haon-sportoldal

2008.06.27. 18:06

Kosárlabda EB Debrecenben!

<p>Debrecen – Nem egészen egy hónappal az esemény rajtja előtt eldőlt, hogy Szombathely helyett Debrecenben rendezik meg az U18-as férfi „B” divíziós kosárlabda Európa-bajnokságot, amelyen a magyar együttesen kívül további tizenkilenc nemzet képviselői vesznek részt.</p>

A torna megrendezéséről napirend előtt döntött a cívisváros legutóbbi közgyűlése. Július 25. és augusztus 3. között húsz csapat versenyezhet Debrecenben, a "házigazda" magyar válogatott mellett a cseh, a montenegrói, az osztrák, a holland a norvég, a svájci, a szlovén, a bosnyák, az ír, a svéd, a portugál, a fehérorosz, a lengyel, az angol, a román, a grúz, a dán, a finn és a szlovák nemzeti együttes.

 

A verseny eredeti helyszíne Szombathely lett volna, azonban a dunántúli város a megadott határidőre nem tudta teljesíteni a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ), valamint az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA) előírásait – ismertette a közgyűlésen Kósa Lajos. Az MKOSZ elnöke ezért levélben kérte fel a debreceni polgármestert, hogy a város társszervezőként vegyen részt az U18 Férfi „B” Divíziós Kosárlabda Európa-bajnokság megrendezésében.

 

– A felek egyeztetése alapján az önkormányzat legfeljebb 30 millió forinttal, illetve a lebonyolításhoz szükséges sportlétesítmények biztosításával járul hozzá a költségekhez.

Az MKOSZ vállalja az önkormányzati szerepvállaláson túl a felmerülő kiadások finanszírozását – mondta a közgyűlésen Kósa Lajos. A rendezvény előzetesen számított teljes költségvetése 82,5 millió forintra rúg.

A közgyűlés a Debreceni Sportcentrum Kht-t bízta meg az Európa-bajnokság szervezésével. A mérkőzéseket a Hódos Imre-sportcsarnokban és az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban rendezik, az eseményre húsz csapat és kísérőszemélyzete (mintegy 360 fő) érkezik.

A tornán az 1990. január 1-je után születettek szerepelhetnek, és az mindenképpen jó hír a hajdúsági sportbarátoknak, hogy a Lakosa Zsolt szövetségi kapitány által irányított magyar válogatott szűkebb keretében két debreceni fiú is megtalálható: ifjabb Kóthay László és Balogh András. A két kosaras a DEKE junioregyüttesének a tagja, de már mindketten bemutatkoztak a felnőtteknél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!