haon-sportoldal

2008.09.12. 12:50

Páros EB és GP Challenge előtt

<p>Debrecen – Ferjan Matej számára az utóbbi évek legfontosabb versenye lesz a vasárnapi derbi.<BR /></p>

Napjaink legjobb magyar vaspapucsosa, Ferjan Matej kiváló formájának köszönhetően rendkívül piacképes versenyző, ennek tulajdonítható, hogy az elmúlt egy hétben 5 versenyen állt starthoz.

Ez a hétvégéje is sűrű lesz, hiszen szombaton 15 órától a miskolci páros Európa bajnoki középdöntőben, míg vasárnap a Grand Prix Challenge-en áll starthoz.

Hajrá, magyarok!

– A páros viadallal kapcsolatban nem tudok másra gondolni, mint a továbbjutás. A kvalifikációs viadalokon nem az első hely megszerzése az elsődleges, hanem a továbbjutás, viszont Miskolcon jó esélyünk van felállni a dobogó legfelső fokára.

A csehek és a németek erős csapattal érkeznek, de remélem, megfelelően kihasználjuk a hazai pálya előnyét – nyilatkozta a Naplónak Ferjan Matej, majd arra a kérdésre válaszolt, hogy a szombati verseny miatt megfelelően fel tud-e készülni a szezon egyik legnagyobb kihívására, a Grand Prix Challenge-re, ami vasárnap, a lengyelországi Zielona Górában lesz. – Nem jelent problémát, hogy az egyik versenyről a másikra utazom, már teljesen megszoktam, az elmúlt héten például 5 versenyem volt Dániától Ukrajnáig. Amúgyis a verseny a legjobb edzés.

A Grand Prix a tét

A Simon&Wolf SC kiválósága a Grand Prixba vágyik, amit a Challenge-en kivívhat magának. Persze a másik 15 versenyző is azért megy Zielona Górába, hogy dobogón végezzen és ezzel bejusson a 2009-es GP-ba.

De talán jó előjel Ferjan számára, hogy a közelmúltban egy svéd ligaversenyen legyőzte a világbajnok Nicki Pedersent. – Természetesen azt jobban jegyzik, ha egy GP-menőt legyőz valaki, főleg akkor, ha a világbajnok skalpját sikerül begyűjteni. Nem szabad úgy odaállni a starthoz, hogy „jaj, most Pedersen van mellettem és akkor elég a második hely”; mindig győzelemre kell törni – adta meg a siker receptjét Matej, majd rátért a Challenge-re. – Nagyon kedvelem ezt a lengyel ovált, hiszen igazi versenypálya, kifejezetten gyors, lehet rajta előzni. A sorsolással nem volt szerencsém, mert kétszer indulok a palánk mellől, de remélem, ez nem befolyásolja nagyban a szereplésemet.

A mezőnyben csupa nagy név van, bárki megverhet bárkit, azaz minden pontnak nagy jelentősége lesz. A továbbjutás a célom, de a hazai pályán versenyző lengyelek – főként Grzegorz Walasek –, illetve a jó startszámmal rendelkező Ryan Sullivan is biztosan bosszús lenne, ha nem jutna be a Grand Prixba.



STARTLISTÁK


Páros Európa bajnokság


Csehország (Ales Dryml, Lubos Tomícek, Adrian Rymel)

Finnország (Kaj Laukkanen, Aki-Pekka Mustonen)

Németország (Tobias Kroner, Martin Smolinski)

Magyarország (Ferjan Matej, Magosi Norbert, Szatmári László)

Olaszország (Mattia Carpanese, Guglielmo Franchetti, Alesandro Milanese)

Horvátország (Ivan Vargek, Renato Cvetko)

Magyarország B (Tabaka József, Tihanyi Sándor)



Grand Prix Challenge



1. Ryan Sullivan (ausztrál), 2. Jonas Davidsson (svéd), 3. Adrian Miedzinski (lengyel), 4. FERJAN MATEJ (magyar), 5. Matej Zagar (szlovén), 6. Charlie Gjedde (dán), 7. Peter Ljung (svéd), 8. Sebastian Ulamek (lengyel), 9. Jesper B. Monberg (dán), 10. Niels Kristian Iversen (dán), 11. Peter Karlsson (svéd), 12. Kenneth Bjerre (dán), 13. Lee Richardson (brit), 14. Tomasz Jedrzejak (lengyel), 15. Daniel Nermark (svéd), 16. Grzegorz Walasek (lengyel). Tartalékok: 17. Jurica Pavlic (horvát), 18. Mads Korneliussen (dán).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!