Gazdaság

2018.10.03. 15:32

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és az InterTanker Zrt.

Debrecen - A mobilitással foglalkozó, Debrecen közlekedésében jelen lévő cégcsoport már márciusban együttműködést írt alá a várossal és az egyetemmel, a mostani kifejezetten azt támogatja, hogy egy mérnökcsapattal megindulhatott a kísérleti képzés.

Debrecen - A mobilitással foglalkozó, Debrecen közlekedésében jelen lévő cégcsoport már márciusban együttműködést írt alá a várossal és az egyetemmel, a mostani kifejezetten azt támogatja, hogy egy mérnökcsapattal megindulhatott a kísérleti képzés.

Mint ahogyan már beszámoltunk róla, az ITK Zrt. korszerű Oktatási, Fejlesztési Központ és Kísérleti Üzemét tavaly mutatták be, amely nemcsak az autóbuszok gyártásának helyszínéül szolgál, hanem megteremti a járműgyártással kapcsolatos duális képzés feltételeit is. Valamint termék- és gyártástechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységet is ellát. Mint azt Kossa György, az ITK elnök-vezérigazgatója kiemelte, filozófiájuk az, hogy szimbiózisban éljenek az egyetemmel, a szakképzőkkel. Elemi érdekük, hogy olyan kollégáik legyenek, akik meg tudnak felelni az elvárásaiknak, ezért a vállalat – projektfeladat segítségével – kiválasztott öt mérnökjelöltet.

A kihívások korában fontos a mérnökképzés

Pintér Ákos, a DE általános rektorhelyettese, valamint Kossa György elnök-vezérigazgató az egyetem és az Intertanker Kft. megállapodásának következő lépcsőfokaként a duális képzés beindítását, majd az InterTanker debreceni gyárában kihelyezett egyetemi tanszék működtetését jelölte meg. Évente 15-20 mérnökjelölt egyetemi hallgató vehet részt a képzéseiken a debreceni oktatási központjukban. Ennek beindításához öt mérnök hallgatót választottak ki (150 jelentkezőből), ők egymásra épülő feladatokat végeznek a cégnél, úgy mint üzemeltető, gyártástechnológus, járműfejlesztő és robotikai mérnök.

Szabó Zsolt például önjáró alvázat tervez a robotika segítségével – tudni kell, hogy az alváz hegesztése ma még „emberi” munka. Az ösztöndíjasok előtt komoly életpálya-modellt vázoltak fel, nemcsak a szakdolgozatuk elkészítéséhez kapnak segítséget. Az autóbuszgyártásról érdeklődve megtudtuk, hogy tartanak az előkészületek, jövő év elején megkezdik a Mercedes típusú városi, alacsonypadlós csuklós autóbuszok végszerelését.

HBN


[related-post post_id="3754399"]

[related-post post_id="3710228"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!