fontos a megelőzés

2021.04.25. 16:34

Akik időt nyernek, azok bizony életet nyernek

Vizsgálatok igazolták, hogy az összes rákbetegség több mint egyharmada megelőzhető.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Kockázati tényező a testsúlynövekedés, a ­rossz táplálkozási szokások, a mozgáshiány, az alkoholfogyasztás, a stressz és a dohányzás is. Egyes tanulmányok szerint a tüdőrákos esetek 90 százaléka a dohányzás következményeként alakul ki, és bizonyos daganatok 35 százalékáért táplálkozási tényezők tehetők felelőssé.

Árkosy Péter onkológiai szakorvos szerint fontos a prevenció. – Hazánkban a szűrővizsgálatok ingyenesek. Céljuk a daganatot megelőző állapotok és a még tüneteket, panaszokat nem okozó daganatok felismerése a súlyos következmények megelőzése érdekében. Szakirodalmi adatok szerint a méhnyakszűréssel csaknem a felére csökkenthető a méhnyakrák okozta halálozás a nők esetében. Magyarországon az emlőrák szűrővizsgálatán való részvétel a legmagasabb, de az is alig éri el országosan az ötven százalékot – mondta. Az egészségtudatos életmód jelentőségén túl az egyéni felelősség, a magunkra és egymásra figyelés is kiemelten fontos. A rák elleni hatékony küzdelem mindannyiunk közös ügye. Árkosy Péter azt mondta, a legtöbben csak akkor fordulnak szakemberhez, ha már komoly tünetek jelentkeznek, és állapotuk súlyossá vált, pedig a rákos betegségnél ez jelentős késlekedés. – Aki időt nyer, életet nyer, ez az onkológiában különösen igaz. A lakosság egészségügyi tájékoztatásában, szemléletformálásában kiemelkedő szerepe van többek között a különböző szakmai és civil szervezetek által szervezett figyelemfelhívó rendezvényeknek, a felvilágosító könyveknek, füzeteknek és az egészségnapokon szervezett tanácsadásoknak. Nem kell elkeserednie annak, akinek a szervezetében rákos daganatot fedeznek fel, mert a rák napjainkban már egyáltalán nem egyenlő a halálos ítélettel – mondta a szakember.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!