HAON Sziréna

2018.05.24. 17:28

Újra bíróságon Burkáék ügye

Debrecen - A hatodik bírósági eljárás folyik a gyilkossággal vádolt apa és fia ügyében.

Debrecen - A hatodik bírósági eljárás folyik a gyilkossággal vádolt apa és fia ügyében.

Elítélték majd felmentették Burka Ferencet és fiát egy 1999-ben elkövetett emberölésért; a csütörtökön kezdődött perben a Debreceni Ítélőtábla dr. Ficsór Gabriella vezette tanácsára vár a döntés, hogy újra jogerős ítéletet hozzon az ügyben.

2002-ben az akkori megyei bíróság elítélte, majd – miután a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a döntést, egy megismételt eljárásban – három évvel később bizonyítottság hiányában felmentette a Burka Ferencet és fiát az 1999 márciusában Újszentmargitán agyonvert Gyurcsó János halála miatt, emberölés vádjával folyó büntetőeljárásban. Egy perújítás eredményeként új eljárásra került sor, és 2017 júniusában a Debreceni Törvényszék ismételten bűnösnek nyilvánította a két férfit és 12, illetve 10 év fegyházzal sújtotta őket. Az ítélet ellen mindkét vádlott védője fellebbezett. Ezen per másodfokú eljárása zajlik most az ítélőtáblán, Burkáékat társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével vádolják.

Az ügyészség szerint a vádlottak még 1999-ben Újszentmargitán olyan súlyosan bántalmaztak egy férfit, hogy belehalt sérüléseibe. A helyszínről egy antennát vittek el. A vádlottakat 2002-ben előbb elítélték, majd a megismételt eljárás során – 2005-ben – bizonyítottság hiányában felmentették a vád alól. 1999 és 2005 között idősebb Burka Ferenc 2127 napot, ifj. Burka Ferenc 2138 napot töltött előzetesben. A korábbi felmentő ítélet után, az előzetes letartóztatás miatt 2007-ben előbbi személy 20 millió, fia 25 millió forint kártalanítást kapott.

A perújításra azért kerülhetett sor, mert két tanú terhelő vallomása miatt perújítási nyomozás indult, mely során új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján új információ jutott a nyomozóhatóság birtokába.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a két vádlott az antennát akarta megszerezni az egyébként lakatlan házról. A fiatalabb férfi az ingatlan udvarán arra ügyelt, hogy ne zavarja meg őket senki, miközben az idősebb egy nála lévő betonvassal felfeszítette a terasz ajtaját. A zajra ébredt fel a sértett, aki a házra vigyázva egy másik épületrészben aludt. Meglátta az ajtón a betörés nyomait, és összetalálkozott a kint figyelő vádlottal. Vitatkozni kezdtek, amire az idősebb vádlott is kijött a házból. A sértett tetten érte és felismerte a vádlottakat, ők viszont nem akartak a lopásról lemondani. Lelökdösték a férfit a teraszról, az idősebb vádlott ököllel kétszer fejen ütötte, fia pedig a feszítővassal vágta fejbe. A sértett földre került és elvesztette az eszméletét. Ekkor a fiú még háromszor fejen ütötte a betonvassal. Az áldozat nagy valószínűséggel még élt, amikor otthagyták és az éjszaka folyamán halt bele sérüléseibe. Szemtanú látta, amikor másnap egy szatyorba téve a vádlottak elásták a véres ruhaneműket, és a viselt gumicsizmát, ezeket később elégették, amit szintén észleltek a helybeliek.

A Debreceni Ítélőtáblán csütörtökön a védőbeszédek hangzottak el, határozathirdetés várhatóan szeptemberben lesz.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!