Labdarúgás

2022.11.24. 10:45

Újabb téli labdarúgó-világbajnokság a láthatáron?

Katar után ismét szokatlan időpontban rendezhetnek világeseményt.

Forrás: AFP

A szaúdi trónörökös, egyben miniszterelnök, Mohamed bin Szalmán és a FIFA-elnök, az olasz Gianni Infantino egymás mellett ülve nézték végig a katari focivébé nyitómeccsét. Nem először tették ezt, mert 2018-ban, Oroszországban szintén egymás mellett ültek. A focirajongók vad találgatásokba kezdtek, miközben egyre többet hallani, hogy Szaúd-Arábia-Görögországgal és Egyiptommal közösen – 2030-ban világbajnokságot rendezhet – írta az Origo. 

Még el sem kezdődött a katari világbajnokság, de szinte mindenki kijelentette, hogy soha többet nem szabad téli világbajnokságot rendezni. Nem jött be az a teória, hogy a játékosok kevésbé lesznek kizsigerelve, mintha egy nyári vb-n játszanának (elég csak megnézni, hány sztár sérült meg a vb előtt és mennyien hiányoznak a katari tornáról), s az is jól látszik, hogy a csapatoknak nagyon hiányoznak a felkészülés együtt töltött napjai. Vannak olyan együttesek, amelyeknek az első fordulós játékán nem látszik ez (Anglia, Franciaország, Spanyolország), de a többség játéka nyomokban sem hasonlít arra, amit valóban tudnak. 

Ha a görög-egyiptomi-szaúdi rendezési tervet nézzük, akkor az megint téli világbajnokság lesz. Görögországban még csak-csak meg lehetne rendezni a tornát júniusban és júliusban (bár ez ott is kockázatos lehet), de Egyiptomban és Szaúd-Arábiában semmiképpen sem. Ebben a két országban ugyanúgy 40-45 fok van, mint Katarban, ahol pont ezért nem lehetett megrendezni a 2022-es vb-t a nyári hónapokban. Szaúd-Arábia rendezési terveinek megerősödése, s az erről szóló közbeszéd egybe esett az ország futballcsapatának világszenzációt okozó győzelmével az argentin válogatott ellen. Hogy ez a siker valójában mennyit jelent, az később derül majd ki, mert lehet, hogy a szaúdiak így is simán kiesnek a csoportból. Egyelőre azonban ők állnak a négyes élén. 

Ám az, hogy a FIFA elnöke, Gianni Infantino és a szaúdi trónörökös rendszeresen találkozik, felerősíti azokat a hangokat, hogy valami készül. Szaúd-Arábiát sokáig a világ egyik legelzártabb országának ismerte meg a világ, ahol az elnyomás, a hatalom diktatórikus eszközei ugyanolyanok, vagy erősebbek voltak, mint abban a Katarban, amelyet rengeteg bírálat ért a focivébé rendezését illetően. A szaúdi uralkodóház azonban nem olyan régen felismerte, hogy a sport, pontosabban a jelentős sportesemények rendezése olyan kitörési pont lehet, amely az országot elfogadottabbá teszi a világ szemében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!