haon-sportoldal

2008.09.16. 16:09

Megyei foci: na, ki a király???

<p>Debrecen - A versenyszabályzat hiányossága miatt improvizatív és salamoni döntés született a szövetségben.</p>

Hosszú vita és hercehurca után jelenleg úgy fest a helyzet, hogy a 2007–2008-as megyei első osztályú labdarúgó-bajnokság gólkirályi címén két futballista osztozik: Plókai Mihály, a Kabai Meteorit SE játékosa és Horváth Zoltán, a Báránd KSE focistája, egyaránt 36 góllal.

Csak az a kérdés, hogy valóban harminchat-e a gólok száma, ugyanis csak Horváth esetében biztos ez a szám, ő valóban ennyiszer zörgette meg az ellenfelek kapuját.

De Plókainál már nem ilyen egyértelmű a helyzet: ő összesen harminchétszer talált a kapuba, csakhogy két gólt egy olyan mérkőzésen szerzett, amelyet csapata 3–0 arányban elvesztett! A Megyei Labdarúgó Szövetség egy korábbi döntése értelmében ebben egyáltalán nincs ellentmondás, ám Horváth Zoltán másként gondolta ezt és fellebbezett a döntés ellen.

3–0-ás meccs, nyolc gól

Történt ugyanis, hogy az előző bajnokság őszi idényében, október 6-án lejátszott Hajdúszoboszló–Kaba meccs 4–4-re végződött, ám három nappal később a Versenybizottság helyt adott a szoboszlói óvásnak és a hazaiaknak ítélte a három pontot, 3–0-ás gólkülönbséggel.

Még pedig azért, mert a vendégek edzője „elcserélte magát”, ugyanis a szabályok szerint a pályán folyamatosan jelen kellett volna lennie egy juniorkorú játékosnak, de a csere miatt ez a második félidőben nem teljesült. Akkor még senki sem sejtette, hogy ennek a döntésnek a tavaszi szezon végén megnő a jelentősége.

Plókai Mihály ugyanis azon a meccsen két gólt szerzett és az idény végén egy góllal megelőzte a mesterlövészek versenyében Horváth Zoltánt, akinek feltűnt, hogy a kabai csatár teljesítményébe beleszámolták azt a két gólját, amelyet azon a meccsen szerzett, amelynek a pályán elért végeredményét megsemmisítette a bizottság.

Horváth utána nézett, hogy mit ír elő ilyen esetre a versenyszabályzat és megdöbbenve vette tudomásul, hogy nincs írásban lefektetve az idevonatkozó passzus: a szabályok csupán a megszerzett sárga– és piros lapokról tesznek említést.

Salamoni döntés?

A bárándi labdarúgó június harmadikán fordult a Fellebviteli Bizottsághoz, hogy vizsgálják felül a kérdést, mert mint írja: „a versenykiírás nem tartalmaz semmilyen kitételt, mely alapján a törölt mérkőzésen történteket (így akár a gólokat is) nyilvántartásban kéne tartani.”

Horváth úgy véli, ha egy csapat egy meccset 3–0-ra elveszít, akkor ott értelemszerűen nem szerezhet egy játékosa két gólt. Hosszas hallgatás után, szeptember elején összeült a megyei szövetségben és meghozták döntésüket, amelyről egy két mondatos levélben értesítették a fellebbező játékost.

A levélben az állt, hogy a szövetség döntése értelmében mindkét focistát megilleti a gólkirályi cím, egyaránt 36–36 gólt jegyeznek.

Horváth Zoltán megkérdezte a határozatról a döntéshozókat, akik szóban azzal indokolták a döntésüket, hogy azért számították be a szoboszlói meccs egyik gólját, mert a Kaba a vétséget a második félidőben követte el, így az első játékrész Plókai-gólja érvényes. Valóban megvan a gólkirály?
-T.N-

  • Megye I-es eredmények
  • Megye II-es eredmények
  • NBIII
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!