falatnyi csodák

2020.08.17. 20:02

A művészi kézműves csoki igazi aprólékos munka eredménye

Ünnepekre, céges eseményekre, név- és születésnapra egyaránt szívesen ajándékoznak kézműves csokoládét.

20200806 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Rigó Rita Éva és Hidegkúti Ildikó a kézműves csokoládék világába engedtek betekintést a Csokiboszik műhelyében.

Fotó: Matey István

Hiába drágább a kézműves termék, sokan szeretik a minőséget előtérbe helyezni – ezt tudta meg lapunk egy debreceni csokoládéműhely vezetőitől. Arról, hogy mitől különleges, és miért népszerű az időigényes elkészítésű kézműves édesség, Hidegkuti Ildikó és Rigó Rita csokoládékészítőket kérdezte a Napló.

A csoki a fontos

– Egyre nagyobb divatja van a kézműves csokoládénak, mert az mind ízében, mind pedig megjelenésében egyedi. Azt tapasztaljuk, hogy manapság sokan inkább fogyasztható és különleges ajándékkal szeretik meglepni ismerőseiket, szeretteiket, kollégáikat – állítják a specialisták. Mint mondták: egy kézműves csokoládé alapanyagának magas a minősége, nem tartalmaz tartósítószert, valamint előnyt szerez azzal is, hogy minden egyes darabja kézzel és szeretettel készül.

Fotó: Matey István

A kézműves édességek ízvilágának kreálásakor a piac igényeihez igyekeznek igazodni a csokoládékészítők. A vásárlók kedvelik egyebek mellett a berriolette, azaz áfonya-málna-ibolya ízek kombinációja, a passiógyümölcs, a matcha tea, a levendula és a rozmaring töltelékű édességeket.

– Évszakfüggő, hogy melyek dominálnak, nyáron a gyümölcsös, savas, citrusos, frissítő ízeket választják, míg a téli hónapok idején a dió, a narancs és a mogyoró az, amit inkább keresnek – mondták, hozzátéve, a választáskor a töltelék mellett a csokoládé fajtája is meghatározó.

Fotó: Matey István

Művészi megjelenés

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fehér, a tej- vagy az étcsoki, a különleges karamellizált vagy ruby (rózsaszín) csokoládé áll a döntés középpontjában.

– Időigényes a kézműves csokoládé előállítása, nagyjából száz bonbon nettó elkészülési ideje egy egész nap. Ez persze változó, befolyásolja, hogy hányféle csokiból, hányféle burokkal készül, illetve a festésre, töltelékek összeállítására is időt kell számolni. Ma már vannak olyan gépek, amelyek segítik a csokoládé temperálását, ez ugyanis rendkívül nehéz folyamat: pontosan egy konkrét hőmérséklet kell ahhoz, hogy elérje azt a kristályszerkezetet az alapanyag, amitől fényes, roppanós lesz a végeredmény. A trend kifejezetten megköveteli, hogy a kézműves termék művészi megjelenésű legyen, ezt aprólékos munkával, különleges technikákkal és kreativitással lehet elérni – mondták.

Fotó: Matey István

Ma már nem elég, hogy a csokoládé természetes megjelenése köszön vissza a kész terméken, színesnek, egyedinek kell lennie.

A festés – a kézműveselveknek megfelelően – természetes anyagból készül. – A vásárlók szeretnek gyönyörködni az édességben, sokan elfogyasztani is sajnálják az apró kis műalkotásokat – osztották meg tapasztalataikat a csokoládékészítők. Hozzátették, ma a mentes termékek is virágkorukat élik, így kérésre kézműves csokoládéból is egyre több jelenik meg a polcokon glutén-, cukor- és laktózmentes változatban is.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!