Életstílus

2008.04.07. 07:30

Kullancsveszély közeleg országszerte

<p>Nyíregyháza - A tavasz közeledtének biztos jele: kullancsveszélyre figyelmeztetnek a szakemberek. <dia width="900" height="700" alt="Kullancsveszély közeleg országszerte 2008.04.07."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kullancsvesz_ly_k_zeleg_orsz_gszerte_2008_0/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kullancsveszély közeleg országszerte 2008.04.07." /></a></dia>&#160;<A href="http://www.videonezo.hu/members.szon_szerkesztoseg/korkerdes-megkerdeztuk-kullancs-kllancsveszely-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

kullancsok számos betegséget hordozhatnak és terjeszthetnek, ezek közül kettő kimondottan veszélyes az emberre: a vírusos agyvelő-agyhártyagyulladás és a Lyme-kór. Magyarországon Vasban, Nógrádban és Somogyban sok a kullancs, de a legveszélyesebb Zala megye, ahol minden második csípés betegséget okozhat.

– Tíz év alatt egyetlen tanítványom volt, akibe "beleesett" kullancs – szerencsére következmény nélkül – , pedig heti két alkalommal végzünk futóedzést a Nyíregyháza-Sóstói parkerdőben. Igaz, annak sétaútjait vesszük csak igénybe – támasztja alá a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye alacsony kullancsfertőzöttségéről szóló híreket az NYVSC atléta edzője, György Rolland. Hozzáteszi: ez nyilván a rendszeres és hatékony kullancs elleni védekezésnek is köszönhető, amelyet a Nyíregyháza folytat már évek óta.

– Ezek az apró ízeltlábúak nemcsak ránk emberekre, hanem négylábú társainkra, a kutyákra is veszélyesek – hívja fel a figyelmet dr. Bittner Diána állatorvos.

Veszélyes tünetek

Az orvosok szerint a Lyme-kór ellen nincs védőoltás. A Lyme-kór első tünete, hogy a csípés helyén piros folt jelenik meg, ami napról napra terjed, a folt széle pedig lilás színű. Később izületi, szív-, illetve idegrendszeri panaszok jelentkezhetnek, de ezeket már csak kórházban lehet kezelni.

Ugyanakkor a kullancs okozta vírusos agyvelő-agyhártyagyulladás - más néven a kullancsencephalitis - könnyedén megelőzhető. A fertőzés akár halált is okozhat, de három oltással évekre szóló védettséget lehet szerezni ellene. A védőoltás háziorvosi receptre, több gyártótól, néhány ezer forintért, bármelyik patikában beszerezhető.

–Kedvencünk tavasszal és ősszel van kitéve a legnagyobb veszélynek, de nyáron és akár télen is találhatunk a szőrzetükben kullancsokat. Leggyakrabban erdőn-mezőn, vízparton, de manapság gyakran a nagyvárosi parkokban és lakóházak kertjeiben is felbukkannak. A kullancs egy napig tartó vérszívás után megfertőz a benne élő kórokozóval, ami a kutya esetében is lehet a sokszor végzetes Lyme-kór vagy a "babéziózis".

– A gazdi legfontosabb teendője a megelőzés, a gyakori kullancsirtás és kutyánk folyamatos figyelése. Fontos, hogy a kullancsot mihamarabb eltávolítsák, de semmiképpen ne kenjék be zsírral, kenőccsel, mert ilyenkor a fulladás során bejuttathatják az állatba a kórokozókat. A kullancsok testét megfogva- akár speciális kullancseltávolító kanál vagy csipesz segítségével csavaró mozdulatokkal kell kiszedni. Ezt azért a legjobb állatorvosra bízni.

Kapcsolódó cikkek:

A kullancs elleni védőoltásról
Jó tudni, hogy a kullancs elleni védőoltás beadásával nem egyből alakul ki a védettség, és nem elég egyetlen oltás a védelemhez.

Támadnak a kullancsok!
Kullancsveszélyre figyelmeztetnek a szakemberek a szokatlanul enyhe időben. A veszélyes vérszívók - hetekkel korábban a vártnál - máris támadnak, és súlyos betegségeket terjesztenek.

Tévhitek elűzése
Sajnálatosan sok tévhit aktiválódott a köztudatban, melyeket törölnünk kell, hogy az emberek és kedvencállatok tévhitek okozta veszélyeztetését megszüntessük!

A kutyák életének megkeserítői
A kullancsok, bolhák igazi paraziták, mivel életbenmaradásuk, szaporodásuk "gazdaállatfüggő".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!