haon-sportoldal

2013.11.25. 10:58

És megszületett az Aranycsapat!

Hatvan esztendeje, hogy a magyarok világraszóló sikert arattak a Wembley-ben. Megszületett az Aranycsapat, amely egy barátságos mérkőzés megnyerésével vált világhírűvé.

Hatvan esztendeje, hogy a magyarok világraszóló sikert arattak a Wembley-ben. Megszületett az Aranycsapat, amely egy barátságos mérkőzés megnyerésével vált világhírűvé.

6:3. Hatvan éve már, hogy egy ország sorolja fejből: Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. Nagyapáink apáink, fiaiank, gyermekeink és még unokáig is rávágják majd e tizenegy név láttán, hallatán: Az Aranycsapat!

Az Aranycsapat, amely egy barátságos mérkőzés megnyerésével vált világhírűvé. De micsoda barátságos meccs volt az! A futball őshazájában, Angliában nyertek 6:3-ra a magyarok, ott, ahol kilencven évig azelőtt senki. A világraszóló sikert máig ünnepeljük, a hatvanadik évforduló alkalmából a szokásosnál is többször kerül szóba (képernyőre, rádióadásba) az Évszázad mérkőzése.

Az Aranycsapat ebben az összetételében – a londonival együtt – összesen 337 percet töltött a gyepen, tizenkettedik játékosa pedig a püspökladányi születésű Gellér Sándor volt. Számos kulisszatitok övezi még ezt a csapatot és magát a mérkőzést, amelyet 1953-ban e napon, vagyis november 25-én játszottak.

Az egyik ma is élő főszereplő, Buzánszky Jenő valamint a meccset közvetítő rádióriporter, Szepesi György segítségével emlékezünk a magyar futball történetének leginkább ismert és legtöbbet emlegetett mérkőzésére.

ÉKN-BT

Az évszázad mérkőzése

Anglia–Magyarország 3:6 (2:4)

London, Wembley Stadion, 105 ezer néző. Vezette: Leo Horn (holland).

Anglia: Merrick – Ramsey, Johnston, Eckersley – Wright, Dickinson – Matthews, E. Taylor,

Mortensen, Sewell, Robb. Szövetségi kapitány: Walter Winterbottom.

Magyarország: Grosics (Gellér, 78.) – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai

II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv.

Gól: Hidegkuti (0–1) az 1., Sewell (1–1) a 14., Hdegkuti (1–2) a 22., Puskás (1–3) a 25., Puskás

(1–4) a 29., Mortensen (2–4) a 38., Bozsik (2–5) az 50., Hidegkuti (2–6) az 53., Ramsey

(11-esből, 3–6) az 57. percben.

Az elmúlt évszázad labdarúgó mérkőzése, a 6:3-as magyar győzelemmel végződött londoni Anglia – Magyarország találkozó emlékére, novemberben a fél éves Digitális Napló előfizetést, 3.220 FT árelőnnyel kínáljuk!

Novemberben, fél éves digitális Napló előfizetése 9 hónapot ér. Fizessen elő digitális napilapunkra 6 hónapra, majd olvassa még 3 hónapig ingyen!

Ne késlekejen! 6:3-as ajánlatunk határideje: 2013.11.30. éjfél!

Feltételek: Nyomtatott és digitális előfizetéssel már rendelkező ügyfeleinkre nem vonatkozik az akció. A kedvezményes előfizetési csomagár csak abban az esetben érvényes, ha a teljes fizetendő összeg (5.690 Ft) átutalásra kerül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!