Labdarúgás

2022.12.10. 13:27

Szombaton kialakul az elődöntő mezőnye

A nap slágermeccse az angol–francia összecsapás.

Forrás: AFP

A katari labdarúgó-világbajnokság szombati negyeddöntőiben Marokkó Spanyolországgal, Anglia pedig a címvédő Franciaországgal csap majd össze – írta az Origo. 

Marokkó labdarúgó-válogatottja történelmet írhat, a portugáloknál pedig főként Cristiano Ronaldóról szólnak a hírek a két csapat szombaton esedékes világbajnoki negyeddöntője előtt. Marokkó egyértelműen a vb meglepetéscsapata, a kispadot augusztusban átvevő Valid Regragui együttese talán a torna eddigi legnagyobb szenzációját szolgáltatta azzal,
hogy kedden 11-esekkel búcsúztatta a favoritként emlegetett spanyolokat.
Az észak-afrikaiak másodszor jutottak el a nyolcaddöntőig, és először vették sikerrel azt. A története legnagyobb sikerét elérő gárda – Kamerun, Szenegál és Ghána után – negyedik afrikai csapatként jutott a nyolc közé, méghozzá elődjeihez hasonlóan a rendes játékidőn túl, és most arra készül, hogy a kontinensről elsőként bekerüljön a vb elődöntőjébe. 

Hihetetlen adat, hogy a marokkóiak eddig egyetlen gólt sem kaptak ellenféltől Katarban, az egyetlen ellenük elért találat Nájef Aguerd öngólja volt a Kanada ellen 2-1-re megnyert csoportmeccsen.
Ha valaki a vb előtt azt mondja, hogy Belgium, Horvátország, Kanada és Spanyolország ellen összesen egy gólt kapunk, biztosan őrültnek tartottam volna – erősítette meg Valid Regragui.
Ez az "Atlasz oroszlánjainak" a hatodik világbajnoksága, ennél többször (nyolcszor) csak Kamerun szerepelt a sportág csúcstalálkozóján Afrikából. 

A portugálok 1966-ban és 2006-ban már jártak vb-negyeddöntőben, és Fernando Santos tanítványait vélhetően viszi tovább a lendület, miután a nyolcaddöntőben 6-1-re kiütötték Svájcot. A szövetségi kapitány feje leginkább amiatt fájhat, hogy el kell döntenie: kitart a sikeres felállás mellett, vagy visszateszi az akkor a 73. percben becserélt Cristiano Ronaldót a kezdőtizenegybe. A világrekorderként 401. nemzetközi mérkőzésére készülő, ötszörös aranylabdás szupersztár ingadozó formát mutat, a helyén pályára lépő Goncalo Ramos mesterhármast ért el három nappal ezelőtt, ráadásul Ronaldo mindennap az újságok címoldalára kerül valamilyen pletykával. A támadó középpályás Otávio pedig egy csütörtöki sajtótájékoztatón rezignáltan beszélt a sztár körüli hercehurcáról: Természetesen minden figyelem őrá irányul, ez már csak így megy, de ő is a csapat része – közölte a Porto játékosa. A nemzetközi szövetség jóslata szerint Ronaldo a szombati negyeddöntőt is a kispadon kezdi majd. A két válogatott eddig kétszer találkozott, mindkét alkalommal világbajnokságon. Az 1986-os mexikói vb-n Marokkó 3-1-re nyert az utolsó csoportmérkőzésen, ezzel története során először jutott a 16 közé, míg a portugálok akkor csomagolhattak a váratlan vereséget követően. Négy évvel ezelőtt aztán a luzitánok revánsot vettek Oroszországban, amikor Ronaldo góljával megverték ellenfelüket. 

A címvédő francia és az angol válogatott összecsapása a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjének egyik slágerpárosítása, amelyik csapat búcsúzik, az rendkívül csalódottan utazhat majd haza. Mindkét gárda magabiztos teljesítménnyel jutott a nyolc közé, miután a franciák a duplázó Kylian Mbappé vezérletével 3-1-re verték a lengyeleket, míg a tavalyi Európa-bajnokságon döntős angolok Szenegált búcsúztatták egy 3-0-s sikerrel a 16 között. A két csapat eddig 41 alkalommal találkozott egymással, világbajnokságon viszont mindössze harmadszor csapnak össze: 1966-ban az angolok hazai környezetben 2-0-ra – végül a tornát is megnyerték –, 1982-ben Spanyolországban pedig 3-1-re diadalmaskodtak a csoportkörben. Az angolok történetük során tizedik alkalommal játszanak világbajnoki negyeddöntőt, eddig csak háromszor – legutóbb négy évvel ezelőtt – jutottak elődöntőbe. Náluk többször egyetlen nemzeti csapat sem bukott el többször a nyolc között a világbajnokságok történetében. Az angolok harmadszor találkoznak az egyenes kiesés szakaszban az aktuális címvédővel, mindkét korábbi alkalommal ez negyeddöntős búcsút is jelentett: 1954-ben Bázelben az uruguayiakkal, 1962-ben pedig a brazilokkal szemben "véreztek el" a nyolc között. 

A franciáknak jóval erősebb a negyeddöntős vb-mérlegük, eddig hét ilyen párharcukból mindössze két alkalommal kerültek ki vesztesen, 1938-ban Olaszországgal és 2014-ben Németországgal szemben.
Didier Deschamps együttesében Kylian Mbappé egyelőre fantasztikusan játszik, már öt gólt szerzett a tornán
és ő lehet az első francia futballista a vb-k történetében, aki egymást követő három mérkőzésén eredményes.
Amennyiben az angolok ellen is betalál, akkor ő lehet a valaha volt legfiatalabb játékos (23 évesen és 355 naposan), aki eléri a 10 gólt a vb-ken, ez a csúcs jelenleg a németek legendájáé, Gerd Mülleré (24 évesen és 226 naposan).

Negyeddöntők:

Marokkó-Portugália, Doha (al-Tumama Stadion) 16.00
Anglia-Franciaország, al-Hor 20.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!