Választott család

2019.08.11. 13:59

Vajon minden korosztály ugyanúgy vélekedik a barátságról?

Egy igaz barát már félszavunkból tudja, mit érzünk legbelül, tisztában van vele, miként segíthet.

Fotó: Illusztráció

Társas kapcsolatokra mindenkinek szüksége van, hiszen boldogságunkat, szomorúságunkat csak akkor élhetjük meg igazán, ha van kivel megosztanunk. Egymás nélkül félemberek lennénk, mégis sokszor megbántjuk, kihasználjuk egymást anélkül, hogy a másik bármi kellemetlent is tett volna ellenünk.

A barátság kérdését eltérő életkorban máshogyan ítéljük meg, azonban egyben egyetértünk: szükségünk van rá.

Nehéz helyzetben

Szabó Éva már túl van az ötvenen, mégis fontosnak tartja a barátságot, úgy véli, szoros kapcsolatokra mindenkinek igénye van, hiszen szükség van olyan emberekre, akikkel meg tudjuk beszélni gondolatainkat, ami pedig még ennél is fontosabb, hogy megbízzunk a másikban. – Az igazi barátok jóban-rosszban számíthatnak egymásra, nem csak akkor kell a másik mellett lennünk, amikor minden gondtalan, a nehéz helyzetekben derül ki, hogy ki az, aki őszintén, minden érdek nélkül szeret minket.

Teljesen más már felnőtt fejjel gondolni a barátságra; tizenévesen, huszonévesen az a lényeg, hogy minél több haverunk legyen, negyvenen túl azért már nem a számok a döntőek, átértékelődik minden, az sokkal fontosabb, hogy legalább egy legyen, aki mindig ott lesz, ha baj van. És itt a lelki problémákra is lehet gondolni, hiszen egy igaz barát már félszavunkból tudja, mit érzünk legbelül, tisztában van vele, miként segíthet – mondta a középkorú nő.

Szabó Éva
Fotó: olvasói felvétel

Érdekkapcsolatok

Éva szerint létezhet férfi és nő között barátság, legalábbis a kezdetekben biztos. Úgy véli, hogy a tisztes távolságot meg kell tartani, hiszen akkor problémás lehet a helyzet, ha az egyik fél elkezd többet érezni. – Egy bizonyos kor után rájövünk, hogy a barátainkat meg kell válogatnunk, sajnos akadnak érdekemberek, akik nem úgy tekintenek ránk, ahogyan kellene, leginkább a kapcsolataik végett ismerkednek, számukra a számok a mérvadóak – tette hozzá.

Tiszta szeretet

Balog Judit szerint a barátság talán a legfontosabb emberi kötelék, egyfajta kölcsönös kötődés két ember között, számára egyet jelent az önzetlen szeretettel. – A barátság nem összekeverendő a családtagjaid vagy a párod iránt érzett szeretettel. Attól lesz ez annyira tiszta és egyértelmű, hogy nem kötelességből, megszokásból vagy érdekből tartjuk életben a kapcsolatot.

Puszta szeretet, amit hiába próbálunk megmagyarázni, nem érdemes.

– Persze az is előfordul, hogy a párod a legjobb barátod egyben, vagy éppen abba a szerencsés helyzetbe kerülsz, mint jómagam, hogy a családod tagjai a barátaid lesznek. Azokat az emberek nevezem barátaimnak, akikre számíthatok, akik – amellett, hogy meghallgatnak – osztoznak az örömömben is. Fontos, hogy ne az érdekek vezéreljenek minket, és ahelyett, hogy ítélkeznénk egymás fölött, megértsük, miért úgy cselekszünk, ahogyan – mondta lapunknak.

Balogh Judit
Fotó: olvasói levél

– Egy barátra akkor van a legnagyobb szükségünk, ha bizonytalanság lép fel az életünkben – fakadjon az kétségekből vagy valamilyen döntéshelyzetből, esetleg olyan élethelyzetből, amit nem látunk tisztán. Ilyenkor egy barát segítő kezet tud nyújtani, segít átgondolni és megérteni a körülöttünk zajló eseményeket – hangsúlyozta.

Judit szerint létezhet barátság ellenkező neműek között is, személyes tapasztalatai mondatják vele, hogy nem kell egyből tartanunk a helyzettől. – Persze férfi és nő közötti barátságot megtartani talán sokkal nehezebb, hiszen már a másik gondolkodásának megértése sem olyan egyszerű, mint azonos neműek között. Másrészről a másik nem iránt érzett vonzalom is megmérgezheti a barátságokat, ami ugye genetikailag belénk van kódolva, és alapvetően ösztönös. De „kezelhető”, és akár vissza is fordítható. Szóval akadály semmiképp sem lehet – tette hozzá végezetül.

Szoros gyermekkori kötelékek

Pénzes János még nagyon fiatal, előtte az élet, jelenleg még tanul, amit egyáltalán nem bán, hiszen tanulmányai alatt folyamatosan új emberekkel, értékekkel találkozik, s ez jó hatással van rá. Nagyon sok olyan barátja van, akiket már óvodásként megismert, velük együtt rúgta először a focilabdát. – A barátságot minden életkorban nagyon fontosnak tartom, én egyke vagyok, talán ezért is gondolom úgy, hogy barátokra mindig szükség van. Már kisgyermekként kialakult egy haveri köröm, ahonnan egészen kevesen morzsolódtak le, mivel kisvárosban élek, így nem volt soha köztünk nagy távolság, óvodáskorunktól egészen a középiskoláig együtt tanultunk és ismertük meg a világot közelebbről. Úgy gondolom, a barátságnak szintjei vannak; nyilván szeretünk sok mindenkivel viccelődni, eljárni szórakozni, esetleg a konditeremben emelni a súlyokat, viszont a barátokban ennél több van.

Pénzes János
Fotó: olvasói felvétel

Egy barátra mindig számíthatunk, legalábbis én olyan vagyok, hogy jóban-rossz­ban mellette állok azoknak, akiket igazi pajtásomnak vélek. Úgy gondolom, a nőkkel ellentétben a srácok közti haverságban kevesebb a vitaforrás, ezért is tarthat akár a férfiak között tovább egy barátság, vagy ha lazul, akkor sem végleg szakítjuk meg a kötelékeket – mondta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában