útra fel!

2020.05.28. 20:11

Ha utazunk, azt körültekintően tegyük

A koronavírus márciusi megjelenését követően fenekestül felfordult a belföldi turizmus világa.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A járványhelyzet nemrég még borús jövőképet festett az idei vakációról, ám úgy tűnik, a biztonsági előírások betartásával belföldön már nyugodtan nyaralhatunk. Földesi-Kovács Emese, a Borostyán Med-Hotel vezetője a Naplónak nyilatkozott arról, milyen változásokkal nyitották meg kapuikat a hazai szálláshelyek, illetve milyen új szabályoknak kell megfelelniük az idei turistaszezon ideje alatt. A szakember hangsúlyozta, a május 24-ei nyitást követően számos óvintézkedést vezettek be a Nyíradony-Tamásipusztán található hotelben. Munkatársaiknak a maszk és a kesztyű használatát kötelezővé tették. Földesi-Kovács Emese arról is tájékoztatott, a szálloda területén megduplázták a kézfertőtlenítő pontok számát.

– A közösségi terekben, wellnessben és éttermekben naponta többszöri, ellenőrzött fertőtlenítést végzünk, folyamatosan szellőztetünk. Éttermeinkben az asztalokat, wellnessközpontunkban a pihenőágyakat az előírt biztonságos és kényelmes távolságban helyeztük el – részletezte a szállodavezető. A hazai túraútvonalak szerelmesei is bakancsot húzhatnak nyáron, ennek részleteiről Barna Erzsébet, a Navigátor Debreceni Túra Klub vezetője beszélt a Naplónak.

A hazai szálláshelyek újranyitásának meghirdetése után szinte azonnal elindultak a foglalások, ami azt bizonyítja, hogy az emberek a hosszú bezártság múltán szeretnének otthonukból kimozdulni, vágynak az új impulzusokra, élményekre. – Szállodánkba ez idáig is az ország minden szegletéből érkeztek vendégek, ez a tendencia most is megmaradt – emelte ki Földesi-Kovács Emese szállodavezető, majd hozzáfűzte, március végén üzemszünetet hirdettek meg, és most, a május 24-i nyitás nyomán lényegében újra fel kell építeniük mindazt, amiért öt éve dolgoznak.

A biztonság mindenek felett

Az elmúlt hetek „kényszerpihenős” időszakát a nyíradonyi szálloda dolgozói a legtöbb hazai szálláshelyhez hasonlóan hasznosan töltötték.

„Szállodánk valamennyi szobája az átfogó tavaszi nagytakarításon túlmenően a jelenlegi legmodernebb vírus- és baktériumölő ózongenerátoros fertőtlenítő takarításon esett át. Légtechnikai rendszerünkön teljes körű fertőtlenítést végeztek a szakemberek”

– mutatott rá Földesi-Kovács Emese.

A hotelvezető figyelmeztetett: ha a családban bármilyen fertőző betegség tüneteit észleljük, ne keljünk útra, s ha a helyszínen történik megbetegedés, azt azonnal jelezzük a szálláshely munkatársainak. A szakember azt tanácsolja: aki teheti, vegye igénybe az érintésmentes fizetési módokat, akár a szállásdíj kényelmes, otthoni előreutalásával. – Optimistán készülünk a közelgő nyárra, méltósággal és újult erővel vettük fel a kesztyűt – és persze a maszkot – a vírussal szemben – fogalmazott végezetül a nyíradonyi szálloda vezetője.

Célszerű kerülni a tömeget

A Navigátor Debreceni Túra Klub sem tétlenkedett a járvány időszakában. Barna Erzsébet egyesületi vezető a Naplónak arról számolt be, hogy a szervezett túráikat felfüggesztették ugyan, de a klub túravezetői tanfolyamai az online térben meg tudtak valósulni.

„Kis csoportokban újra indulhatnak vezetett túráink, ez csoportonként maximum 18-20 főt jelent.”

– Az Emmi állásfoglalása alapján a túrázás mint szabadidős sporttevékenység engedélyezett, de az alapvető biztonsági óvintézkedéseket, mint a szájmaszk és a megfelelő távolságtartás, nekünk is be kell tartanunk, illetve tartatnunk – fogalmazott. Barna

Erzsébet arról is beszámolt, a Magyar Természetjáró Szövetség kérdésére az operatív törzs adott konkrét választ a túrázással kapcsolatban. A közleményben az áll, hogy a teljesítménytúra és a túraverseny a továbbiakban is csak zárt körben, nézőközönség nélkül rendezhető, mivel mindkettő szervezett sporttevékenységnek minősül.

A túraklub vezetője kiemelte, ezekben a napokban több túravezető is úgy indul csak el csoportjával, hogy a közös utazás helyett mindenki saját járművel érkezik a túra kiindulópontjához.

Barna Erzsébet minden egyéni túrázónak azt javasolja, a továbbiakban is igyekezzen ismerősökkel, családjával útnak indulni, emellett a túrajelzéseket követve mindenképp olyan útvonalon haladjon, mely kevésbé frekventált, így elkülönülve a nagyobb társaságtól.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!