Évforduló, orgonaavatás

2020.08.14. 12:52

Mozgalmas napok lesznek a templomokban

Ebben az évben is a szokásos vasárnapi miserend szerint ünnepelhetünk augusztus 20-án.

Immár húsz éve, hogy a katolikus hívek birtokba vehették a debreceni Megtestesülés templomot. Ebből az alkalomból kétnapos ünnepségre várják az érdeklődőket augusztus 18. és 19. között. Kedd este 19 órától a templom bemutatása után orgonakoncertet ad Kun Rajmund orgonaművész, majd különleges fényjátékkal és éjszakai csendes taizéi szentségimádással zárul a nap. Augusztus 19-én a jubileumi megemlékezés közös rózsafüzérrel veszi kezdetét, amit Bosák Nándor nyugalmazott püspök főcelebrálásával ünnepi szentmise követ. A Debreceni Megtestesülés Plébánia két évtizedes fennállásáról az esti agapén lehet majd beszélgetni, melynek a templomkert ad otthont.

Templombúcsú

Szent István király ünnepén, augusztus 20-án 15 óra 30 perctől kettős ünnepet ül a debreceni Szent István-egyházközség. Templombúcsút tartanak, amelyen a szentmisét Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi megyés püspök mutatja be, valamint megáldja a templom felújított orgonáját. A hangszert Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész szólaltatja meg, közreműködik a templom kiegészített kórusa Kiss Csaba vezetésével. Az ünnepet követő vasárnap, augusztus 23-án 18 órától dr. Karasszon Dezső orgonaművész ingyenes orgonaavató koncertjére várják az érdeklődőket a templomba.

Két évtizedes amortizáció

Az egyházközség 1997-ben kapta a kétmanuálos, 19 regiszteres pneumatikus orgonát Németországból, amelyet Ferencz József egri orgonaépítő bontott le, és változtatás nélkül épített fel a templomban. 23 év után a pneumatika késése, a templom szélsőséges klímája miatt történt repedések és a belső festés következtében keletkezett porosodás miatt vált szükségessé az orgona felújítása – tájékoztatta az egyházmegye sajtóosztályát Géczy István, a debreceni templom kántora. A munkálatokat Paulus Frigyes orgonaépítő végezte, optikai elektromos vezérlést, Setzer-kombinációt, játékrögzítést, új fúvómotort épített be. Felújította a játszóasztalt, a szélládákat, a hibás sípokat, a fúvóművet, valamint teljes tisztítás, intonálás, hangolás történt – olvasható az egyházmegye honlapján.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!