beporzók napja

2021.03.12. 15:35

A neten „rajzanak” a múzeumok

A Beporzók hete idén az online térben valósulhatott meg.

20200310 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Beporzók napja címmel természetvédelmi programot tartottak a Déri Múzeumban.

Fotó: Napló-archív

A beporzók napja hivatalosan március 10-én van ugyan, Debrecenben a múzeumok összefogásával egy egész tematikus héten állítja középpontba a méheket, s ezáltal a környezet- és a természetvédelem fontosságát. A Szabó Magda Emlékház és a Debreceni Református Kollégium Múzeumának múzeumpedagógusai az intézmények Facebook-oldalán március 10-én tették közzé izgalmas programjaikat, melyek idén a járványhelyzet miatt ThingLink formájában érhetők el.

A Naplónak Pinczés Orsolya múzeumpedagógus mondta el az online kezdeményezés legfontosabb tudnivalóit. – 2018-ban a program Magyarországon azzal a céllal indult el, hogy felhívja a figyelmet a méhek védelmére. A múzeumok csatlakozásával a természetvédelemre terjedt ki a jeles nap tematikája – összegzett a szakember. Pinczés Orsolya beszélt arról is, hogy idén a pandémia miatt online kapcsolódnak az országos kezdeményezéshez, ezért egy ThingLinket hoztak létre, melynek játékos felületén különböző linkeket helyeztek el.

– A Debreceni Református Kollégium Múzeumának XIX. századi helytörténeti gyűjteményéből választottunk ki egy keresztelőkancsót, melyen a virágminták és más motívumok között egy méh is található. Ebből nyitottunk egy olyan felületet, ahol több csoportra bontottuk a méhekhez kapcsolódó témákat: méhek a képzőművészetben, az irodalomban, sőt egy debreceni épületre is felhívjuk a figyelmet, mely Debrecen első takarékpénztára volt, most pedig gyorsétteremként működik a Piac utcán – fejtette ki a múzeumpedagógus.

– Egy méhkas is látható az épület homlokzatán több más debreceni létesítményhez hasonlóan, mivel régen ez volt a takarékpénztárak jelképe. A múzeumok közösségi falán keresztül a természet- és környezetvédelem témájában is megnyithatóak a ThingLink- pontok – tette hozzá. A Szabó Magda Emlékház múzeumpedagógusa hangsúlyozta: az volt a céljuk, hogy a gyerekek minden információt megtaláljanak ahhoz, hogy önálló alkotásokat készíthessenek a témában digitális felületen, majd eljuttassák a Szabó Magda Emlékházba, ahol az újranyitás után a szabadtérben, egy street art kiállításon is bemutatják majd őket. – A beérkezett alkotásokat felkasírozva állítjuk ki majd, ezzel is szeretnénk bemutatni, hogy miért fontos a múzeumnak a természetvédelem és a környezetvédelem – emelte ki végül Pinczés Orsolya.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!