olyan szűk csoportot létrehozni, melynek tagjai bármikor elérnek minket – de a többieknek ez „nem jár”.

Végezetül, az egyik leghasznosabb időtöltésként az önképzést javasolja a szakember. Csoportosítsuk át a munkára szánt energiát, és tűzzünk ki magunk elé új szakmai célokat! A tapasztalatok szerint a saját döntés alapján elvégzett képzésekben a résztvevők különösen motiváltak, és sokan saját énidőként élik meg a tanfolyamon töltött órákat – hangsúlyozza Tóth Réka. Szerinte a képzés egyben környezetváltozás is, új embereket és új nézőpontokat ismerhetünk meg, ami javítja az önismeretünket, így segítheti a munka-magánélet egyensúly megteremtését.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában