Gazdaság

2018.03.29. 09:36

Csökkenteni a bürokráciát

Hajdú-Bihar - Az elektronikus ügyintézés körét is bővíteni fogják a munka gyorsítása érdekében.

Hajdú-Bihar - Az elektronikus ügyintézés körét is bővíteni fogják a munka gyorsítása érdekében.

A megyében működő kis- és középvállalkozásokat sújtó adminisztratív terhek és a bürokrácia csökkentése a célja annak a nemzetközi projektnek, amelybe a megyei önkormányzat is bekapcsolódott hat országgal közösen.

A program része az elektronikus ügyintézés erősítése, végső soron pedig a vállalkozások növekedésének és fejlesztésének támogatása, a versenyképesség javítása.

Regionális akcióval

A vállalkozások indítása és működtetése szempontjából a jelentős mértékű bürokrácia és az adminisztratív terhek okozzák az egyik legnagyobb kihívást. Ezek csökkentése a célja a „PURE COSMOS – Közintézmények szerepe a kkv-k versenyképességének növelésében” című nemzetközi pályázatnak, amelyben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat is részt vesz.

A program a 25 és 40 év közötti vállalkozók körét „célozza”, elsősorban nekik kínál jelentős csökkenést az adminisztrációban, például az elektronikus ügyintézés lehetőségeinek bővítésével. A 2016 és 2021 között zajló projekt első szakaszában megyei szintű regionális akciótervet dolgoznak ki, támaszkodva a részt vevő partnerországok (Egyesült Királyság, Olaszország, Németország, Görögország, Cseh Köztársaság, valamint Spanyolország) tapasztalataira is.

A második fázisban az akcióterv megvalósítása és nyomon követése történik.

Hatékony irányítás

– A közigazgatási bürokrácia és a vállalkozói adminisztratív terhek csökkentését várjuk a programtól, melynek része olyan korszerű szolgáltatások fejlesztése is, mint elektronikus fizetési eszközök, egyablakos rendszer, digitális megközelítési modell, valamint digitális készség­elsajátítás bevezetése.

A projekt célja hatékony irányítási rendszerek kialakítása infokommunikációs technológián alapuló, adminisztratív megoldások révén – tájékoztatott Tuska-Mátrai Melinda, a hajdú-bihari önkormányzat nemzetközi csoportjának vezetője.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!