rendkívüli volt a helyzet

2021.10.05. 14:49

A vártnál kisebb a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vesztesége

A pandémiás helyzet jelentősen befolyásolta a pénzügyi eredményt.

Fotó: Vass Attila

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. (DV) igazgatóságának 2021. első féléves jelentése is a képviselők elé került a csütörtöki közgyűlésen. – A pandémiás helyzet miatt nem szokványos első félévet zár a vagyonkezelő. Az első félév jelentős részében mind a közösségi közlekedésben, a parkolásban vagy a turisztikai szolgáltatásokban rendkívüli helyzet volt, ez látszik az eredményen, mely még ezzel együtt is félmilliárd forinttal jobb képet mutat a tervezettnél. Nagyon bízom benne, hogy az év második része jelentős mértékben javítja majd ezeket a pénzügyi pozíciókat – mondta Papp László polgármester. – Már a második félév fele is eltelt, tudom, hogy több gazdasági társaságnál pozitív elmozdulás van. Erről kaphatunk adatokat? A pandémiás időszak befolyásolta-e a vagyonke­zelő beruházáspolitikáját, kellett-e emiatt valamely fejlesztést halasztani, átütemezni, újragondolni? – kérdezte Madarasi István (MSZP).

Újragondolt beruházások

– Mindenképpen befolyásolta már 2020-ban is, hiszen a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében a beruházások jelentős részét vissza kellett fogni. 2021 második félévében valóban komoly javulás tapasztalható több tagvállalatnál.

A turisztikai szezon értékelése kapcsán elmondhatjuk, hogy a városban töltött vendégéjszakák száma több mint 11 százalékkal növekedett 2021-ben 2020 nyári időszakához képest.

Ez azt jelenti, hogy majdnem végig telt házas volt a szezon, miután megszűnt az oltási igazolás bemutatásának kötelezettsége. A szeptemberi és októberi foglalási adatok is rendkívül biztatóak – részletezte válaszában Papp László. – Azt is látni kell, hogy a közösségi közlekedés iránti igény nem állt vissza a 2019-es szintre, a legutóbbi adatok szerint mintegy 70 százalékos a kihasználtság a 2019-eshez képest. Még nem tudni, hogy ez átmeneti vagy tartós állapot-e.

A DV jelen lévő képviselői megerősítették, hogy a beruházások a pandémia figyelembevételével folytak. Az idei éves várható adózás előtti eredmény 2,5 milliárd forint, ez nagyjából megfelel a terveknek, illetve az év második felében nagyobb árbevételt várnak, mint az elsőben.

Madarasi István szerint a DV működése stabilitást mutat. Szerinte fontos, hogy míg számos cég csökkentette a pandémiás helyzetben a dolgozói létszámot, a DV ezt elkerülte. – A pandémia alatt megváltoztak a szokások, igények, nem tér minden vissza úgy, mint azelőtt volt, ezt a szolgáltatások fejlesztésénél is figyelembe kell venni. Helyenként nem biztos, hogy piacbővítésre van szükség, például a közlekedésben vagy az irodaházaknál. Továbbra is lobbizni kell a kormányzatnál azért, hogy minél több forrást biztosítson a helyi tömegközlekedésre – javasolta.

A DV és leányvállalatai 2021. félévre összesen (konszolidáció nélkül) mínusz 1 milliárd 498 millió forint adózás előtti eredményt (veszteséget) terveztek. Az összesített tény eredmény­adata mínusz 1,026 milliárd forint, ez a tervezettnél 472 millió forinttal kedvezőbb. A kisebb veszteségben nagy szerepe volt annak, hogy a DV a tervnél 557 millió forinttal több osztalékot kapott leányvállalataitól azok 2020. évi eredménye után.

Osztalékot tudott fizetni a Cívis Ház Zrt., a Debreceni Hőszolgáltató Zrt., a Debreceni Ipari Park Kft., a DV Info Kft. és a DV Parking Kft. is, utóbbi annak ellenére, hogy eredménye töredéke volt az elmúlt évieknek.

Erősen meghúzták a nadrágszíjat a tagvállalatok

A pandémia okozta árbevétel-elmaradásukat az érintett cégek a 2020. évben megszokott takarékossági intézkedésekkel igyekeztek kompenzálni. Így többek közt a DV Parking Kft. kénytelen volt már 2020. novembertől a dolgozók nagy részét 4, illetve 6 órában foglalkoztatni. A DKV Zrt. jelentős megtakarításokat ért el a műszaki anyagok felhasználásában és a tervezettnél alacsonyabb ár miatt az üzemanyagköltségekben. Az Aquaticum Debrecen Kft. üzleti tervében szereplő béremelést májustól, nem visszamenőleges hatállyal valósították meg, illetve a kormányzati gazdaságvédelmi intézkedések révén jelentősen mérséklődtek a társaság járulékfizetési terhei.

A legjelentősebb árbevétel-elmaradás a pandémiával leginkább érintett cégeknél jelentkezett az első félévben (Aquaticum Debrecen Kft., DKV Zrt., DV Parking Kft., Cívis Ház Zrt.).

A 2021. év egészére vonatkozó eredmény prognózis szerint a várható összesített üzemi eredmény 712,5 millió forint, ez 26,5 millió forinttal haladja meg a tervet, adózás előtti eredménye 2 milliárd 573 millió forint, amely 699 millió forinttal jobb a tervnél.

SzT

Borítókép: A Péterfia utca látképe egy CAF-villamossal. A közösségi közlekedést működtető DKV-t is erősen sújtotta a pandémia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!